'Ekonomik büyümenin önderi gelişmekte olan ülkeler olacak'

Abone ol

Dünya Bankası'nın ilk tahminlerine göre, 2011 yılında küresel ekonomik büyüme yavaşlayacak ancak büyümenin önderliğini gelişmekte olan ülkeler yapacak.

Dünya Bankası artan gıda fiyatlarına dair endişeli

Dünya Bankası'nın tahminlerine göre, 2001'de küresel ekonomik büyüme yavaşlayacak.

Dünya Bankası ayrıca 2011'deki büyümenin çoğunun Hindistan ve Çin gibi gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşmesini bekliyor.

Bu rakamların krizden en kötü etkilenen ekonomilerdeki işsizlik oranlarını azaltmakta yetersiz kalacağını söyleyen Dünya Bankası, "ciddi gerilim ve tehlikelerin" devam ettiği uyarısını yaptı.

Bunlara euro bölgesindeki borç krizi ve düşük faiz oranına sahip gelişmiş ekonomilerden yüksek faizli büyüyen piyasalara gerçekleşecek para akışı da dahil.

Banka, yükselen gıda fiyatlarına dair endişeli olduğunu da ekledi.

Hükümet borçları

Bankanın bu yılki büyüme tahminleri Çin için yüzde 8,7 ve Hindistan için yüzde 8,5.

Zengin ülkeler için yapılan toplu tahmin ise yüzde 2,4.

Banka, "eğer ekonomik kriz, gelişmekte olan ekonomiler için bir stres testi olarak değerlendirilirse, herkesin bu testi başarıyla geçtiği söylenebilir" dedi.

Gelişmiş ekonomilerin yaşadığı sorunların devam etmesine rağmen, 2011 yılında küresel ekonominin gelişmekte olan ekonomiler tarafından ileri taşınacağı söylendi.

Bankanın baş ekonomisti Justin Yifu, "gelişmekte olan ülkelerdeki güçlü iç talebin büyümesi, dünya ekonomisini ileri götürüyor. Ancak yüksek gelirli ülkelerin finansal sektörüne dair sorunlar ekonomik büyümeyi tehdit ediyor. Buna dair acil önlemler alınması lazım" açıklamasını yaptı.

Gıda fiyatları

Banka aynı zamanda artan tüketim ve enerji fiyatlarına dair kaygılarını dile getirdi.

"Eğer uluslararası fiyatlar yükselmeye devam ederse, alım gücü sorunları ve yoksulluğun etkileri artabilir" uyarısı yapıldı.

Banka'nın kalkınma programının sorumlusu Hans Timmer, "Yükselen gıda fiyatlarına dair çok endişeliyiz. 2008'de, ekonomik krizin hemen öncesinde yaşanan durumla benzerlikler görüyoruz" dedi.

2008 yılında gıda fiyatlarında yaşanan yüksek artış, bazı ülkelerde ayaklanmalara yol açmıştı.

Ancak Timmer, tahıl stokları çok daha fazla olduğu için bu sefer durumun "biraz daha farklı" olduğunu söyledi.

Günün Önemli Haberleri