Edip Paşadan sınırötesi sinyali

Abone ol

Edip Başer, istifa edecek mi? Görevi sınır ötesi operasyona engel mi? Bugüne kadar sessiz kalan Paşa konuştu;

Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer, ''Herkes bilsin, ben bugün 'bu görevi bırakıyorum' demiyorsam eğer, henüz bazı yapabileceğim şeyler olduğu kanısındayım, onun için bırakmıyorum'' dedi.

Arka plana bakıyorum
Başer, terör ve terör örgütü konusunun 30 yıldan fazla süredir sürdüğünü ve bu örgütün silahlı kanadıyla mücadele etmenin tamamen güvenlik güçlerinin işi olduğunu anımsatarak, ''Benim görevim, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bağımsız bir devlet sıfatıyla vereceği kararları etkilemez. Yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bugün koşulları uygun ve kendi güvenliği için gerekli görüyorsa, sınır ötesi harekat dahil her türlü harekatı kararlaştırır ve bunun gereğini yapar. Benim uğraşım, bu tür verilecek kararların, yapılacak herhangi bir harekatın kolaylaştırılmasını sağlayacak arka plandaki diğer faaliyetlerdir" dedi.

Sınırötesi operasyona engel değil
Bir gazetecinin, ''Başbakan Erdoğan, bu görevin, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonunu engellediği iddia ediliyor'' şeklindeki sorusu üzerine de Başer, bu görevin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sınır ötesi harekatı yapma kararını vermesini ve uygulamasını engelleyemeyeceğini kaydetti.

Başer, göreve başladığı ilk gün muhatabına Türkiye'nin sınır ötesi hakkını saklı tuttuğunu net bir dille ilettiğini, onun da ''Bundan daha doğal bir şey olamaz'' şeklinde tepki verdiğini bildirdi.

Cebimde istifa yok
Bir gazetecinin, ''Cebinizde istifayla dolaştığınız söyleniyor'' şeklindeki ifadesi üzerine de Başer, ''Ceplerimde istifam falan yok'' karşılığını verdi.

Başer, ''Talepleriniz yerine getirilmezse istifa edeceğinizi söylediğiniz doğru mu?'' sorusu üzerine de öyle bir şey söylemediğini belirtti. Şu anda bir emekli tümgeneral ve bir emekli kurmay albay ile birlikte 3 kişi olarak çalıştıklarını ifade eden Başer, ''Ne kimseden 13 kişi talebim oldu, ne de herhangi bir kişi böyle bir talebimi reddetti. Hiç kimsenin, 'burayı askeri karargaha çevirdiniz' gibi bir beyanda bulunmasına ne izin veririm, ne de böyle bir beyanda bulunulmasına fırsat veririm'' diye konuştu.

Askerlik onuru
Askerlik onurunun bu milletin onuru olduğunu ve ulusal onurun ne demek olduğunu çok iyi bildiğini dile getiren Başer, hayatının bu onuru korumakla geçtiğini söyledi.

Siyasetçi katılmazsa bu iş biter
Bir gazetecinin, ''Ocak ayında muhatabınızla yapılacak toplantıda ilerleme kaydedilmezse neler olur?'' şeklindeki sorusu üzerine Başer, şunları kaydetti: ''Bu mekanizmaya bizim katılmamız siyasi otorite tarafından kararlaştırılmıştı. Siyasi otorite bu mekanizmaya katılmak istemiyorsa, biter.

Benim açımdan da, herkes bilsin, ben bugün 'bu görevi bırakıyorum' demiyorsam eğer, henüz bazı yapabileceğim şeyler olduğu kanısındayım, onun için bırakmıyorum.  Ben geri planda ülkemin terörle mücadelesini kolaylaştıracak, başarısını artıracak çalışma yapıyorum. Hepsi bu.''

Günün Önemli Haberleri