E-kitap basılı kitabı alt edecek

Abone ol

Kimilerine göre kokusuz, hissiz, ruhsuz... Kimilerine göre okumayı hızlandıran bir teknoloji harikası... Peki nedir bu e kitap?

İNTERNETHABER.COM / BELKIS KÜBRA AVŞAR

Ve Johannes Gutenberg matbaayı yarattı! ya da İbrahim Müteferrika mı demeliydim?

Johannes Gutenberg Avrupa'ya ilk matbaayı getirdiğinde yıl 1438 di İlk basılan kitap Kutsal kitabın birkaç sayfasıydı.. Avrupa da o yıllarda matbaa kimine göre günah keçisi ilan edilecek, kimine göre gelişmenin, ilerlemenin sembolü olacaktı. Ve İbrahim Müteferrika sayesinde Türkiye de matbaayla tanıştığında yıl 1719 du.

O zamandan bu zamana sayısız kitap,dergi, gazete basıldı. Dünya döndükçe de basılmaya devam edecek..

Ve teknoloji varoldu.. Bilgisayarlar, telefonlar, notbooklar derken hayatımıza e-booklar girdi. Yani bütün bir kütüphaneyi küçük bir cihaza sığdırabileceğiniz en küçük yeniliklerden biri..Aslında bu yenilikle Avrupa ve Amerika daha önce tanıştı. Peki okuyucu için e- book neler getirdi? Kitaplar için geliştirilen e-book cihazları okuyucunun isteklerine cevap veriyor mu?

Konuyla yakından ilgilenen, gün geçtikçe kitaplarının basımını e- kitap formatında hazırlatmaya çalışan yayın evlerinin e- kitaplar konusundaki beklentileri ve şikayetleri neler? Bu konuyu sizin için muhataplarına sorduk.. İşte yayıncıların ve bazı sürpriz okuyucuların görüşleri..

EREN GÜNDOĞAN ( GÜNDOĞAN YAYINLARI)

Sistem iyi denetlenir, Yayın ve yazarın telif hakları iyi korunursa, çok iyi bir sistem ancak gelişmeye muhtaç bir sistem. Öte yandan devletin uygulamış olduğu kdv oranı normal basım kitap da %8 e- kitap da bu oran %18 bu oran çok fazla.

Bir kitabı e-kitaba dönüştürmenin maliyeti 500 lirayı buluyor fakat okuyucusu yaygın değil. Bu sistemin gelişmesi için devlet ve sermaye sahiplerinin desteğine ihtiyaç var. Diğer bir yanıyla e-kitap sistemi okuyucu için daha hızlı ve maliyetsiz bilgi anlamına geliyor.

MUSTAFA KARAGÜLLÜOĞLU (YEDİTEPE YAYINCILIK)

Daha çok yayınladığınız kitaplar, tarihi konular içeriyor basılan kitaplarınız haricinde e-kitap formatında yayımlanan kitaplarınız var mı?

Genelde Yeditepe yayınevinin formatı gereği tarih kitaplarını veriyoruz.Diğer markamız olan Ataç Yayınlarından da tasavvuf konularında da kitaplarımızı e-kitap formatında satışa sunuyoruz.

Okuyucularınız daha çok hangi yöntemi tercih ediyorlar.

Tabikki okuyucu halen klasik kitap sistemini alıyor.Bunun sebebide fiziki bir kitap sahip olma duygusu etkin oluyor. e-kitap okuyucusu gittikçe ciddi bir artış göstereceğini zannetmiyorum bir dijital müzik sektörü gibi çok hızlı büyümesini beklemiyorum.

Yayıncılar için e- kitabın anlamı nedir?

Teknolojiyi kullanarak daha çok kitlelere ulaşmak, okurluğu artırmak gibi

E- kitap ile birlikte kitap sektöründe bir hareketlilik oldu mu?

Satış anlamında henüz yetersiz başladı...

E-kitabın yayıncılar için avantajı ve dezavantajı nedir?

Yayın haklarının korunamaması ve e- pub kırılması ve bunun önüne geçilememesi yani klasik kitap da olduğu gibi e-kitapta da korsanla sorunlarımız.

SEDAT ÖZGÜR: (İDEFİX, DİJİTAL HİZMETLER YÖNETİCİSİ)

Şu an e- kitaba ilgi nasıl?

