Ekmeğe zam geliyor!
Abone olEkmek Sanayii İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Çetin Keçeli, aşırı yağışların buğdaydaki glutenin (güç) düşmesine neden olduğunu bildirdi
Bu durumun, kilosu 45 ile 55 kuruştan alınan kaliteli buğday fiyatını 65 kuruşa, bir çuval kaliteli un fiyatını da 38-40 TL’den 42 TL’ye çıkarmaya başladığını belirterek, “Ramazan bayramına kadar gelişmeleri değerlendireceğiz. O süreç içerisinde kaliteli buğday fiyatlarındaki artış devam eder, un fiyatları belli noktaya çıkarsa, o zaman Ramazan bayramından sonra ekmeğe zam kaçınılmaz olur” dedi.
BUĞDAY GLUTENİ 28’DEN 23’LERE DÜŞTÜ
ANKA’nın sorularını yanıtlayan Keçeli, Türkiye’de buğday rekoltesinin her yıl yaklaşık 18 milyon ton olduğunu, bu yıl sıcakların etkisi ile 25 milyon ton buğday rekoltesi beklendiğini belirterek, Trakya bölgesinden Çanakkale ’ye kadar olan bölgeyi, hatta Orta Anadolu’da Konya’yı olumsuz etkileyen aşırı yağışların buğdayın başağındaki özü olan gluteni düşürdüğünü söyledi.
Keçeli, “Normalde 28 olması gereken gluten, 20 - 23’ler seviyesine düştü. Bu da kaliteli un üretimi engelleyen bir unsur oluşturdu. Zarar yeni yeni ortaya çıkıyor” dedi. Yağışlardan Adana ve Doğu Anadolu’nun bir kısmının etkilenmediğini belirten Keçeli, “Adana bölgesinde sıcakların erken başlaması ve ürünün erken alınması nedeni ile yağışlardan etkilenmedi” dedi.
FİYATLARIN DÜŞMESİ GEREKİRKEN, DURDU VE ÇIKTI
Yağışların, bu yıl beklenen 25 milyon ton buğdayın dörtte birine zarar verdiğini söyleyen Keçeli, “Yaklaşık 4-5 milyon ton buğdayın yağışlardan etkilendiği tahmin ediliyor” dedi.
Bu durumun buğday fiyatlarını olumsuz etkilediğini vurgulayan Keçeli, şu anda tüccarın köylüden kilosu, 45 ile 55 kuruştan aldığı kaliteli buğday fiyatının 65 kuruşu bulduğunu, kaliteli buğdaya talebin artmasının da un fiyatlarını etkilediğini bildirdi. Birinci sınıf bir çuval un fiyatının da 38-40 TL’den, 42 TL’ye çıkmaya başladığını açıklayan Keçeli, “İyi una rağbet artacağı için fiyatlar ileriki günlerde artabilir” dedi.
Buğdayın kalitesinin düzeltilmesi ve fiyatlardaki artışın önlenebilmesi için ithalata ihtiyaç duyulabileceğini kaydeden Keçeli, ancak yüksek rekolte beklentisi nedeni ile Tarım Bakanlığı’nın, 1 Haziran 2010’da ihracat amaçlı yapılan buğday ithalatını kapattığını hatırlattı. Keçeli, “Un fiyatları yağmurdan dolayı arttı. Yoksa yeni mahsul çıkmış ve çok fazla buğday var ve düşmesi gerekirken fiyatlar durdu ve çıktı. Buğdayın kalitesini düzeltmek için 2-3 milyon ton ithalat yeterli olabilir” dedi.
UN FİYATLARI BELLİ NOKTAYA ÇIKARSA, RAMAZAN SONRASI EKMEĞE ZAM KAÇINILMAZ OLUR
Fiyat artışının sürmesi halinde un fiyatlarının artabileceğini söyleyen Keçeli, “İthalat serbest bırakılmazsa un fiyatları artar. Bu durum ekmek fiyatlarına yansır.
Biz üyelerimizi bekleteceğiz. Ramazandan bayrama kadar olan gelişmeleri değerlendireceğiz. Ramazanda zam yapmayacağız. O süreç içerisinde kaliteli buğday fiyatlarındaki artış devam eder, un fiyatları belli bir noktaya çıkarsa, o zaman Ramazan bayramından sonra ekmeğe zam kaçınılmaz olur” dedi.
Keçeli, una zam gelmesi halinde fiyatın yüzde 10 artabileceğini, bunun da İstanbul’da 300 grima 50 ile 80 kuruş arasında satılan ekmek fiyatlarına aynı oranda yansıyabileceğini söyledi.
BUĞDAYIN KALİTESİ EKMEK YAPMAYA MÜSAİT DEĞİL
İstanbul Fırıncılar Odası üyesi Yılmaz Kaya, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ihracat öncesi buğday ithalatını kapattığını belirterek, “Burada yağmurlar hesaba katılmadı. Tarım Bakanlığı önlem alacaktır” dedi. Yağışlar nedeni ile şu anda buğday kalitesinin ekmek yapmaya müsait olmadığını bildiren Kaya, “Bu durumu Marmara Bölgesi Değirmenciler Birliği’ne ilettik” dedi. Buğday kalitesinin düşmesi ile birlikte tüccarın, elindeki kaliteli buğdayı yüksek fiyatla satmaya başladığını, bunun da un fiyatlarını artırdığını belirten Kaya, “Kaliteli un fiyatları 3 TL civarında arttı. 38 TL’ye alırken şimdi 41 TL’ye alıyoruz” dedi. Kaliteli buğday bulmakta zorlandıklarını dile getiren Kaya, “Biz harman sezonunda 10-15 bin ton buğday alıyorduk. Şu anda bin 500-2 bin tonluk bir aylık stoğum kaldı. Bulursam yüksek fiyatla bulacağım. O da fiyatlara yansıyacak” dedi.
30 TEMMUZ’DA TMO VE TÜRKİYE UN SANAYİCİLERİ FEDERASYONU GÖRÜŞECEK
Marmara Bölgesi Değirmenciler Birliği Başkanı Seçkin Öztürk, yağışların yüzde 25 verim kaybına neden olduğunu bildirdi. Tarım Bakanlığı’nın, ihraç amaçlı yapılan buğday ithalatını kapattığını, bu durumun “buğday ithalatı kapandı” şeklinde anlaşıldığını belirten Öztürk, “Vatandaş depo yaptığı için fiyatlarda hafif bir çıkma var” dedi. TMO ile Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu’nun 30 Temmuz tarihinde görüşeceğini, kendilerinden de iki temsilcinin bu görüşmede bulunacağını belirten Öztürk, “Türkiye genelinde rekolte nedir, kalite nedir o zaman görüşülecek” dedi.
İstanbul Çatalca’da Binkılıç Beldesi’nde ekmek fabrikası sahibi olan Yusuf Bektaş, bir ay önce 38 TL’den aldıklarını 50 kiloluk bir çuval unu, şimdi 44 TL’den almaya başladıklarını söyledi. Bektaş, toptancıların kendilerine una zam geleceği uyarısı yaptıklarını da sözlerine ekledi.