El Beşir kararı dünyanın dilinde

Abone ol

Soykırımla suçlanan Sudan lideri El Beşir'in İstanbul'a gelmeme kararı dünya basınında da yankı buldu.

Hakkında uluslararası ceza mahkemesi tarafından verilmiş tutuklama kararı bulunan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in İstanbul'da düzenlenen İSEDAK liderler zirvesine katılmayacağını açıklaması dünya basınında da yankı buldu.

BBC:
BBC, “Dış politikasının keskin bir şekilde Doğu'ya kayması nedeniyle, Batılı hükümetler Türkiye'ye meydan okumamaya dikkat etti. Ancak ABD ve AB'den gelen baskıların Türkiye'nin El Beşir konusundaki fikrini değiştirmesinde rol oynadığı da kuvvetle muhtemel" yorumunu yaptı.

BBC, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "AB Türkiye'nin işine ne karışır ki?" ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sudanlı liderin Darfur'daki savaş suçlarına karıştığına inanmadığı" yönündeki sözlerini hatırlattı.

El Beşir'in ziyaretinin iptali konusunda kimsenin geri adım attığını kabul etmediğini kaydeden BBC, “Ancak geri adım atan muhtemelen Türkiye oldu" ifadesini kullandı.

Haaretz - Jerusalem Post:
İsrail'in Haaretz gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın AK Parti İl Danışma Kurulu toplantısında İsrail'in Gazze'de daha fazla savaş suçu işlediğine yönelik ifadeler kullandığını bildirdi.

Haaretz, "El Beşir'in suçlu olduğuna inanmıyorum, Binyamin Netanyahu'yla bunu tartışamam ama bu tarz konuları El Beşir'in gerekirse yüzüne söylerim" sözlerini aktardı.

Jerusalem Post gazetesinde de benzer ifadeler yer aldı.

El Cezire:
Arap dünyasının önde gelen yayın organlarından El Cezire de habere geniş yer ayırdı. Haberde ziyaretin iptali kararının AB'nin Türkiye'ye baskı yapmasının ardından geldiği belirtildi

Günün Önemli Haberleri