En akıllı hayvan hangisi?
Abone ol'Süper Akıllı Hayvanlar', 'Neden bazı hayvanlar diğerlerinden daha zeki?' ve 'İnsandan zeki olabilirler mi?' sorularına yanıt aradı.
BBC yapımı belgesel serisi 'Süper Akıllı Hayvanlar', 'Neden bazı hayvanlar diğerlerinden daha zeki?' ve 'İnsandan zeki olabilirler mi?' sorularına yanıt ararken, izleyiciyi şimdiye dek kameraya kaydedilmiş en şaşırtıcı örneklerle tanıştırıyor.
Hayvanların müthiş zekası karşısında hem eğlenecek hem de şaşkına döneceksiniz!
Hayvan zekası biyolojinin en hararetli tartışma konularından biri. Maharetli araştırmacılar ahtapotlardan orangutanlara, canlıların şaşırtıcı becerilerini ortaya koyacak iddialı deneylerin peşinde.
BBC yapımı belgesel serisi “Neden bazı hayvanlar diğerlerinden daha zeki?” ve “İnsandan zeki olabilirler mi?” sorularına yanıt ararken, izleyiciyi şimdiye dek kameraya kaydedilmiş en şaşırtıcı örneklerle tanıştırıyor.
PRATİK ZEKA
Elli yıl önce, alet kullanımı gibi zeka becerileri insana has özellikler olarak tanımlanırdı. Ardından Jane Goodall, şempanzelerin kendi aletlerini yapıp kullanabildiklerini göstererek herkesi şaşırttı. Günümüzde yapılan en son araştırmalarsa hayvanların etraflarındaki dünyayı nasıl anladıklarını ve becerilerini kullandıklarını gösteren daha da inanılmaz örnekler ortaya koyuyor.
Hayvanat bahçesindeki bir orangutana çözmesi için bir problem verilir: Bir tüpün dibinde duran lezzetli bir fıstık. Fıstığı elle çıkarmanın hiçbir yolu yoktur ve etrafta yararlanılabilecek bir alet de bulunmamaktadır. Kafa yormaları için aynı bulmaca hayvanat bahçesine gelen ziyaretçilere de verilir ancak bir başarı elde edilemez. Bu esnada orangutan silkinir, çeşmeden ağzına doldurduğu suyu tüpün içine boşaltır ve fıstık su yüzeyine çıkar!
Bunun gibi inanılmaz beceriler hikayenin sadece bir bölümü. Hayvanların cansız nesnelerle ilişkileri ve sebep-sonuca dayalı davranışları görece daha öngörülebilir. Ama diğer canlılarla olan iletişimlerinin, çok daha ileri bir dizi entelektüel beceri gerektirdiği ortada.
SOSYAL ZEKA
Eskiden diğer hayvanlara dair farkındalıkları, bilinçleri ve hisleri gibi hayvanlardaki en karmaşık zeka türlerini çalışmanın imkansız olduğu düşünülürdü. Bilim adamları artık bu konulara yoğunlaşıyor ve hayvan zihninin iç işleyişini anlamak için hiç olmadığı kadar detaylı bir keşfe çıkıyor.
Heyecan verici yeni deneyler hayvanların nasıl yalan söylediklerini, aldattıklarını, paylaştıklarını, düşündüklerini ve dil kullandıklarını ve hatta nasıl işbirliği yaptıklarını, öğrendiklerini ve diğerlerinin davranışlarını öngördüklerini ortaya çıkarıyor.
Mağara adamı maskesi takan bir adam parkta yürüyor ve düzinelerce kızgın karganın pikelerine maruz kalıyor. Bu, yürüttüğü çalışma için kargaları tuzakla yakalayıp işaretleyen bir bilim adamı. Kargalar neredeyse on yıl sonra onu maskesinden tanımakla kalmıyor, arkadaşlarına da söylüyorlar. Bu kargaların beyinlerinin tarandığı bir deney, kargaların korku hissini deneyimlediklerini ve serbest bırakıldıklarında da haberi tüm çevreye yaydıklarını kanıtlıyor.
Belgesel, hayvan zekasının yapı taşlarını sergileyerek zeki olmanın ne anlama geldiğine ilişkin algımıza meydan okuyor. Peki, en zeki olan kim?