Elektrik borsası geliyor
Abone olEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Almanya Federal Cumhuriyeti Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı arasında ''Enerji Alanında İşbirliğine Yönelik Ortak Bildiri'' imzalandı.
Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Rösler, Türkiye'de bir Alman şirketin elektrik borsası konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, iki ülkeyi de yakinen ilgilendiren ortak bildiriye imza koyduklarını söyledi.
Bakan Yıldız, ortak bildiride enerji alanındaki iş birliklerinin geliştirilmesi, Türk - Alman Enerji Forumu'nun düzenlenmesi, 5 çalışma grubunun oluşturulması, yatırımların hızlandırılması ve hem teknolojik hem de bilgi alış verişin oluşturulmasının temel başlıklar olacağını ifade etti.
Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler ise Almanya ve Türkiye için çok önemli bir işbirliğine imza attıklarını, atılan imza ile birlikte çok önemi bir kapının aralandığını düşündüğünü söyledi.
Türkiye'nin enerji konusunda çok önemli adımlara imza atacağını ifade eden Rösler, ''Bugün yapılan anlaşma ile Alman KOBİ'lerinin de Türkiye'de pazar bulabilmelerini umuyoruz. Ancak güvenli enerji tedariki konusunda başarılı olabilirsek, Türkiye 2023 için koyduğu önemli hedefine yaklaşacaktır. Bu, hem konvansiyonel enerji şekilleri için geçerli hem de önemi giderek artan yenilenebilir enerji için konusunda olacaktır'' şeklinde konuştu.
ELEKTRİK BORSASI
Soruları da yanıtlayan Alman Bakan, elektrik ve enerji borsası hakkında bir soruya, ''Somut bir şey söylemek gerekirse Almayan'da şimdiden bir elektrik borsası var ve burada Fransa ile birlikte hareket ediliyor. Türkiye'deki bir borsanın kuruluşuna gelecek olursak Alman bir şirket bu konuna çalışmalarını sürdürüyor. Büyük bir ihtimalle kısa bir sürede Türkiye'de de böyle bir şey gerçekleşecek'' şeklinde karşılık verdi.
Elektrik borsası konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da şunları söyledi:
''Bununla alakalı biz bu konuda bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Hisse senetlerinin yine İMKB de ama teknik olarak TEPİAŞ dediğimiz bir kurumda değerlendireceğimiz bir model oluşturuyoruz. Almanya'da iki merkezi görmüştüm. Bu konuda Türkiye'de böyle bir noktayı yakalayacak.''