Ediz Hundan çevre brifingi

Abone ol

Kartal Belediyesi çevre bilinicine yönelim panel düzenledi. Ediz Hun çevre konusunda öğrencilere bilgil verdi.

Kartal Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nce geçen yıl, ilki düzenlenen Çevre Bilinci, Atık Bertarafı ve Geri Kazanım Paneli’nin bu yıl ikincisi düzenlendi. Panele ünlü sinema sanatçısı Ediz Hun da katılarak çevre bilinici konusunda öğrenci ve çevre gönüllülerine bilgi verdi.

Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele konuşmacı olarak; Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar, Sinema Sanatçısı ve Öğretim Görevlisi Ediz Hun, İ.B.B. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ali Oktar, İ.B.B. Atık Yönetim Müdürü Dr. N. Eyüp Korkut ve İSTAÇ A.Ş. Etüt Proje Müdürü Şenol Yıldız gibi isimler katılırken, yüzlerce öğrenci ve eğitimcinin yanı sıra, çevre gönüllüsü Kartallılar da dinleyici olarak yoğun ilgi gösterdiler.

Açılışta “temizliğin günlüğü” adıyla Kartal’da temizlik çalışmaları ve ilçeyi tanıtan sinevizyon gösterisinin ardından kısa bir konuşma yapan Başkan Dağlar, Kartal’da göreve geldikleri 2004 yılından beri uygulamaya koydukları Kartalite Projesi çerçevesinde Kartal’da hep kaliteli işlere imza attıklarını söyledi. Başkan, çalışmalarında bugünü değil, yarınları ve geleceği düşünerek hareket ettiklerini, bu nedenle de küresel ısınma ve çevre kirliliğinin çağımızın en önemli sorunlarının başında geldiğini ifade etti.

Başkan, yarının büyükleri gençlerde çevre bilincini geliştirip yaygınlaştırarak geleceğe dönük çok önemli bir yatırım yaptıklarını, bilinçli bir neslin oluşturulmasıyla, ülkemizde bu tür sorunların büyümesinin önüne geçilerek sağlıklı ve temiz çevrelerin oluşumuna önemli katkılar sağlanacağını ifade edip panele katılan konuşmacılara, başta ünlü sanatçı Ediz Hun olmak üzere teşekkür etti. Ardından söz alan Ediz Hun da, Kartal’da çevre bilinci ve atıkların geri kazanımında başta öğrenciler olmak üzere toplumu bilinçlendirmeye yönelik örnek çalışmalarından ötürü Belediye Başkanı Arif Dağlar’ı tebrik ettiğini söyledi.

Sanatçı konuşmasında “Çevre yoksa yaşam da yok. Dolayısıyla doğayı koruyup sahip çıkmamız lazım. Sizlerden ricam; doğayı temiz tutalım, kirliliğe karşı mücadele edelim. Kirliliğin ticaretini yapanları görmezden gelmeyelim.Çevreyi, ekolojik dengeyi koruyup geliştirelim. Lütfen! Gönlünüzdeki sevgi pınarından bir pencere de çevreye açın. O, bunun karşılığını kat kat fazlasıyla geri öder” dedi. Panelde İSTAÇ A.Ş. Proje Müdürü Şenol Yıldız konuşmasında “Plastik, cam şişelerin geri kazandırıldığı bir sisteme ihtiyacımız var. Biz, bu sistemi İstanbul’un her noktasında uyguluyoruz. Çocuklardan, hocalardan ve ebeveynlerden tam destek istiyoruz. Böylece eski maddenin geri dönüşümünden %95 enerji tasarrufu sağlanıyor. %90 daha temiz bir doğa oluşuyor” dedi.

İ.B.B. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ali Oktar da, atık pillerin çevreye ve insan sağlığına yaptığı olumsuz etkiler üzerinde durup pillerin içeriğinde bulunan maddelerin, ağır metal içeriği ile insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini dile getirerek evlerde kullanılan pillerin gelişi güzel çöpler yerine, artık okullar, kamu kuruluşları ve alışveriş merkezlerinde bulunan pil kutularına atılmasının önemini vurguladı. İ.B.B. Atık Yönetim Müdürü Dr. N. Eyüp Korkut, Çevre konusunda İBB’nin özellikle geri kazandırma noktasında neler yaptığına değinip İstanbul genelinde günde 14 bin ton katı atık toplandığını, geri kazanımla doğal kaynakların korunduğunu, enerji tasarrufu ve ekonomiye önemli katkılar sağlandığını vurgulayarak evlerdeki metallerin, kağıt kutuların ayrı poşetlere konulmasının önemine değindi.

Panelin sonunda ambalaj atıklarının kaynağından ayrı toplanması projesine yaptıkları katkılardan olayı Kartal’daki 6 okula; Özel Ortadoğu Koleji, Yakacık Endüstri Meslek Lisesi, İstek Vakfı Özel Uluğbey Lisesi, Özel Doğa Koleji, Köy Hizmetleri Anadolu Lisesi ve Kartal Anadolu Lisesi’ne, Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar ve Ediz Hun tarafından eğitim seti verilirken, başkan tarafından sanatçı Ediz Hun ve panelistlere birer kartal maketi ve salondaki öğrencilerle, çevre gönüllülerine de çevre eğitimi konulu broşür ve çeşitli kitaplar dağıtıldı.

Günün Önemli Haberleri