E-postası olmayan otobüse binemeyecek
Abone olSadece geçen yıl 138 milyon bilet ve 10 milyon yolcu listesi düzenlenince Maliye Bakanlığı düğmeye bastı.
Şaka gibi ama değil... E-Postası olmayana tren, otobüs ve vapur bileti satılmayacak. Herkesin maili olmak zorunda, çünkü biletler mail yoluyla alınacak.
Uygulamanın yasal düzenlesi yapıldı bile... Ancak merak edilen bir nokta var. Evinde bilgisayarı olmayan, mail adresine sahip bulunmayan, dahası mail nedir bilmeyen vatandaş ne yapacak.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sadece 2011 yılında yaklaşık 183 milyon bilet ve 10 milyon yolcu listesi düzenlendiğinin belirlenmesi üzerine düğmeye bastı. Yarattığı yüksek maliyetler nedeniyle kayıtdışıyla mücadele kapsamında e-bilet düzenlemesi ile artık şehirlerarası ve uluslararası kara ve deniz seyahatlerinde kağıt bilet dönemi sona erecek.
HERKESİN E-POSTASI OLMAK ZORUNDA
Yerine getirilen e-biletle beraber yolcu listeleri de elektronik ortama taşınarak yolcu listelerinde de kağıt sistemi kaldırılacak. Trene, otobüse ve vapura binmek isteyen herkesin e-postası olmak zorunda, çünkü biletler mail yoluyla alınacak.
Maliye Bakanlığı’nın elektronik fatura uygulamasından sonra şimdi de elektronik bilet uygulaması başlıyor. Mevcut uygulamada yolcu biletleri, yolcu taşımacılığı yapan firmalar tarafından elektronik ortamda oluşturuluyor ve internet ortamında satılıyor olmasına rağmen yasal mevzuat gereğince yolculara kağıda basılarak veriliyor. Kağıda basılan biletin ikinci kopyasının, yasal saklama sürelerince mükellef tarafından saklanması gerekiyor.
DÜZENLEME YARIN BAŞBAKANLIK'TA
Ayrıca karayolu taşımacılığında, yolcu listelerinin kağıda basılarak düzenlenmesi ve diğer kopyalarının da acente ve mükellef tarafından yasal süreleri boyunca korunması zorunlu. Seyahat firmaları mevzuatın getirdiği bu yükümlülükler nedeniyle, yüksek bilet basım ve arşivleme maliyetlerine katlanmak zorunda kalıyorlar. Bu kapsamda iş akışlarında acentelerden ikinci nüshaların toplanması ve konsolide edilmesi gibi süreçler de önemli bir maliyet oluşturuyor.
YENİ SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ
Yeni uygulamaya ilişkin yönetmelik değişikliğinin hazırlandığı ve yarın Başbakanlığa sevkedileceği belirtilirken, Maliye Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre yeni düzenlemenin getireceği sistemin özellikleri şöyle:
“Artık, seyahat firmalarına bugüne kadar bastıkları kağıt biletleri, elektronik olarak düzenlemelerine izin verilecek. E-bilet izni alan mükellefler, oluşturdukları biletleri merkez, şube, acente ve çağrı merkezi gibi birimlerinin yanında internet aracılığı ile de yolcularına satabilecek. Biletlerini elektronik ortamda düzenlemek isteyen firmalar eğer şirketlerse, ‘mali mühür’ edinmek zorunda olacak. Mali mühür, kamuoyunda, elektronik imza olarak biliniyor. Şirketi olmayan gerçek kişi seyahat acentelerinin ise ‘e-imza’ya sahip olmaları gerekiyor. Bunlarla beraber bütün seyahat firmalarının e-fatura uygulamasına başvurarak e-fatura izni almış olmaları gerekiyor.