En acı işi çocuklar yapıyor!

Abone ol

Acı biberlerin hası isot çocuklar ve kadınlar tarafından yapılıyor. Bu zahmetli iş karşılığında çocuklar torba başına 1 lira alıyor.

Şanlıurfa'da yazın sonlarına doğru tarlalardan hasat edilen kırmızı biberler, yöre halkının en önemli geçim kaynaklarından birini oluşturuyor. O kırmızı biberler isota (pul bibere) dönüşüyor. Ama bu işlem hem sıcaklara hem de Ramazana denk gelince çalışanlar için çileye dönüşüyor. Üstelik o çalışanlar bir de çocuk olunca!..

Genellikle kadınların ve çocukların çalıştığı bu işte, hal pazarından çuvallarla satın alınan kırmızı biberler, yıkandıktan sonra sap ve tohumlarından ayrılarak işe başlanıyor.

HAZIRLAMASI ÇOK ZAHMETLİ

Birkaç parçaya ayrıldıktan sonra zemine serilen bezlerin üzerine alınan biberler, güneşte kurumaya bırakılıyor. Gün içerisinde birkaç kez karıştırılıp, ters yüz edilerek çabuk kuruması sağlanan kırmızı biberler, naylon içine alınarak terlemeye bırakılıyor.

Ancak sıcak havada yapılan bu işlemler, son yıllarda Ramazan ayına denk gelince, çalışanlar için bir kat daha zahmetli bir işe dönüşüyor.

SAHURDA İŞE BAŞLIYORLAR

Sırrın Mahallesi'nde yıllardır çocuklarıyla birlikte, aile bütçelerine katkı sağlamak için ya kendi işini yapan ya da yevmiyeyle isot hazırlayan kadınlar, birkaç gün önce başlayan sezonda, bu yıl Ramazan ayı ve sıcak hava nedeniyle, işe sahurdan başlıyor.

BİBERİN TORBASI 1 TL

Öğle saatlerine kadar tarlalarda oluşturulan alanda çalışan kadınlardan bazıları, günün en sıcak saatlerinde verilen bir sürelik aranın ardından iftar saatine kadar çalışmalarına devam ediyor.

Yevmiyeyle çalışan ve biberin torbasını 1 TL'ye hazırlayan kadınlar, günde ortalama 15 TL civarında para kazandıklarını, bu sezonda kazandıkları parayla, ev iaşesini ve kış aylarındaki harçlıklarını çıkarmaya çalıştıklarını belirttiler.

İŞTE İSOT YAPAN ÇOCUKLAR

[PAGE] [PAGE] [PAGE] [PAGE] [PAGE] [PAGE]
Günün Önemli Haberleri