Egemen Bağış'ın itirazı kilitledi!

Abone ol

Soruşturma Komisyonunun CHP'li üyesi Osman Korutürk, oylamanın Egemen Bağış'ın itirazı üzerine ertelendiğini söyledi.

Dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, AK Parti'li üyeler üzerinde baskı olduğunu ileri sürdü. Egemen Bağış'ın itirazı üzerine bakanlarla ilgili yapılacak komisyon oylamasının ertelendiğini söyleyen CHP'li Korutürk, AK Partili üyeler üzerinde büyük bir baskı olduğunu iddia etti.
 
Komisyonun CHP'li üyeleri Erdal Aksünger, Rıza Türmen, Osman Korutürk ile Emre Köprülü, komisyon toplantısının sonrasında Meclis'te ortak basın toplantısı düzenledi.  Aksünger, komisyonun bugünkü toplantısında bakanlar ile ilgili oylama yapılmasına karar verildiğini, ancak saat 14.00'te planlanan toplantının önce 15.00, sonra 15.30 ve 16.00'ya ertelendiğini ifade ederek, bunun gerekçesi konusunda hiçbir bilgileri olmadığını söyledi. 

"İTİRAZIN ANLAMI YOK" 
 
Komisyonun Başkanı Hakkı Köylü ve AK Parti'li üyelerin bahane üreterek, Egemen Bağış'ın bilirkişi raporuna gönderdiği küçük bir itirazdan dolayı toplantıyı 5 Ocak'a bıraktıklarını anlatan Aksünger, yapılan itirazın hiçbir anlamı olmadığını savundu. Aksünger, oylamanın neden ertelendiği ve altında yatan konuyu bilmediklerini ifade ederek, "İtirazlar içinde gönderilen belgeler belki 3-5 ay incelense de altından bir şey çıkmayabilir. Mesele bu değildi ama konu buraya getirildi. Bu bahanedir. Bundan sonra 5 Ocak'ta toplanacak Komisyon'un önünde 4 günü kalıyor. Bu sürede rapor yazılacak. Belki bize şerh yazmak için  bir gün kalacak. O nedenle ciddi sorunla karşı karşıyayız. Getirilen noktada  sıkıştırılmış durumdayız" dedi.    

"KOMİSYON ÜYELERİNE BASKI VAR" 
 
Türmen,  toplantının başından beri iktidar partisinin zaman kazanma çabası içinde olduğunu gördüklerini belirterek, "Bağış, Çağlayan ve Güler'in malvarlıklarıyla ilgili görüşlerini içeren fakat soruşturmanın esasını ve kararı etkilemeyecek bazı itirazları masanın üstünde bulduk. Bunların incelenmesi gerektiği  bahanesiyle önce toplantıya ara verildi, daha sonra ise ertelendi. Bunlardan anlaşılan şudur; Komisyon'un iktidar partisi üyeleri üzerinde büyük baskı vardır. Bu baskının olumlu sonuç vermesi için zamana ihtiyaç vardır. Bu zamanda baskı yoğunlaştırılacak, sonunda bakanların Yüce Divan'a gönderilmemesi sağlanacak. Amaç budur. Verilen erteleme kararıyla Komisyon kendi kararına uymamıştır ve üzerine büyük şaibe düşmüştür. Komisyon'un bundan sonra tarafsız karar vermesini beklemek iyimserlik olur" dedi. 
 
"EGEMEN BAĞIŞ İÇİN ERTELENDİ" 
 
Korutürk de üç eski bakandan gelen itirazlar içinde Bağış'ın ekinde birtakım hesap hareketlerini bulunduğunu belirterek, ancak bunun sonucu etkileyecek araştırma gerektirmediğini ileri sürdü.
 
CMK uyarınca komisyonun mahkemeye sevkedilmesini gerektiren yeterli şüphe olup olmadığının aranması gerektiğini kaydeden Korutürk, "Fiilin işlenip işlenmediğine karar verme durumu bize ait değil, Yüce Divan'a ait eğer gidilecek olursa... Şüphe var derseniz Yüce Divan'a sevkedeceksiniz, yok derseniz sevketmeyeceksiniz. Bunun kararını bugün verebilecek durumdayken, sadece Bağış'ın birtakım itirazlarının incelenmesi için 5 Ocak'a ertelendi. CHP'li üyeler olarak teyit ettik; Bağış için erteleniyor denildi. Bunun üzerine Bağış'ınkini erteleyelim, diğer üç bakan ile ilgili karar alınsın dedik. Hiç olmazsa raporun yazılması, karşı oy yazısı için zaman alalım. Ama bunu da kabul etmediler. Buradan da görüyoruz ki AKP'li  üyeler üzerinde kendi yönetimlerinden kaynaklanan ciddi baskı var. O baskının etkisi altında böyle bir yola gittiler. Biz bunu doğru bulmuyoruz" diye konuştu.

DAVUTOĞLU'NA ELEŞTİRİ 
 
Korutürk, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Davutoğlu arasında görüş ayrılığı olduğuna ilişkin ciddi spekülasyonlar var" denilmesi üzerine, "Spekülasyonlara girmek bize düşmez. O konuda yorum yapmak işimiz değil. 'Kolunu kopartırız', Türkiye Cumhuriyeti gibi bir hukuk devletine yakışacak tabirler değil, 'kanun önünde cezasını veririz' demesi lazım. Kolunu kopartmak bizde değil, başka yerlerde olan şeyler. Baskıdan söz ederken, 'yeterli şüphe olmamıştır'a doğru döndürülmesi için baskı olması ihtimalini geçerli görüyoruz. Böyle bir ihtimal olmasaydı, karar alınırdı. Aradaki sürede bunlar üzerinde bugünkünden fazla baskı uygulanacaktır" dedi. 
 
Köprülü de makul gerekçelere dayanmayan kararla toplantının  ertelendiğini savunarak, bazı komisyon üyelerinin MASAK  raporunu tam inceleyemedikleri ve bazı bakanların rapora karşı sundukları itirazların yeniden incelenmesi için süre talebinin gerekçe gösterildiğini anlattı. "5 Ocak'ta yeni bir itiraz, yeni bir belge ortaya konursa komisyon tekrar mı toplantısını erteleyecek? Bunun sonu nereye gidecek?" diyen Köprülü, bugün toplumun komisyondan karar  beklediğini belirtti.
Günün Önemli Haberleri