Ehliyet sonuçları 13 Şubat sınav MTSAS ekranı

Abone ol

Ehliyet sonuçları 13 Şubat sınav sonuçları için gözler MTSAS ekranında. Ehliyet sonuçlarının MEB sonuç sayfasında en geç 25 Şubat cuma gününe kadar açıklanması bekleniyor.

Ehliyet sonuçları açıklanıyor gözler MEB MTSAS sınav sonuç sorgu ekranında. 13 Şubat'ta yapılan ehliyet sınav sonuçlarının önümüzdeki hafta en geç 25 Şubat cuma gününe kadar kadar meb.gov.tr adresinden açıklanması bekleniyor. Daha önceki ehliyet sonuçlarını yaklaşık 3 hafta içinde açıklayan MEB'in 2016 ehliyet sonuçları da en kısa zamanda açıklayacağı tahmin ediliyor. Ehliyet sonuçlarını adaylar MEB sonuc sayfasından T.C şifresi ile öğrenebilecek.

2016 yılının ilk ehliyet sınavının sonuçları için geri sayım başladı. Sınav sonucu 70 puanın üzerinde olan sürücü adayları direksiyon sınavına girmeye hak kazanacak.

EHLİYET SONUÇLARI 13 ŞUBAT MEB SONUÇ SAYFASI

2016 MTSAS EHLİYET SINAVLARI NE ZAMAN YAPILACAK?

1.sınav Ocak 2016 Cumartesi

2.sınav Mart 2016 Cumartesi

3.sınav Haziran 2016 Cumartesi

4.sınav Ağustos 2016 Cumartesi

5.sınav Ekim 2016 Cumartesi

6.sınav Aralık 2016 Cumartesi

2016 YILINDA GİRİLECEK DİREKSİYON SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

10 Ocak 2016 sınav sonuçları: 20 Ocak 2016 tarihinde açıklanacak.

21 Mart 2016 sınav sonuçları: 31 Mart 2016 tarihinde açıklanacak.

27 Haziran 2016 sınav sonuçları: 7 Temmuz 2016 tarihinde açıklanacak.

22 Ağustos 2016 sınav sonuçları: 2 Eylül 2016 tarihinde açıklanacak.

10 Ekim 2016 sınav sonuçları: 20 Ekim 2016 tarihinde açıklanacak.

12 Aralık 2016 sınav sonuçları: 22 Aralık 2016 tarihinde açıklanacaktır.

YENİ EHLİYETLER İÇİN İSTENEN BELGELER DEĞİŞTİ

İçişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016'dan itibaren değiştirilmeye başlanacak. Bu kapsamda mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Yeni sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek.

YENİ SÜRÜCÜ BELGELERİ İÇİN VATANDAŞLARDAN ŞU BELGE VE İŞLEMLER İSTENECEK

"Tek hekimden alınan 'Sürücü olur' sağlık raporu, 1 biyometrik fotoğraf, parmak izi, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ile hizmet bedeli olan 15 liranın anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösteren ödendi belgesi."

Vatandaşlar bu belgelerle emniyet müdürlüklerinin trafik tescil şube müdürlüklerine başvuracak.

POSTAYLA TESLİM EDİLECEK

Yeni tip ehliyetler tek basım merkezinde basılıp sürücülerin adresine postayla gönderilecek. Yeni tip sürüsü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek. İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecekler.

 17 SINIF OLACAK

9 sınıftan oluşan mevcut sürücü belgelerinin aksine yeni tip sürücü belgesi 17 sınıftan oluşacak. Otomobil ve kamyonet kullanmak için B, kamyon ve çekici kullanmak için C, minibüs kullanmak için D1, minibüs ve otobüs kullanmak için D sınıfı ehliyete ihtiyaç duyulacak.

Lastik tekerlekli traktör kullanacaklar F, iş makinesi kullanacaklar ise G sınıfı sürücü belgesi alacaklar. B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramı geçmeyen römork içeren birleşik araçları kullanmak içi "BE" sınıfı ehliyet istenecek.

Azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramın üzerinde olan ve 7 bin 500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekiciler için C1 sınıfı ehliyet gerekecek. C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçlar için "CE" sınıfı ehliyet istenecek.

İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için M, silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1'i geçmeyen sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosiklet ile gücü 15 kilovatı geçmeyen 3 tekerlekli motosikletler için A1 sınıfı ehliyet gerekecek.

NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ YETKİLİ

Meclis'te bekleyen yeni yasa tasarısı ile ehliyet verme işlemleri 1 yıl içinde Emniyet Genel Müdürlüğü yetkisinden alınarak nüfus müdürlüklerine devredilecek. Ancak hükümet isterse bu süreyi uzatabilecek.

Her sene binlerce kişi, araç kullanım izni için Motorlu Taşıtlar Sınavına (ehliyet sınavına) giriyor, bilgi birikimini ve araç kullanım doğruluğunu uzmanlara kanıtlayanlar araç kullanım hakkını elde ediyor.

18 yaşını geçen her kişi birey olma hakkını elde etmesi ile birlikte ehliyet sınavına girme hakkı elde ediyor. Sınava girecek olan bireyler yazılı sınavdan en az 70 puan alması gerekiyor. Yazılı sınav olan bu ilk aşamayı geçen aday, bu seferde direksiyon başında kendini kanıtlamak durumunda kalıyor.

Milli eğitim Bakanlığı ehliyet almak isteyen sürücü adayları için her dönem ehliyet sınavları yapmaktadır. Bu ehliyet sınavlarının sonuçlarına göre de geçer not alan sürücü adayları yazılı sınavı başarıyla tamamlamış oluyor. 2016 yılının ilk ehliyet sınavı 13 şubat cumartesi günü gerçekleştirildi. 1 saat süren bu sınav sonunda sürücü adayları yazılı sınavlarını tamamlamış oldu. Sınav sonuçları açıklanmadan sınav sonucu hakkında bir fikre sahip olmak isteyen sürücü adayları girmiş oldukları sınavın soru ve cevaplarını beklemek durumundadır.

 13 şubat Cumartesi günü gerçekleştirilen sınavın soru ve cevapları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlandı. Sınava giren öğrenciler sınav soru ve cevaplarına bakarak derslerden geçip geçmediklerini tahmin edebilirler. Ehliyet sınavından geçebilmek için her dersten 70 puan ve daha üzeri bir puan almanız gereklidir. Toplam 3 dersten sınava girilir. Sürücü adayları trafik ve çevre, ilk yardım, araç tekniği derslerinden sınava girerler. Bu 3 dersten de de 70 ve daha üzeri puan alan sürücü adayları motorlu taşıtlar yazılı sınavını başarıyla tamamlamış olur. Ehliyet sahibi olmak isteyen sürücü adaylarının artık tek yapması gereken direksiyon sınavına girmektir. Direksiyon sınavından da 70 ve daha üzeri puan alan sürücü adayları ehliyet almaya hak kazanabilir. Direksiyon sınavında dikkat etmeniz gereken bir kaç husus vardır. Direksiyon sınavından geçmek için aracı tek seferde park etmesi, aracı sınav esnasında hiç stop ettirmemesi ve yokuşlarda el freni kullanmadan aracı kaldırması gerekmektedir.

 Ehliyet sahibi olmak isteyen sürücü adayları ilk olarak bir ehliyet kursuna başvurmaları gereklidir. Ehliyet kursuna başvuran sürücü adayları belli bir dönem derse tabi tutulurlar. Bu dönemde trafik ve çevre, ilk yardım ve motor derslerinden kursa girerler. Trafikte ne yapmanız gerektiğini, nasıl araç kullanmanız gerektiğini, trafik kurallarını, motorların özelliklerini, ilk yardım derslerini ve araçların özelliklerini bu kurslarda öğrenirsiniz. Yani trafiğe çıkmanız için gerekli olan tüm dersleri bu kurslarda görmüş olursunuz. Kurs dönemi bittikten sonra da bu gördüğünüz derslerden bir sınava girersiniz. Bu sınav sonucuna göre de ehliyet almaya hak kazanabilirsiniz. Son yapılan ehliyet sınavı 13 şubat cumartesi günü gerçekleştirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığının yapmış olduğu bu sınavın soru ve cevapları da internet üzerinden yayınlanmıştır. Sınava giren öğrenciler bu soru ve cevaplara bakarak sınav sonucu hakkında bilgi sahibi olabilirler. Ehliyet sınavının soru ve cevaplarına internet üzerinden Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Ana sayfada yer alan sınavlar bölümünü seçtikten sonra açılan seçeneklerden motorlu taşıt sürücü adayı sınav duyuruları seçeneğini seçmelisiniz. Açılan sayfada yapılan sınav ile ilgili tüm duyurulara ulaşabilirsiniz. Son yapılan sınavın soru ve cevaplarına da bu bölümden ulaşabilirsiniz. Sınavın sonuçları açıklandığı zamanda bu sayfadan sınav sonuç bilginize ulaşabilirsiniz.

Günün Önemli Haberleri