Economist yorumu; İyi dayanmışız

Abone ol

İngiltere'de yayınlanan ünlü ekonomi dergisi Türkiye'yi ve krizin etkilerini değerlendirdi. İşte ortaya çıkan tablo;

İngiltere'de yayımlanan The Economist dergisi, Türkiye'nin ''kırılgan'' ekonomisinin kısa süre içinde toparlanabileceğini ancak Türkiye'nin yine de bir IMF anlaşmasına ihtiyacı bulunduğunu yazdı.

Dergi, yılın ilk beş ayı ile ilgili olarak açıklanan rakamların, bütçe açıklarının 13 kat arttığı, yabancı yatırımların yarıya düştüğü, her dört gençten birinin işsiz olduğu ve GSYH'nın yüzde 13,8 oranında azalarak Türkiye'yi küresel ekonomik krizin en çok etkilediği ülkelerin arasında gösterdiğini yazdı ve IMF'nin Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5,1 oranında küçülmesini beklediğine işaret etti.

Makalede, küresel krizin ilk ortaya çıktığı dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''krizin Türkiye'yi teğet geçtiği ve Türkiye'nin yeni bir IMF anlaşmasına ihtiyacı bulunmadığı'' yolunda açıklamalarda bulunduğu belirtilerek, ''Başbakan Erdoğan'ın daha sonra bu sözlerini geri almak zorunda kaldığı'' öne sürüldü.

''HER ŞEYE RAĞMEN TÜRKİYE KRİZE
PEK ÇOK AÇIDAN İYİ DAYANDI''

Her şeye rağmen Türkiye'nin diğer gelişmekte olan ekonomilere göre kredi krizine pek çok açıdan iyi dayandığı vurgulanan Economist'in makalesinde, bunların kısmen bankacılık alanında yapılan katı düzenlemelerden kaynaklandığı, böylece hükümetin kamuya ait parayı bankaları kurtarmak için harcamak zorunda kalmadığı belirtildi.

Batılı bankacıların Türkiye'de son kabine değişikliğiyle yapılan değişimi de memnuniyetle karşıladığı belirtilen makalede, bu değişiklikler çerçevesinde eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanlığı'na getirildiği, yine eski ekonomi bakanı olan selefi Ali Babacan'ın da ekonominin yönetimine getirildiği hatırlatıldı.

Babacan'ın da piyasa dostu Şimşek'in de IMF ile yeni bir anlaşmadan yana oldukları görüşünü de ileri süren Economist Dergisi, yeni bir anlaşmanın yabancı yatırımcının güveninin güçlendirilmesi açısından hayati önem taşıdığını yazdı.

Günün Önemli Haberleri