Eğitimde STK ların yeri, önemi ve değeri var mı?

MEB, Eğitim,STK lar, Eğitim projeleri

Göktan AY goktanay57@gmail.com

Ülkemizde amatör olarak çalışan o kadar çok dernek var ki…Asıl meslekleri farklı olan kişiler, sevdikleri konularda birleşerek bir küme oluşturuyorlar ve çok güzel işler başarıyorlar. STK lar dediğimiz bu güçler sayesinde, insanlar arası etkileşim, sosyalleşme, paylaşım ve üretim ortaya çıkıyor. Ben Müzdak başkanı olarak müzik alanında bu birliğin, sevginin içinde yaşıyor ve çok mutlu oluyorum.

Neden bu konuya girdim.

Eğitim memleketimizin en önemli sorunu olmaya devam ediyor da ondan...

Ülkemizin batısı ile doğusu arasında uçurum var…Yabancı dili öğretemiyoruz, geliştiremiyoruz…Yabancı dil ile eğitim yerine, öğretimi esas alsak belki çözülecek. Bu amaçla kurulan Anadolu Liseleri de çözüm olmadı. Okulların tabelalarını değiştirerek eğitim sorunları çözülmüyor. Ya da kağıt üzerinde birleştirerek, kaldırarak! olmuyor... Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri  birleştirilmişti, şimdi doğrusu yapıldı, ayrıldı.

Kim; niye birleştirdi, kim niye ayırdı bilen yok! Bakanlık üst kadroları değişiyor, ama ana nüve tanıdığımız/görüştüğümüz aynı isimler. Acaba, “üst gelince, ben biliyorum!,bu böyle olacak” diye alta baskı mı yapıyor?!...

Ayrıca, caf caflı salon toplantıları, basının katıldığı sempozyumlar eğitimin sorunlarını çözmüyor. Sadece toplantıların açılışlarını yapıp gitmekle, Sn. Bakan, Sn. Genel Müdür  ile birlikte diğer yetkililerde uçup gidiyor…Siz kendi kendinizle kalıyorsunuz…O kadar çok yanlış var ki…

İşte, eğitimin sorunlarını çözmek üzere, bir çok  STK ulusal/uluslar arası çalışıyor; dersler veriyor, kurslar açıyor, maddi yardımda bulunuyor, kitap, alet v.b. yardım diyor, okul yaptırıyor, konferanslar veriyor/verdiriyor, yayınlar bastırıyor v.b.

Kısaca;  insanlar kendi çektiklerini çocuklar çekmesinler, eğitimsiz kalmasın, okusunlar, ülke kalkınsın diye  boş günlerini  dernek/vakfa veriyor, maddi gücü oranında bu çalışmalara destek veriyor…

“Yani eli öpülesi işler yapılıyor STK larca” ülkemizde…

Acaba Milli Eğitim Bakanlığı  bu çalışmalardan haberdar mı?* 

Toplantılardan çıkan sonuçlar ilgililere ulaşıyor mu?

Toplantılara yetkililerden kimseler katılıp, not alıp üst yönetime bildiriyor mu?

Acaba,  yetkililerce,her hafta birkaç  STK  ziyaret edilse  -şereflendirilse- yararı olmaz mı?

Ortak projeler geliştirilse, öğrencilerin katılımı sağlansa –sadece izleyici değil, katılımcı olarak- eğitimde yeni hedeflere  daha hızlı ulaşılmaz mı?

Daha da  ileri gidersek;

M.E.Bakanlığının; bu toplantıları takip edecek, yararlı bilgileri sunacak, verileri toplayacak, konularına göre sınıflayacak  v.b. aktif bir birimi var mı?

Kurulamaz mı? (Elbette kurulur)

Yasal bir engel var mı? (Elbette hayır)

Sayın Bakanlarımız, elbette çok yoğunlar, her tarafa yetişemezler…

Ancak; müsteşarlar, müsteşar yardımcıları, danışmanlar hep Ankara’da mı otururlar?

Hep büyük kuruluşları veya toplantıları mı takip ederler?

Hadi onlardan da –çok yoğun diyelim-vazgeçtik;

MEB İl Müdürleri, Müdür Yardımcıları, Okul Müdürleri  nerededirler?

Onlar, Sn. Bakanın, Bakanlığın İl temsilcisi değil midirler?

Onlar bu birimleri oluşturup, Ankara’ya bilgi akışını sağlayamazlar mı?

İlle, Milli Eğitim Şurası mı toplanması lazım?

“Herkes evinin önünü toplasın yeter” diyoruz.

Mili Eğitim camiası; sosyaldir, çalışkandır, üretkendir, yeter ki, birimleri oluşturup, organizasyon şemasını kuralım.

Ne dersiniz?

Varız/yaparız/olmalı/hazırız mı diyorsunuz?

Hadi o zaman…

*Bu konuyu kendi alanınızla ilgili olarak ta değerlendirebiliriniz. Yani eğitim, yerine “sanat-müzik v.b.”, bakanlık yerine K.ve T. Bakanlığı yazılması gibi…