Emekli Paşaya suç duyurusu

Abone ol

İHD ve MAZLUM-DER emekli Korgeneral Altay Tokat hakkında suç duyurusunda bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUM-DER) genel başkanları, bir dergiye ''güneydoğuda birkaç kez bomba attırdığını'' açıklayan emekli Korgeneral Altay Tokat hakkında suç duyurusunda bulundu.

İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş ve MAZLUM-DER Genel Başkanı Ayhan Bilgen, öğleden sonra Ankara Adliye Sarayına gelerek, suç duyurusu dilekçesini Cumhuriyet Başsavcılığına sundular. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Alataş, Tokat'ın geçtiğimiz günlerde bir haber dergisine yaptığı açıklamayı anımsattı ve ''Anlaşıldı ki Türkiye'de hiçbirimiz güvende değiliz'' dedi.

Tokat'ın kendi açıklamalarına göre, kişilerin ve ülkenin güvenliğini sağlamakla görevli olanların hukuku bir kenara bırakıp suç işleyebildiğini ve bunu iftiharla açıklayabildiğini ifade eden Alataş, ''Bu açıklamalar, bazı kişilerin yargının kendilerine ulaşamayacağını, hukukun üstünlüğünü tanımadıklarını göstermiştir'' diye konuştu. Alataş, Tokat'ın söz konusu açıklamalarıyla ''Şemdinli'deki bir kitabevinin bombalanmasında suç işleyenleri de övdüğünü'' söyledi. Tokat'ın bahsettiği dönemde bomba attırma olayları sonucu ölüm ya da yaralanma olup olmadığı, kimin nasıl zarar gördüğünün bilinmediğini belirten Alataş, yargının bu açıklamaların ardından ciddi bir soruşturma yürütmesi gerektiğini vurguladı.

Alataş, bir ülkede vatandaşların kendini güvende hissetmesinin yargı bağımsızlığı ve yargı işlevinin yerine getirilmesine bağlı olduğunu da ifade etti. MAZLUM-DER Genel Başkanı Ayhan Bilgen de Tokat'ın açıklamalarıyla Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşmesi gerekliliğinin ortaya çıktığını söyledi. Bilgen, ''Şemdinli'deki kitabevi bombalama olayını soruşturan ve iddianameyi hazırlayan ve meslekten ihraç edilen Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya ile dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un durumlarının da yeniden değerlendirilmesi gerektiğini'' ifade etti.

Suç duyurusu dilekçesinde Tokat'ın, ''suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurma'', ''halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit'', ''yargı görevi yapanı etkileme'', ''suçu ve suçluyu övme'', ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik'' ve ''görevi kötüye kullanma'' suçlarını işlediği ileri sürülerek, hakkında yasal işlem yapılması talep edildi.

Günün Önemli Haberleri