El Kaide bağlantılı örgüt Suriye'de gazeteci kaçırdı
Abone olSuriye'de El Mundo için çalışan iki gazeteci, El Kaide bağlantılı Irak ve Şam İslam Devleti örgütünce kaçırıldı. El Mundo, gazetecilerin Türkiye sınır yakınlarındaki Rakka'da kaçırıldıklarını duyurdu.
Suriye’de iki İspanyol gazeteci El Kaide bağlantılı Irak ve Şam
İslam Devleti (IŞİD) tarafından kaçırıldı.
El Mundo gazetesi, muhabirleri Javier Espinosa ve serbest çalışan fotoğrafçı Ricardo Garcia Vilanova’nın Türkiye sınırı yakınlarındaki Rakka’da bir kontrol noktasında kaçırıldıklarını duyurdu.
BBC’nin Beyrut muhabiri Paul Wood, IŞİD’nin tüm yabancı gazetecileri ve yardım görevlilerini casus olarak gördüğünü aktarıyor.
Paul Wood, Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin kaçırılma riskinin yüksek olmasından dolayı, az sayıda gazeteci ve yardım görevlisinin ‘kara delik’ olarak bilinen bölgeye gitmeye cesaret edebileceğini söylüyor.
El Mundo, gazetecilerin 16 Eylül’de iki haftalık görevlerinin
sonunda Suriye’den ayrılmaya çalışırken kaçırıldıklarını
belirtti.
Gazetecilere, koruma amacıyla eşlik eden Batı destekli Özgür Suriye Ordusu’na bağlı dört kişinin de kaçırıldıkları ve daha sonra serbest bırakıldıkları bildirildi.
El Mundo’nun kaçırılma haberini paylaşmasından saatler sonra, Espinosa’nın eşi Beyrut’ta yaptığı açıklamada, Suriyeli gruba gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.
'Defalarca Suriye'ye gitmişlerdi'
Monica Prieto, gazetecilerin “savaş suçlarını belgelemek için hayatlarını riske atarak onlarca defa Suriye’ye gittiklerini ve korku, sefalet ve insanlık krizi içindeki Suriyelilerin kardeşleri olduklarını” söyledi.
Prieto, “Javier ve Ricardo sizin düşmanlarınız değil. Lütfen onların da koruduğu devrimi onurlandırın ve onları serbest bırakın” diye konuştu.
Espinosa, 2002 yılından beri Beyrut’ta El Mundo’nun Ortadoğu muhabiri olarak çalışıyordu.
Vilanova da aralarında New York Times, Washington Post ve AFP haber ajansının bulunduğu birçok yayın kuruluşu için çalıştı.
BBC muhabiri Paul Wood’un aktardığına göre, gazetecilerin kuzey kenti Rakka’da IŞİD’nin bir hapishanesinde birkaç yabancı ve ‘onlarca, belki yüzlerce Suriyeli’ ile beraber tutulduğuna inanılıyor.
Wood, kaçırılma olaylarının çoğunun duyurulmadığını fakat esir tutulanların sayısının 20 ila 30 arasında değiştiğinin tahmin edildiğini aktarıyor.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Suriye’nin gazeteciler için en tehlikeli ülke olduğunu ifade ediyor.
Çatışmaların başladığı 2011 yılından bu yana, Suriye’de en az 25 gazeteci ile 80’e yakın blog yazarı ve vatandaş gazeteci öldü, çok sayıda gazeteci de kayboldu.