Eken de diken de biçen de mahkemelik

Abone ol

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Tekelioğlu köyü sakinleri 20 yıldır devam eden SİT sorunu nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor.

Bölge 1. Derece SİT alanı içerisinde yer aldığı için sondaj çakma, bağ evi, su havuzu yapma, ürün dikme gibi işlemleri izinsiz gerçekleştirdikleri için köylünün tamamına yakını Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanıyor.

Salihli ilçesinde, Lidya krallarına ait mezarların bulunduğu tümülüsler (tepecik) nedeniyle SİT alanı ilan edilen bölgenin tarıma kazandırılması için başlatılan çalışmalar bir yandan devam ederken, köylü söz konusu sıkıntının artık bir an önce çözülmesini istiyor.

Salihli'ye bağlı yaklaşık 10 hane 400 nüfuslu köyün tamamına yakını geçimi tarımdan ve balıkçılıktan sağlamasına rağmen, köy genelinin 1. Derece SİT Alanı içerisinde yer almasından dolayı özellikle çiftçiler büyük sıkıntı yaşıyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tekelioğlu Köyü Muhtarı İbrahim Kerse, "Köyümüz kırsal bir köydür. Sulu tarıma elverişli değildir. Bunun nedeni ise SİT alanı içerisinde yer alması ve sondaj çakılamamasıdır. SİT alanı olduğu için kuru tarımla uğraşmaktayız.

Bu da gelirimizi büyük ölçüde düşürmektedir. Genellikle tek yıllık arpa buğday ekiyoruz. SİT alanı kaldırılırsa sondaj vurabilir ve alternatif ürünlere de yönelebilir. Bizim isteğimiz Tümülüslerin olduğu yer 1. Derece SİT alanı olabilir. Geri kalan bölümlerde tarıma müsaade edilirse bizler de rahatlarız. Çiftçimiz bir ağaç dahi dikemiyor, başka bir ürün yetiştiremiyor. Tek yapabildiğimiz arpa buğday ekmek. Bunlar da yeterince geliri olmayan ürünler. Arpa buğdayı da hayvanlarımız için ekiyoruz" dedi.

Çiftçi Mehmet Ali Akgün ise, "Tarlamda 50 metrede su var ama bu suyu çıkaramıyorum. Bana SİT engel oluyor. İşte arazim bu. Susuz mahsul yetiştirmeye çalışıyorum. Arazilerimiz verimsizleşiyor. Bu arazimde su olmuş olsa yılda 2-3 kez farklı mahsul kazanabilirim.

Arazim içinden bir tane çakıl taşı dahi alamıyorum. Arazimde bazı tümsekler mevcut bunları bile düzeltemiyorum. Zeytin dikemiyorum. Bu SİT konusu bizleri çok mağdur ediyor. Bu SİT olayının bir an önce çözülmesini istiyoruz. Ben şu anda toprağımın 20 santim altına inemiyorum. Buraya bağ damı, tuvalet yapamıyorum. Tapulu arazim ama sanki bana ait değil. Köyde birçok arkadaşımız Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanıyor" diye konuştu.

Geçimini tütüncülükle sağlayan çiftçi Lütfi Şener ise, "Biz aslında kendi arazimizde mahsur durumdayız. Bir şey ekemiyoruz, biçemiyor. Bu soruna bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı
AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen ise, "Bölgemizin en büyük problemleri arasında yer alan Bintepeler'deki SİT alanının çözümü için 2 yıl önce çalışmalara başlamıştık.

AK Parti Salihli İlçe Teşkilatı Başkanı Mahmut Börekçigil ve beraberindeki heyet ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı makamında ziyaret ederek bu bölgedeki sıkıntıyı kendilerine iletmiştik. Bakanımız da, 'takibini yapamayacağımız yerlerde tarım faaliyetlerinin engellenmesi bakanlığımızın bir eksikliğidir' diyerek sorunun çözümüne olumlu yaklaşmışlardı" şeklinde konuştu.

Bilen, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız Bintepeler'deki SİT alanının kaldırılması veya kısıtlanması ile ilgili çalışma başlattılar. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bu bölgede yer alan tümülüslerin yerlerinin belirlenmesi için bir çalışma başlattı.

Bintepeler'de bulunan tümülüslerin yerlerinin belirlenmesi ile ilgili bir ihale düzenlendi. Bu ihalede tümülüslerin ve eski yerleşim yerlerinin bulunduğu alanların sayısal değerleri ortaya çıkacak. Daha sonra Anıtlar Kurulu'nun da içinde bulunduğu kurul ile ortak bir çalışma yapılarak; tümülüslerin ve eski yerleşim alanlarının bulunduğu yerler dışındaki tüm araziler tarıma açılacak" dedi.

Bilen, bu çalışma doğrultusunda sadece tümülüsler ve eski yerleşim birimlerinin 1. derece SİT alanı içerisinde kalacağını diğer arazilerin SİT derecesinin 1. derecen 3.dereceye düşürülebileceğini söyledi. Bilen söz konusu sorunu yıl sonuna kadar çözmeyi amaçladıklarını da kaydetti.

ÇİFTÇİLER AĞIR CEZALIK OLMUŞLARDI

Gediz Ovası'nda yer alan içinde Lidya krallarına ait mezarların olduğu yaklaşık 90 tümülüs nedeniyle 150 bin dönümlük tarım alanı 17 yıl önce 3. derece sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış, tarımsal faaliyetler alınacak izine bağlanmıştı.

Daha sonra alınan bir karar neticesinde tümülüslerin yanı sıra bölgedeki tarım alanları da 1. derece SİT alanı ilan edilmiş ve tarımsal alan daha da daraltılmıştı. Böylece, 1. derecede SİT alanı ilan edilen 150 bin dönümlük arazide sondaj çakma, bağ evi, su havuzu yapma, ürün dikme gibi işlemler daha da zorlaşmış bu işlemleri izinsiz yapanlar hakkında çok sayıda dava açılmıştı.

Günün Önemli Haberleri