Elektrik kesintisi yaşamamak için Türkiye bunu yapmalı
Abone olEektrik kesintisi Türkiye'yi karanlığa gömdü. Hayatı felç eden ve Türkiye'ye ağır bir ekonomik fatura çıkaran elektrik kesintisini yaşamamak için ne yapılmalı?
Elektrik kesintisi önceki gün 8 saati aşarak neredeyse tüm Türkiye’de hayatı felç etti. Gün boyunca kesintinin kaynağının bulunamaması siber-terör saldırısına maruz kalındıüı şüphelerini doğurdu. Peki, Türkiye, bir daha benzer bir tabloyla karşılaşmamak için nasıl bir yol izlemeli?
ELEKTRİK KESİNTİSİ VE SAVCININ ŞEHİT EDİLMESİ
31 Mart, Türkiye için tam anlamıyla “karanlık” bir gün olarak tarihe geçti. Sabah 10 sularında elektrik sistemi çöktü, çok sayıda kentte elektrik kesintisi yaşandı. Berkin Elvan davasına bakan Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasında rehin alınmasının elektrik kesintileri ile aynı güne denk gelmesi ise akıllara “bir bağlantı mı var?” sorusunu getirdi.
BAKAN YILDIZ SİBER SALDIRI ÜZERİNDE DURMUŞTU
Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yaptığı açıklamada üzerinde durduğu olasılıklardan biri de siber saldırı oldu.
ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞANMAMASI İÇİN NE YAPILMALI?
Hürriyet'ten Merve Erdil'in haberinde görüş aldığı uzmanlar, enerji üretimi ve iletimiyle alakalı sorunların yanısıra, kriz önlem ve kontrol mekanizmalarının da güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
SİBER SALDIRI OLURSA NE OLUR?
Hürriyet'e konuşan uzmanlardan Ernst & Young Operasyonel Teknolojiler Merkezi Türkiye Lideri Anıl Savaş Kılıç, Türkiye’de kritik enerji altyapılarına yönelik henüz net bir aksiyon planı olmadığını kaydediyor. Kritik altyapı güvenliğine ilişkin Enerji Bakanlığı bünyesinde bir birim oluşturulması gerektiğini dile getiren Kılıç, “Bir siber saldırı oldu demiyorum. Fakat bir siber saldırı olduğunda olacaklar tam da budur” yorumunu yapıyor.
Anıl Savaş Kılıç, elektrik kesintilerine yönelik “Siber saldırı olduğunda olacaklar tam da budur” yorumunu yaparak, şöyle devam ediyor: “Şebekelerde scada sistemleri var, uç birimleri uzaktan takip etmeye ve kontrol etmeye yarıyor. Genelde enerji şirketlerinin uzaktan müdahale birimleri güvenlik sebebiyle kullanıma açık değil. Enerji şirketleri de şimdilik ‘Santralimizi uzaktan açıp kapayalım’ gibi seçenekleri kullanmıyorlar. Uzaktan takip verilerine yönelik bir saldırı olursa, mesela masa başından her şeyin doğru gittiğini sanırsınız ama aslında bir patlama olmuştur. Dağıtım şirketleri sürekli şebeke yenilemeleri yapıyorlar. Akıllı şebeke için çalışmalar devam ediyor. Akıllı şebeke geldiği zaman sorunlar belki azalacak ama sistem siber saldırıya çok daha açık olacak. Dünya çapında her yıl kritik altyapılara yapılan saldırıların miktarı çok artmaya başladı. Eğer ileride bir saldırı olursa, tam da dünkü (önceki gün) olaylar olacak.
BAKANLIK BU KONUDA NE YAPMALI?
Anıl Savaş Kılıç, özellikle Türkiye Elektrik İletim AŞ’ye (TEİAŞ) yapılabilecek bir siber saldırının, elektrik kesintisinin olası sebepleri arasında sayılmasının mantıklı olduğunu savunarak, "Enerji Bakanlığı’nın oluşturacağı birim, bir makro plan çerçevesinde kritik enerji altyapı unsurlarını nasıl koruyacağını tanımlamalı ve gerekli önlemleri almalı” diyerek şu adımların izlenmesi gerektiğini ifade etti:
İŞTE İZLENMESİ GEREKEN ADIMLAR:
-Ulusal kritik altyapı (enerji altyapısı) güvenliği planları geliştirilmeli
-Plan kapsamında özel sektör ve kamu tarafındaki rol ve sorumluluklar belirlenmeli
-Kritik enerji altyapısı güvenlik seviyesi değerlendirilmeli
-Enerji firmalarının kritik altyapı olarak belirlenen altyapıları için yapması gereken güvenlik çalışmaları kanun/mevzuatla belirlenmeli