Ebola salgını: 'Durum giderek kötüleşiyor'
Abone olABD'li üst düzey bir sağlık görevlisi, Ebola salgının giderek daha kötü bir hal aldığını söyledi. Batı Afrika devletileri bugün Gana'da bir araya gelip salgına karşı alınacak önlemleri görüşecek.
ABD'nin kamu sağlığından sorumlu üst düzey bir yetkiliye göre, Batı Afrika'daki Ebola salgını 'giderek kötüleşecek'.
ABD Salgın Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi CDC'nin müdürü Tom Frieden, Ebola salgının önlenebilmesi için 'daha önce eşi benzeri görülmemiş' bir çözüm getirilmesi gerektiğini söyledi.
Batı Afrika ülkelerinin sağlık bakanları, Ebola salgına karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere Gana'da bir araya gelecek.
Dünya Sağlık Örgütü, salgının 1.427 kişinin ölümüne neden olduğunu belirtiyor. Enfeksiyondan etkilenenlerin sayısı da 2.615.
Dünyanın en hızlı yayılan salgını olarak bilinen Ebola'dan en çok etkilenen ülke, 624 kişinin öldüğü ve 1.082 kişinin enfeksiyon kaptığı Liberya oldu.
CDC Müdürü Friednen, salgınla mücadele yollarını masaya yatırmak üzere Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson'la bir araya geldi.
Friednen, "Vakalar artıyor. Bunu söylemek istemezdim ama durum giderek daha çok kötüleşecek" dedi ve şöyle devam etti:
"Dünya daha önce hiç böyle bir Ebola salgını görmemişti. Salgına yakalananların sayısının yüksek olmasının yanı sıra, teşhisi yeni konulan ve bildirilen daha çok vaka var."
'Uluslararası çabalar yetersiz'
Friednen, "acilen harekete geçilmesi" gerektiğini belirtip Liberyalılara 'salgınla ilgili yanlış kanılara bir son verilmesi ve salgının durdurulması için' bir araya gelmeleri çağrısı yaptı.
Söylentilerin aksine Ebola havadan kapılan bir virüs değil. Aksine, ter ve kan gibi insanlar arasında vücut sıvılarının temasından kaynaklanıyor.
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu sağlık bakanları Gana'nın başkenti Akra'da bir araya gelip salgına nasıl bir 'bölgesel cevap verilebileceğini' görüşecek.
Yabancı yatırımların da bölgeyi terk etmesi üzerine Afrika Kalkınma Bankası, salgının Batı Afrika ekonomilerine büyük zarar verdiği uyarısında bulundu.
Sınır Tanımayan Doktorlar, salgının önlenmesine karşı gösterilerin uluslararası yanıtın 'yetersiz' olduğunu söylüyor.
Kuruluşun icraatlarından sorumlu müdür Brice de la Vigne, uluslararası çabaların 'kaotik olduğunu' belirtip şu yorumu yaptı:
"Uluslararası liderlik ve koordinasyonla ilgili ciddi görüşmelerin ancak şimdi başlıyor olması kesinlikle kabul edilemez."
"Büyük bir fark yaratabilecek kaynaklara ve deneyime sahip devletlerin odağında tamamen bireysek korunma var."