E-kitap'ta vergi indirimi işe yarayacak mı?
Abone ole-kitaplarda KDV oranı yüzde 18’den 8’e düşürüldü. Peki bu düşüş fiyatlara yansıyacak mı yansımayacak mı?
Aralık ayının ilk günü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre elektronik kitap (e-kitap) ve benzeri yayınların elektronik ortamda satışında uygulanacak KDV oranı yüzde 18'den 8'e düşürüldü.
Radikal gazetesi, KDV’deki bu düşüşün e-kitap fiyatlarına yansıyıp yansımayacağını yayıncılara sordu. Görünen o ki bu konuda varılmış bir mutabakat yok.
SIRMA KÖKSAL (CAN YAYINLARI)
Piyasada nitelikli bir hazırlık sürecinden geçmiş ve okurun ilgilendiği çok az kitap var.
Bu durum değişmedikçe, isterseniz e-kitapları ücretsiz dağıtın, pek bir hareketlenme olmaz. Benim tahminim, Amazon veya iBooks Türkiye'de mağaza açana kadar e-kitap piyasası bugünkü aksak rotasında gidecektir. Ne zaman ki piyasa e-kitapla dolar, bu fiyat farkının satışlarda etkisi eminim büyük olur.
Bu gelişmeyi çok olumlu karşılıyoruz ve bu konuda şimdiye kadar ısrarla çalışan Yayıncılar Birliği ve Yayıncılar Meslek Birliği üyeleri ve yöneticilerine teşekkür ediyoruz.
İRFAN SANCI (SEL YAYINCILIK)
Bir de yetkililere sormak gerekir: Daha işin başında e-kitap yayıncılığının önünü açmanız gerekirken yüzde 18 KDV koyarak niye zorluk çıkardınız? Ama e-kitap okunurluğunun az olmasını KDV oranlarına bağlamak da hata olur. Alışkanlık dönüşümü, ona uygun cihazlardaki alternatiflerin azlığı, kitap çeşitliliğinin sınırlılığı vb. gibi faktörler var. Dolayısıyla bu düşüşle okuma oranlarında bir yükseliş beklemiyoruz.
Elbette e-kitap sırt çevrilemeyecek bir mecra ancak Türkiye'de yol alması için hâlâ zamana ihtiyaç var.
İLKNUR ÖZDEMİR (KIRMIZI KEDİ)
Daha önce e-kitap olarak KDV dahil 15 TL’ye satılan bir kitabın, eğer KDV indirimi dikkate alınırsa satış fiyatının yaklaşık 1,25 TL düşürülmesi gerekir. Düşük fiyatlı kitaplarda bu indirim daha da az olacaktır.
Dolayısıyla e-kitap satışlarını bu kadar küçük rakamların artırabileceğini düşünmüyorum.