Emekliye çalışma öl yasası

Abone ol

DSP Genel Başkanı Sezer yeni çıkan yasayla emekliye "çalışma öl" denmekte olduğunu iddia etti.

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Manisa'nın Salihli İlçesi'nde yaptıkları mitingde, "Türkiye zor bir süreçten geçiyor. Ama halkımız umutsuzluğa kapılmasın. Çünkü DSP iktidara gelerek ülke ve vatandaşlarımızı refaha çıkaracaktır" dedi.

Bugüne kadar yüzde 10 oranında sosyal güvenlik destekleme primi ödeyerek tekrar çalışabilen Bağ-Kur emeklilerinin, yılbaşından itibaren 3 kat daha fazla prim ödemek zorunda kalacağını ifade eden Sezer, bu değişikliğin yeni bir yasa değişikliği ile düzeltilmesini istedi.

Sezer, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin ödedikleri sosyal güvenlik destek pirimi oranının yüzde 33.5'e yükseltildiğini hatırlatarak, yeniden çalışmaya başlayan ve bugüne kadar yüzde 10 oranında sosyal güvenlik destekleme pirimi ödeyen Bağ-Kur emeklilerinin de yılbaşından itibaren 3 kat daha fazla prim ödeyeceğini kaydetti.

Sezer, yapılan hesaplamalara göre, şu anda ayda 65 YTL destek pirimi ödeyen bir Bağ-Kur emeklisinin, yılbaşından sonra en az 178 YTL ödeyeceğini ve bu miktarın beyan edeceği kazanca göre bin 156 YTL'ye kadar yükseleceğini ileri sürdü. Bağ-Kur'luların bir işverene bağlı olamadıkları için pirimlerinin tamamını kendilerinin ödeyeceğini belirten Sezer, "Açıkça emekli aylığı ile geçinemeyen Bağ-Kur emeklisine 'Çalışma, öl' denmektedir. Sosyal güvenlik destek primi karşılığında çalışan emeklilere, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası dışında verilen bir hizmet de yoktur" dedi.

Günün Önemli Haberleri