Ekonomistlerin piyasa falı
Abone olBelirsiz ortamda yatırımcının kafası karışık. Borsa, YTL ve döviz ne olacak? Finans piyasalarına ilişkin son analizler.
Finans İnvest ve FinansOnline yazarları, yatırımcılara yol göstermek için piyasaların gidişatı hakkında kısa ve orta vadede şu noktalara dikkat çekiyor.
SALİH NEFTÇİ: ÖNEMLİ BİR KİTLE HALEN TRİBÜNLERDE
Dünkü gelişmeler ve piyasalardan edindiğimiz izlenim, nakitte duran bazı oyuncuların hisse senetlerine yeniden girmeyi düşündüğünü gösteriyor.
Bazı oyuncular iki gündür bunu uygulamaya geçirdi bile. Ancak daha önemli bir kitle sanırız halen de tribünlerde bekliyor.
Verileri, gelişmeleri ve söylentileri inceledikten sonra şimdi bizde bu yönde bir sinyal vermenin doğru olup olmayacağı üzerinde duruyoruz. "Yeniden hisse senetlerine girmenin zamanı mı?" diye soruyoruz. Bunu destekleyen üç önemli faktör var.
Kredi krizinde (dün de belirttiğimiz gibi) düzelme belirtileri var. Hisse senetlerinde fiyatlar yüzde 30’a yakın gerilemiş durumda. (Çin’de yüzde 40’tan fazla…)Kapatma davası ile ilgili gelişmelerde uzlaşı sinyalleri görülüyor. Bunlar kredi başına aslında hisse senetlerinde alım yönünde sinyal vermeye yeter. Bizi düşündüren tek nokta…
Amerika’daki resesyonun ne kadar sert geçeceği. Wall Street’in henüz sert bir resesyonu fiyatlandırmadığı kanısındayız.
YİĞİT BULUT: HALA 42,040 KIRILDI DİYEMEYİZ
DOW’da “12,500-12,700” bandında “kalma” potansiyeli hala var ama “yükselen altın fiyatları” 12,700’ün geçilmesini şimdilik zorlaştırıyor. Altında yükseliş devam ederse “DOW’da satış artabilir.”
İçeriye bakarsak; İMKB’de 41,500-42,040 bandının denenmesi hatta 42,040 üstünde kalmamız gayet doğal. Yalnız hala 42,040 kırıldı diyemeyiz. Hareketin devam etmesi için bugün de üstünde kapanış olması gerekli.
Altın zorlanmaya devam eder özellikle DOW’da satış artarsa bizde de “sert” kar satışları gelebilir.
DENİZ GÖKÇE: POLİTİK BELİRSİZLİKLER DALGALANMAYI ARTIRACAK
Enflasyon endeksinin yüzde 45’ini sadece iki grup oluşturuyor. Bunlar da gıda grubu ve konut grubu. Bu iki grubun toplam enflasyona katkısı zaten 6.3 puan. Yani diğer grupların katkısı sıfır puan olsa bile enflasyonda hedefin oldukça üzerinde bir rakam oluşacak.
Uzun vadede bu iki grubun dünyadaki gelişmeler paralelinde düşüş göstermesi enflasyon hedefine ulaşmakta Merkez Bankası’na yardım edebilir. Aksi durumda yıl sonu enflasyonunun yüzde 8 ile yüzde 10 arasında bir yerde gerçekleşmesini bekliyoruz.
Tabi politik belirsizlikler ve döviz kurlarındaki dalgalanma enflasyondaki dalgalanmayı da artıracaktır.
İNAN DEMİR: TÜRKİYE’NİN REFORM İRADESİNE VE BİR ÇIPAYA İHTİYACI VAR
S&P’nin kredi notu görünüm değişikliği aslında kısmen kredi derecelendirme kuruluşlarının sub-prime krizinden sonra çok daha ihtiyatlı bir tutum benimsemesine bağlamak mümkün. Ama şunu da unutmamak gerek finansman olanaklarının daraldığı, maliyetlerin yükseldiği bir dünyada yüksek cari açık veren, reform ivmesini kaybetmiş ve bir yandan da siyasi bunalım tehdidiyle yaşayan bir ülke görünümündeyiz. Yani böyle bir görünüm değişikliği için yeterli malzeme veriyoruz.
S&P’nin görünümü değiştirme kararının ekonomi yönetimine çok net bir mesaj verdiğini düşünüyoruz: Mevcut küresel konjonktür ve siyasi istikrarsızlık riski karşısında Türkiye’nin reform iradesine ve bir çıpaya ihtiyacı var.
UĞUR GÜRSES: BANKALARIN BUNDAN BÖYLE YTL KAYNAĞA OLAN İHTİYAÇLARI ARTACAK
Şimdi, küresel konjonktür ve yurtiçi piyasa koşulları da dikkate alınırsa, mali sistemde YTL yaratma olanakları sınırlı hale geldi. Artık Merkez Bankası’na 30-40 milyon dolar satarak da YTL yaratma koşulları kalmadı. Ayrıca, bilmiyoruz büyük döviz pozisyonları açarak YTL yaratmak isteyen çıkar mı?
Bankalar bundan böyle YTL kaynağa olan ihtiyaçları artacak önümüzdeki dönem, bankaların YTL mevduat yarışına girdikleri bir dönem olacak. ‘Başladı bile’ diyen sesleri de duyuyor muyuz ne?