Emekli askerden 'hayata dönüş' itirafı
Abone olBayrampaşa'da istihbarat subayı olarak görev yapan emekli binbaşı Zeki Bingöl, Hayata Dönüş Operasyonu'nda hayatında görmediği bombaların kullanıldığını söyledi.
'Hayata Dönüş' operasyonunun komutanlarından
emekli Binbaşı Zeki Bingöl, 32 kişinin hayatını kaybettiği olayla
ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Operasyonda kullanılan bombaları daha önce hiç görmediğini söyledi. Kendisinin de 'tanık' olarak dinleneceği erlerin yargılandığı davada, asıl sorumluların yargı önüne çıkarılmamasını da eleştirdi. Türkiye genelinde 20 cezaevine eşzamanlı olarak yapılan ve 32 mahkûmun ölümüyle sonuçlanan 'Hayata Dönüş' operasyonunun üzerinden 11 yıl geçti. Operasyonun en önemli merkezlerinden biri Bayrampaşa Cezaevi'ydi.
Olaylardan sonra 167 tutuklu ve hükümlü hakkında açılan dava, 2009'un Nisan ayında zamanaşımından düştü. Ancak görev sınırlarını aşarak 12 kişinin ölümüne sebep oldukları, 29 kişiyi de öldürmeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle dönemin 39 jandarma görevlisinin yargılanmasına devam ediliyor.
YILLAR SONRA KONUŞTU
2 Aralık'ta görülen son duruşmada mahkeme heyeti, dönemin
İstanbul Başsavcısı Ferzan Çitici, savcı Fikret Ünalan ve
Bayrampaşa Cezaevi'ndeki operasyonda görev alan emekli Jandarma
Binbaşı Zeki Bingöl'ün tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Bir
sonraki duruşmada hâkim karşısına çıkması beklenen Bingöl,
Zaman Gazetesi'ne konuştu.
Kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı tartışmasına değinirken, bu konuda dikkat çekici bilgiler verdi:
"Benim kadro silahı haricinde gördüğüm bir tane silah var. Armut şeklinde plastik bir bomba. Bu Jandarma Genel Komutanlığı'nın envanterinde yok. Operasyon sırasında EMASYA tugay komutanı geldi. Başsavcı Ferzan Çitici ve Savcı Fikret Ünalan'ın da hazır bulunduğu sırada o bombalar getirildi ve kullanıldı. Meslek hayatımda hiç görmediğim bombaydı. Kimyasal mıdır değil midir bilmiyorum."
TANIK OLARAK KONUŞACAK!
'Tanık' sıfatıyla ifade vermesi beklenen Zeki Bingöl, operasyon yapıldığı dönemde Bayrampaşa Cezaevi'nde Jandarma Taburu İstihbarat subayı olarak görev yapıyordu. Bingöl, operasyon kararının MGK tarafından alındığını ve emir komuta zinciri içinde yapıldığını anlattı. En tepede dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ın bulunduğunu söyledi. O dönemde Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Engin Hoş'un, Jandarma Genel Komutanlığı Harekât Başkanı Tümgeneral Osman Özbek'e bağlı olarak operasyonu sevk ve idare ettiğini belirtti. Bingöl, "Osman Özbek Paşa, bizatihi Aytaç Paşa'ya bağlı olarak çalıştı." dedi.