Ekonomistler Şubat enflasyonu için ne dedi?

Abone ol

Ekonomistler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2013 şubat ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, ''Çekirdek enflasyon göstergelerinin mevcut seviyelerini koruması önümüzdeki dönemde enflasyona ilişkin risklerin devam ettiğine işaret ediyor'' dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2013 şubat ayı enflasyon verilerini değerlendiren Çakıroğlu, ilk bakışta beklentilerin altında kalan TÜFE enflasyonunda gıda fiyatlarındaki ılımlı seyrin etkili olduğunu belirtti.

Gıda grubu fiyatlarının bir önceki aya oranla yüzde 0,9 arttığını, manşet TÜFe enflasyonuna 0,25 puan katkı sağladığını ifade eden Çakıroğlu, ev eşyası grubu fiyatlarının Türk Lirası'ndaki son zayıflığın da etkisiyle yüzde 1,0, ulaştırma grubu fiyatlarının benzin zamlarının da etkisiyle yüzde 1,6 arttığını kaydetti. Bu iki grubun manşet TÜFE enflasyonuna katkısının 0,4 puan olduğunu belirten Çakıroğlu, ''Bunların dışında giyim grubu fiyatları mevsimsel indirimlerin etkisiyle bir önceki aya oranla yüzde 6,4 azalırken, eğlence ve kültür grubu fiyatları da yüzde 0,6 düştü. Bu arada çekirdek enflasyon göstergelerinde karışık bir seyir yaşanırken, Merkez Bankası'nın para politikası uygulamalarında referans olarak kullandığı H ve I endeksleri şubatta sırasıyla yüzde 6,29 ve yüzde 5,82 seviyelerinde gerçekleşti'' dedi.

H endeksinin ocakta yüzde 6,29, I endeksinin ise yüzde 5,72 seviyelerinde olduğunu anımsatan Çakıroğlu, ''Beklentilerin hafif altında gelen Subat ayı TÜFE enflasyonuna rağmen çekirdek enflasyon göstergelerinin mevcut seviyelerini koruması önümüzdeki dönemde enflasyona ilişkin risklerin devam ettiğine işaret ediyor. Bu haliyle bakıldığında açıklanan verilere temkinli yaklaşıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Çakıroğlu, yüzde 6,9'luk 2013 enflasyon beklentilerinin koruduklarını belirterek, piyasalar açısından bakıldığında şubat ayı TÜFE enflasyonundan hafif çağlı pozitif piyasa etkisi gelebileceğini düşündüğünü bildirdi.

TÜFE GERİLEYEBİLİR

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, '''TÜFE Nisan ayında yüzde 6,5 altına gerileyebilir'' dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TUİK) açıkladığı verilere göre şubat ayı TÜFE yüzde 0,30 ile piyasa beklentilerinin hemen altında gerçekleşti. Enflasyon verileriyle ilgili değerlendirmede bulunan Altınsaç, ''Nisan ayında enflasyonun yüzde 6,5'ların bir miktar altına kadar gerileyeceğini hesaplıyoruz. Yılın geri kalanında ise yıllık enflasyon yüzde 6,5-7,5 bandında dalgalanacak gibi gözüküyor'' dedi. 

Yıl sonu TÜFE beklentilerinin yüzde yüzde 6,8 olduğunu belirten Altınsaç, bu görünümü ancak gıda fiyatlarındaki ılımlı seyrin devamının değiştirebileceğini kaydetti. 

Beklentilerin aksine gıda fiyatlarında olağan dışı artışların olmaması durumunda daha düşük bir yıllık enflasyonun söz konusu olabileceğini ifade eden Altınsaç ''Şu anki beklentimiz ise gıda fiyatlarında artışların devam edeceği yönünde. Enflasyondaki gidişatın beklenenden bir miktar daha olumlu olduğunu düşünüyoruz. Bu da 12 ve 24 aylık enflasyon beklentilerinde aşağı yönlü seyrin devam edeceği anlamına geliyor'' dedi.

Merkez Bankası'nın Londra'daki toplantısında da hem enflasyon hem de büyüme tarafında son derece güvenli gözüktüğüne işaret eden Altınsaç, yüzde 5,3 olan yıl sonu MB tahmininin oldukça iyimser olduğunu, ancak enflasyon beklentilerinde aşağı yönlü bir seyir olması durumunda Merkez Bankası'na duyulan güvenin artacağını vurguladı. 

Altınsaç ayrıca gelen rakamın Merkez Bankası'nın ana politikasını değiştirmesine neden olmasını beklemediklerini ve munzamlarda artışın devam edebileceğini kaydetti.

BEKLENTİLERE PARALEL

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, şubat ayı enflasyon sonuçlarının Merkez Bankası'nın beklentilerine paralel olduğunu ve mevcut para politikası duruşunda bir değişiklik getirmeyeceğini düşündüklerini ifade etti.

TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Bürümcekçi, şubat ayında TÜFE'nin yüzde 0,30 artış ile yüzde 0,40 düzeyinde olan piyasa beklentilerine ve kendi beklentilerine göre hafif iyi gerçekleştiğini ve geçen yılın aynı ayının altında kalmasının temel nedenin ise işlenmemiş gıda fiyatlarının geçen yıla göre daha az artması olduğunu söyledi.

Sonuçların Merkez Bankası'nın beklentilerine paralel olduğunu ve mevcut para politikası duruşunda bir değişiklik getirmeyeceğini düşündüklerini aktaran Bürümcekçi, şunları kaydetti:

''Ocak ve şubat aylarında finansal istikrara (TL'deki değerlenme baskısı) yönelik adımlar niteliğinde faiz koridorunu 25'er baz puan aşağı çekerken, kredilerdeki hedef üstü seyir nedeniyle TL ve YP zorunlu karşılıklarda sınırlı artışlara giden Banka'nın, bu yaklaşımını değiştirmeyeceğini ve 'veriye bağlı' para politikası uygulamasını sürdüreceğini düşünüyoruz'' 

Yarın açıklanacak olan şubat ayı reel kur endeksinin şubat enflasyonu gerçekleşmesi sonrası 120 seviyesinin hafif altında kalacağını öngördüklerini belirten Bürümcekçi, ''Ancak şu anda bulunulan 2,070 kur sepeti seviyesinin altında seyrin mart ayı boyunca sürmesi durumunda bu eşik seviyenin tekrar aşılabileceğini düşünüyoruz'' dedi.

TÜİK tarafından bugün açıklanan enflasyon verilerine göre, şubat ayında TÜFE aylık bazda yüzde 0,30 artarken yıllık bazda yüzde 7,03 artış gösterdi.

ÜFE'de ise şubat ayında aylık bazda yüzde 0,13 azalış görülürken yıllık bazda yüzde 1,84 artış gerçekleşti.

Günün Önemli Haberleri