Eksiksiz aşk ne ister?

Abone ol

Tutkulu bir aşk mı istiyorsunuz? İşte size tutkulu ve bağlılık yaratan aşkın formulü...

Britanya'daki Bath Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir ilişkide tutku, sırdaşlık ve bağlılık duygularıyla tanımlanan 'eksiksiz aşk'ın gelişmesi için, yaklaşık 12 ay gerektiği sonucuna vardı. Araştırmacılar bu sonuca bir çöpçatan sitesinde tanışan çiftlerle çalışarak ulaştı.

Match.com online tanışma sitesi aracılığıyla bir araya gelen 147 çiftten yüzde 61'inin ilişkisinde yüksek düzeyde sırdaşlık, tutku ve bağlılık görüldü. Bu çiftlerin tamamına yakını ilişkilerinde en az bir yılı doldurmuştu. Anket sonucunda çıkan rakamlara göre, kadınlar Eros'un okunu savuşturmada daha başarılı. Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 67'si, kadınlarınsa yüzde 57'si eksiksiz aşkı tatmış.

'Hoşlanma'da ise erkekler geride kaldı. Kadınların yüzde 9'u, erkeklerin ise yüzde 2'si birlikte olduğu kişiye karşı hissettiklerini 'hoşlanma' olarak tanımladı. 'Dostça aşk' olarak tanımlanan, bağlılık ve sırdaşlığın yüksek, ancak tutkunun düşük olduğu ilişkilere ise araştırmaya katılan çiftlerin yüzde 16'sında rastlandı. İlişkilerinin ilk aşamalarında olan çiftlerde ise genellikle mahremiyet, tutku ve bağlılığın en alt seviyede olduğu görüldü.

'Online' ilişkileri anlamak
Araştırmacılardan psikolog Dr. Jeff Gavin, "Aşk bir ilişkinin başarılı, stabil ve tatmin edici olması için çok önemli bir faktör. Aşk, birçok yönü olan bir konsept ama bizim çalışmamızda sırdaşlık, tutku ve bağlılığın birlikteliği olarak görüldü. Bugüne kadar online tanışma siteleri ile başlayan ilişkiler üzerine sistematik bir çalışma yapılmadı. Ancak bu sitelerin yaygınlaşması, bu tür ilişkileri etkileyen faktörleri anlamamızı zorunlu kıldı" diyor.
Match.com sitesinin yöneticilerinden Charlotte Harper ise, "Bu çalışma, bizim internetin aslında eski moda kur yapma yöntemlerini cesaretlendirdiği yönündeki görüşümüzü destekliyor. Bu tür ilişkiler barda tanıştığınız partnerlerle kolay kolay yaşanmaz" diye konuşuyor.

Günün Önemli Haberleri