Ekonominin kalbi İstanbul'da attı!

Abone ol

Dünya ekonomisinin kalbi iki günde olsa İstanbul'da attı. Forum, bugüne kadar gerçekleştirilen en geniş kapsamlı toplantısı konumunda.

Dünya Ekonomi Forumu'nun 42 yıllık tarihinde en geniş coğrafyayı kapsayan özel bölgesel toplantı olma özelliği taşıyan Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Zirvesi ile iki gün boyunca ekonominin kalbi İstanbul'da attı.
 
Swissotel'de gerçekleştirilen Zirve, toplam bin 100 katılımcıyı ağırladı. Toplantıya 180 üst yönetici, 50 üst düzey hükümet yetkilisi katıldı.
 
Türkiye, Zirvede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile üst düzeyde temsil edildi. Zirvenin dünkü açılış konuşmasını yapan Başbakan, ayrıca Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Tunus Başbakanı Hammadi Jebali ile birlikte açılış oturumuna da katıldı.
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de Zirve kapsamında gerçekleştirilen çeşitli oturumlara katılarak görüşlerini dile getirdi.
 
İKİ GÜN BOYUNCA 50 FARKLI OTURUM 
 
İki gün boyunca en çok Avrupa bölgesi krizinin ele alındığı oturumların ilgi gördüğü Zirvede, toplam 50 oturum düzenlendi. 
 
Basına açık olan toplantıları yaklaşık 100 yabancı gazeteci takip ederek dünyaya duyurdu. Bazı oturumlar da hem Türkiye'deki televizyonlarda, hem yurt dışındaki televizyonlarda canlı olarak yayınlandı. 
 
Oturumlar içerisinde en kalabalık olanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasını yaptığı oturum oldu. Uluslararası gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği oturumda Swissotel'in Plenary Salonu'nda basın için ayrılan alan yetersiz kaldı. 
 
Salona giremeyen gazetecilerin birçoğu, açılış konuşmasını canlı yayının verildiği  ekranlardan takip etti. 
 
KATILIM ÜCRETİ 11 BİN TL
 
Etkinliğe katılım ücreti, katılımcının Dünya Ekonomik Forumu'na olan üyeliğinin derecesine göre değişse de ücret ortalama kişi başı 5 bin 500 İsviçre Frangı (11 bin TL) düzeyinde oldu. 
 
Zirveye, 1971 yılında İsviçre'nin Genova kentinde kurulan organizasyonun 42 yıllık tarihinde en geniş coğrafyayı kapsayan özel bölgesel toplantı olması sebebiyle dünyanın farklı bölgelerinden yoğun katılım sağlandı. 
 
Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Zirvesi'ne katılımın yaklaşık yüzde 50'si Ortadoğu ve Afrika bölgesinden, yüzde 50'si Avrasya bölgesinden oldu. 
 
Zirvede iç mekan güvenliği ağırlıklı olarak Dünya Ekonomi Forumu'nun yaklaşık 100 özel güvenlik görevlisi ile sağlandı. İki gün süren Zirvede sıkı güvenlik önlemleri alınırken, gazetecilerin ve katılımcıların her oturum alanına giriş çıkışında yaka kartlarındaki barkodlar okutuldu. 
 
Zirve, bu ay G20 ve Rio Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı öncesinde yapılması dolayısıyla da ayrıca önem taşıyor.
Günün Önemli Haberleri