Ekmeleddin İhsanoğlu'nun şansı var mı?
Abone olWall Street Journal, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi cumhurbaşkanı adayları Ekmeleddin İhsanoğlu ile Recep Tayyip Erdoğan'ın rekabetini analiz etti.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan'ın en güçlü rakibi Ekmeleddin İhsanoğlu, dün
günü "Kutuplaşmış Türkiye'yi birleştirme" sloganıyla kampanyasını
başlattı.
İslami İşbirliği Teşkilatı'nın başkanlığını yapmış olan 70 yaşındaki Ekmeleddin İhsanoğlu, protestolar, yolsuzluk skandalları ve yerel seçimlerin ardından artan kutuplaşmayı ortadan kaldırmak için parti çizgilerinin ötesine geçebilecek bir aday olarak tanımlıyor.
10 Ağustos'ta yapılacak seçim, Türkiye için belki de bir dönüm noktası. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimden zaferle çıkması, Türkiye'nin ABD'deki gibi başkanlık sistemine geçeceğinin habercisi de olabilir. Başbakan Erdoğan, seçim kampanyasında sık sık partisinin 12 yıllık iktidarının oluşturduğu istikrar ortamına vurgu yapıyor.
TÜM TÜRKİYE'NİN CUMHURBAŞKANI ADAYIYIM!
Yüzlerce gazetecinin katılımıyla Boğaz manzaralı Çırağan
Sarayı'nda düzenlenen etkinlikte seçim kampanyasını anlatan
İhsanoğlu, "Tüm Türkiye'nin cumhurbaşkanı
adayıyım" dedi.
Türkiye'nin iki büyük muhalefet partisi ve Başbakan Erdoğan'ın siyaseten parçalanmış rakipleri olan CHP ve MHP, İhsanoğlu'nu aday göstererek, laik Türkiye ve Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyeti koruma adına son adımlarını attı.
Ancak muhalefetin bu mücadelesi engellerle dolu. Ankara'daki ORC Araştırma'nın Haziran ortasında gerçekleştirdiği anket, eski bir diplomat olan İhsanoğlu'nun oy oranının yüzde 39.4 olduğunu gösteriyor. Ankete göre Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 54.
Türkiye'de çok fazla tanınmayan İhsanoğlu'nun hem Erdoğan'ın yüzde 50'yi bulan seçmenlerinin hem de kendisini aday gösteren CHP-MHP tabanının tamamının oylarını alması gerekiyor.
İHSANOĞLU'NDAN MEMNUN DEĞİLLER
ORC anketi, Cumhuriyet Halk Partisi seçmenlerinin yüzde 68'inin İhsanoğlu'nun adaylığından memnun olmadığını gösteriyor.
Ülke genelinde yüzde 15 civarında oy potansiyeli olan Milliyetçi Hareket Partisi'nin seçmenleri ise yüzde 75 destek ile İhsanoğlu'nun adaylığından memnun görünüyor.
İngiltere'deki siyasi danışmanlık şirketi Maplecroft'un direktörü Anthony Skinner, muhalefetin, Erdoğan'la mücadele formülü bulamamış olduğuna dikkat çekerek, "Bu, Erdoğan egemenliğine meydan okuyabilmek için son çare. Şimdiye kadar da İhsanoğlu'nun kampanyası iç açıcı değil. Erdoğan'ın desteğini ciddi oranda azaltamaz" dedi.
Adaylığı Haziran ortasında açıklanan İhsanoğlu, muhafazakar seçmenler için Erdoğan'la yarışabilecek özellikleriyle, sürpriz bir adaydı. İhsanoğlu, Kahire'de doğmuş, dindar bir müslüman olmasına rağmen, Atatürk'ün vesayetini savunuyor ve siyaset ve dinin birbirine baskı yapmasına izin verilmemesi gerektiğini söylüyor.
İhsanoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı'ndaki 9 yıllık başkanlık döneminde Irak'ta Şiiler ve Sünniler arasında barışın sağlanması için aracılık yaparak ve Filistin'in UNESCO'da olması için çalışarak, dünya genelinde 1.5 milyar Müslümanın sorunlarını çözmeye uğraştı.
Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kampanya mesajı, dini, etnik, siyasi ve sosyal bölünmeyi ortadan kaldırmayı hedefliyor.
MİTİNG YAPMAYACAK!
Siyaset üstü duruşunu korumak isteyen İhsanoğlu, Erdoğan'ın seçmenlerini harekete geçirmek için neredeyse her gün yaptığı konuşmaların aksine mitingler düzenlemeyi planlamıyor.
İhsanoğlu perşembe günü cumhurbaşkanlığının büyük oranda sembolik rolünü koruyacağını ve anayasa rehberliğinde siyasi anlaşmazlıklarda aracı olacağını söyledi.
Erdoğan'ın ülkeyi başkanlıkla yönetme planlarına atıfta bulunan İhsanoğlu, cumhurbaşkanının, anayasayı ihlal etmeden yürütme yetkisinin kullanılamayacağını ifade etti.
DİYARBAKIR NE DİYOR?
Çatı aday, 1980 darbesinin ardından askerin yaptığı anayasanın değiştirilmesi gerektiğini savunsa da, güçler ayrılığı ilkesini benimseyen parlamenter sistemden yana olduğunu belirtti.
İhsanoğlu ayrıca, Erdoğan'ın başlattığı çözüm ve barış sürecini de devam ettireceğini söyledi. Öte yandan anketler İhsanoğlu'nun, Kürtler arasında popüler olmadığını gösteriyor. Yüzde 7 civarında oy potansiyeline sahip olan Kürt bloğun, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) cumhurbaşkanı adayı, siyasetçi Selahattin Demirtaşı destekliyor.
Diyarbakır'da çok az kişi İhsanoğlu'na oy vereceğini söylüyor.
Diyarbarır'da taksi şoförlüğü yapan 39 yaşındaki Bilal Demirel, Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy vereceğini belirterek şöyle konuşuyor:
"Burada benim gibi düşünen çok fazla kişi yok ama siyasetin dışından bir isim olmasından ötürü ben Ekmeleddin'e oy vereceğim. Ülkenin başında onun gibi ılımlı bir kişinin olması iyi olabilir. Temiz biri."
Ana muhalefet partisi CHP Mart'taki yerel seçimlerde, kabine değişikliğine neden olan yolsuzluk davalarını oya çevirmeyi başaramadı ve AKP oyların yüzde 46'sını alarak yeniden zaferini ilan etti.
ERDOĞAN FAVORİ OLSA DA...
Erdoğan seçmenlerin gözünde favori olsa da, 10 Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda kazanması için oylarınn yüzde 50'den fazlasını alması gerekiyor. Erdoğan ilk turda yüzde 50'nin üzerinde oy alamazsa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı döneminin sonlanmasının dört gün öncesine denk gelen 24 Ağustos'ta seçimlerin ikinci turu düzenlenecek.
Çatı aday siyaseten kapsayıcı üslubunu koruyarak, Erdoğan karşıtlarını kızdırma pahasına, rakibi Adalet ve Kalkınma Paritisi'yle de çalışacağını söylüyor. İhsanoğlu, Erdoğan'a ilişkin fr "Benim şahsen başbakanla çok mükemmel bir dostluğum vardır… Bir meselem yoktur" dedi.
Öte yandan, çatı aday İhsanoğlu'nun diplomatik yaklaşımı, muhalefeti, AKP 2002'de iktidara gelmeden önceki dönemi temsil eden çatı adayın arkasına sığınmakla suçlayan Erdoğan'dan karşılık bulmayabilir.
Erdoğan bu haftaki mitinglerinden birinde, muhalefetin, cumhurbaşkanını halkın seçmesine karşı çıktığını savunarak, "Hangi yüzle milletten adayları için oy isteyecekler? Yeni Türkiye inşallah yeni cumhurbaşkanıyla, yeni cumhurbaşkanlığı anlayışıyla farklı yükselecektir" dedi.