Eczanelerde yeni düzenleme!
Abone olHükümet sağlık sektöründeki suikastleri bitirmek için harekete geçti. İşte SGK'nın eczaneler için gerçekleştireceği yeni düzenleme..
SGK, suistimalleri önlemek için eczaneleri de
sınıflandırıyor.
Sağlık alanında peş peşe yaptığı açılımlarla vatandaşın yararlandığı hizmetleri artıran hükümet, sektörde yaşanan suistimalleri bitirmeye hazırlanıyor. Sahte reçete ve sahte ilaç skandallarının önüne geçmek için eczaneler de hastaneler gibi büyüklüğü ve sattığı ilaca göre göre sınıflandırılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), pilot uygulamayı Ankara ve Eskişehir'de başlatıyor.İlaç harcamalarındaki artışın önünü alamayan hükümet, radikal adımlar atmaya hazırlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), eczanelerin ilaç satışını izlemeye aldı.
Sahte reçete ve sahte ilaç skandallarının önüne geçmek için eczaneler de hastaneler gibi büyüklüğü, sattığı ilaç ve yaptığı reçeteye göre sınıflandırılacak. Aynı grupta yer aldığı halde ilaç satışında belirgin artış olan eczaneler, incelemeye ve takibe alınacak. İlaç satışındaki artışın sebepleri araştırılacak. Pilot uygulama Ankara ve Eskişehir'de başlıyor. Uygulama daha sonra tüm Türkiye'ye yayılacak.
Sağlık alanında peş peşe çok önemli açılımlar yapanTürkiye, sağlık hizmetlerine ulaşılmasını son derece kolaylaştırdı. Hastanelerin acil bölümleri sigortalı-sigortasız herkes için ücretsiz hale getirilirken, özel hastaneler sigortalılara hizmet vermeye başladı. 18 yaşına kadar bütün çocuklara sınırsız sosyal güvence sağlandı. İlaç temininde de serbest eczaneler herkese kapılarını açtı.
Doktorun yazdığı ilaç, istenilen eczaneden hemen alınabiliyor.
Bu durum, sağlık kuruluşlarına müracaat edenlerin sayısının sürekli
olarak artmasını sağladı. 2002'de Türkiye'de 1 kişi yılda 2,2 kez
hekime giderken 2009 yılı sonu verilerine göre bu oran 6,7'ye
çıktı. Buna göre 2009'da sağlık kuruluşlarına 247 milyon hasta
müracaat etti. Sağlık hizmetlerine bu kadar kolay ulaşılması,
çeşitli suistimalleri de beraberinde getiriyor. Bu durum, sağlık
harcamalarının aşırı artmasına yol açıyor.
SGK'nın verilerine göre 2001 yılında 4,5 milyar TL olan sağlık harcamaları, 2010 yılında 32 milyara ulaştı. Bu harcama içinde en önemli kalemi ilaç giderleri oluşturuyor. SGK'nın ilaç harcaması, 2007'de 11,3 milyar, 2008'de 13 milyar, 2009'da ise 16 milyar lira oldu. Toplam sağlık harcaması içindeki payı da yaklaşık yüzde 50 seviyesinde. SGK'nın verilerine göre reçete sayısında da artış dikkat çekiyor. 2007 yılında 270 milyon reçete yazılırken bu sayı 2009'da 327 milyona çıktı.
Reçete başına maliyet ise 2007'de 41 TL iken 2009'da 48,9 TL'ye çıktı. Bu tablo, ekonomi yönetimini ve SGK'yı yeni tedbirler almaya zorluyor. Sahte reçete ve sahte ilaç skandallarının önüne geçmek için eczaneler de hastaneler gibi büyüklüğü ve yaptığı reçeteye göre sınıflandırılacak. Eczaneler il, ilçe ve semtine göre ve reçete sayısına göre gruplara ayrılacak. Aynı gruptaki eczaneler, birbirleriyle karşılaştırılacak. Takip sırasında, kendi grubundaki eczanelere kıyasla aşırı reçete girişi olan eczane, yakın takibe alınacak.
Haksız kazanç elde eden eczanelerin belirlenmesi için
uygulamanın yerinde olacağını belirten eczacı Necdet Şenbaba,
"Danıştay'ın 'her reçeteye en fazla dört ilaç yazılması'
şeklindeki kararı bozması, son derece sakıncalı oldu. Doktor şimdi
istediği kadar ilaç yazıyor. Bana bir reçetede 15 kutu ağrı kesici
yazılmış reçete geldi. Dolayısıyla SGK'nın bu yöndeki adımı olumlu.
Aksi halde kamuoyunda genelleme yapılıyor. Kurunun yanında yaş da
yanıyor. SGK'nın çalışmasını destekliyoruz."
dedi.