Ekmeleddin İhsanoğlu'nun eşi bakın kim çıktı!
Abone olCHP ve MHP'nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun eşi Süleyman Demirel'in sağ kolu Saadettin Bilgiç'in akrabası çıktı.
Türkiye, CHP ve MHP'nin
Cumhurbaşkanlığı seçimi için çatı aday olarak gösterdiği Ekmeleddin
İhsanoğlu'nu konuşuyor.
İhsanoğlu'nun özgeçmişi, akademik çalışmaları ve ailesi ise mercek altında.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu Türkiye, 2004 Haziran’ında yakından tanımaya başladı.
Başbakan Tayyip Erdoğan ile dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin o zamanki ismi İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) olan teşkilatın genel sekreterliğine aday göstermesi için 3 isim üzerinde duruyordu. Dışişleri Bakanlığı’nın önerisi, yakın ilişki içinde olduğu bilinen Gül’ün de onay vermesiyle, İslam tarih ve sanatıyla yakından ilgili olan ve teşkilat içinde çalışmalarıyla dünyanın da tanıdığı İhsanoğlu, Türkiye’nin ilk kez bu görevi üstlendiği İKÖ Genel Sekreterliği’ne aday gösterildi.
EKMELEDDİN İHSANOĞLU KİMDİR? ERDOĞAN
ÜSTÜNÜ NİYE ÇİZMİŞTİ?
İLK KEZ SANDIKTAN SEÇİLDİ
Adaylığı netleşince Dışişleri’nin o dönemki Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu kampanya menajerliğini üstlendi. Haziran 2004’te İKÖ tarihinde bir ilk oldu ve İstanbul’daki Dışişleri Bakanları Konferansı’nda genel sekreterin sandıkla seçilmesi kararlaştırıldı. İhsanoğlu, Malezya ve Bangladeşli rakiplerini geçerek, 1 Ocak 2005’te 32 oyla İKÖ Genel Sekreteri seçildi.
EŞİ ‘KOCA REİS’İN AİLESİNDEN
Bu görevini iki dönem sürdüren ve 2013 itibariyle Genel Sekreterlik’ten ayrılan İhsanoğlu, Adalet Partisi’nin Süleyman Demirel’den sonra 2 numarası olan ‘Koca Reis’ lakaplı merhum Sadettin Bilgiç’in akrabalarından Füsun Hanım ile evli ve 3 çocuk sahibi. Çok iyi derecede İngilizce ve Arapça biliyor.
YAKIN ÇEVRESİ EKMEL BEY DİYOR
1943’te Kahire’de doğan İhsanoğlu'na yakın çevresi Ekmel Bey adıyla sesleniyor. İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olduktan sonra El Ezher Üniversitesi’nde akademik hayata başladı. Türk kültürünü küçük yaşta aile çevresinde tanıyan İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi’nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974’te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. İslam ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984’te profesör oldu. 24 yıl boyunca İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin genel direktörlüğünü yürüttü. Bunun yanı sıra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu Başkanlığı ve İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi Müdürlüğü görevlerinde bulundu. İhsanoğlu'nun Bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası hakkında değişik dillerde çok sayıda eseri bulunuyor.