Emekli paşadan itiraflar

Abone ol

Emekli Orgeneral Çetin Doğan, 28 Şubat süreciyle ilgili itiraflarda bulundu.

Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) kurucusu olarak bilinen emekli orgeneral Çetin Doğan, 28 Şubat'a ilişkin bir dizi itirafta bulundu. Doğan, "Birçok yanlış yapıldı. İnsanlar çile çekti" dedi.

Doğan, Türk siyaset tarihine ‘post modern darbe' olarak geçen süreçte birçok yanlış yapıldığını, birçok insanın da ‘çile' çektiğini söyledi. Refah-Yol hükümetinin iktidardan uzaklaştırılması sürecindeki psikolojik harekâtı yürüten ve dönemin iktidarına karşı yürütülen çalışmalarla oluşturulan Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) kurucusu olan Doğan, Güven Hareketi tarafından düzenlenen ‘Siyaset 2006' başlıklı panelde konuştu. 28 Şubat sürecinde yaptıkları çalışmaların hepsinin doğru olmadığını belirten Doğan Paşa, şöyle devam etti:

“O devrin gazetelerini açıp okuyun. O günkü basından halka yansıyanlara bakın. Yapılanlar içinde her şey doğru mudur? Hayır. Hiçbir zaman her şeyin doğru olduğunu iddia edemeyiz. Yanlışlar epey olmuştur. Birçok insan çile çekmiştir, zarar etmiştir.”

Doğan, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin Sauna Çetesi'nin elemanlarında bulunmasının hatırlatılması üzerine ise, “Alt rütbede bir iki insanın ekonomik sıkıntı, avanta için bulaşmış olabileceği bir olay.” yorumunu yaptı.

Doğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ü de eleştirdi. AB sürecinde anadilde yayının serbest bırakılması hakkında da konuşan Doğan, asayiş komutanı olarak görev yaptığı dönemde, kendisine gelen Güneydoğulu bir vatandaşın anlattıklarını aktardı:

“Vatandaş, ‘Komutan, sana bir itirafta bulunacağım. Kürtçe kaset dinlemek yasakken Kuzey Irak ve İran'dan getirip dinlerdik. Bulmasınlar diye saklardık. Serbest bırakılınca dinleyen kalmadı.' dedi.”

Medya ve yargı mensuplarına verdiği brifinglerle tanınan Doğan, emekli olurken söylediği sözlerle gündeme gelmişti. Doğan'ın, “Galiçya'da Mehmetçiğin kanını neden döktüğümüzü hâlâ sorguluyoruz.” demesi tartışmalara yol açmıştı. Selimiye Kışlası'nda 2003’te, 1. Ordu Komutanlığı görevinin devir teslim görevi sırasında Doğan, bazı yayın organlarını da ‘mütareke basını' olmakla suçlamış, Ertuğrul Özkök'ü de isim vermeden eleştirmişti.

Kaynak :

Günün Önemli Haberleri