İdefix olarak önümüzdeki Nisan ayında e-kitap satışlarına başlamamızın üçüncü yılına gireceğiz. İlk e-kitabı satışa açtığımız günden itibaren artan bir ivmeyle satışlarımız sürekli yükseliyor. Özellikle sözleşme imzaladığımız yayınevlerinin güncel kitaplarını, basılı kitaplarıyla beraber e-kitap satışına açmaya başladığı son dönemlerde ilgi biraz daha arttı. Bizim amacımız mümkün olduğunca e-kitap sayımızı arttırmak (Şu anda e-kitap sayımız 5381) ve güncel yayınları e-kitap olarak okuyucuyla buluşturmak. İnanıyoruz ki yakın bir gelecekte ülkemizdeki kitap okuyucu sayısı Abd ve Avrupa'daki gibi e-kitaba daha çok ilgi gösterecektir.

Aynı zamanda e-book cihazı satışını yapıyorsunuz. Müşterilerinizin bu konuda özellikle aradığı kriterler nedir?

Katıldığımız kitap fuarlarında okurların e-kitap cihazlarıyla ilgili en çok şikayet ettiği konu e-kitap cihazlarının ülkemizde pahalı olmasıydı. Yurtdışı muadillerine göre ülkemizde satılan cihazlar bir iki kat daha pahalıya satılıyor. İnanıyorum ki fiyatlar dünya genelindeki fiyatlara yaklaşırsa e-kitap cihazlarına olan ilgi artacaktır.

Türkiye de e-book cihazının ve e- kitabın yaygınlaşması için neler yapılabilir?

Öncelikle hem cihazlarda hem de e-kitap satışlarında okuyucunun en büyük şikayeti yüksek fiyatlar. İdefix olarak sitemizde satılan e-kitap fiyatlarına herhangi bir müdahalemiz olamıyor. Sitemizde satılan e-kitap'lar yayınevlerinin kendilerinin belirlediği fiyatlarla satışa açılıyor. Öncelikle yayınevlerinin e-kitap satış politikalarını gözden geçirmeleri ve okuyucuya e-kitap'ları daha uygun fiyatlarla buluşturmaları gerekiyor. Okuyucuların ilgisini çekebilmek için bir yandan da güncel kitapların e-kitap olarak satışa açılması gerekiyor ki daha öncede bahsettiğim gibi son zamanlarda güncel kitapları e-kitap olarak satışa açmaya başladık ve ilgide buna paralel olarak artmaya başladı. Cihazlar içinde yurtdışından gelirken uygulanan ÖTV politikalarının en azından ülkemizdeki kitap okurları için yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.

E-kitabın kitap satış siteleri için avantajı ve dezavantajı nedir?

Kitap satış sitelerinin, e-kitap satabilmesi için çok yüksek maliyetli (Aşağı yukarı 1 milyon dolar civarında) bir alt yapı ve işgücü kurması gerekiyor. Bu alt yapı kurulmazsa zaten korsan ürün kullanımının yüksek olduğu ülkemizde yayınevlerini, kendi sitelerinden e-kitap'larını satmaya ikna edemeyebilirler.

BÜŞRA AYDIN: (Kurumsal planlama analisti)

Sizce e-kitap okuma ile klasik kitap okumak arasındaki fark nedir?

Aralarında ciddi bir fark gözetmiyorum. Kitap okumak her durumda aynı hissettiriyor.

Size sağladığı avantajlar ya da dezavantajları nedir?

Daha pratik, yüzlerce sayfalık kitap taşımak yerine bir çok kitabı bir arada taşımak mümkün. Fiyat olarak da da uygun oluyor. E-kitapların en önemli faydası ise, kolay ulaşılır olması. Gecenin bir vakti canınız aniden bir şeyler okumak istediğinde, kitabı hemen indirmek ve okumaya başlamak mümkün.

Dezavantajı daha çok nostaljik. Kitap kokusu yok, sayfaları elinde hissetme zevkinden de mahrumuz.

E- kitap fiyatlarını makul buluyor musunuz?

Hiç parayla almadım. Bedava bir çok e-kitap da var piyasada. Ama gördüğüm fiyatlar gayet makul.

E-kitapla birlikte evdeki kütüphaneler de kitap biriktirme kültürünün yok olacağını düşünüyor musunuz?

Evet kesinlikle yok olacağını düşünüyorum. Ancak ,koleksİyonerliğe meraklı kişilerin bu alışkanlığı sürdüreceğini düşünüyorum. Ama bu kültürün yok olması sadece e-kitapla ilgili değil. Dünya çapında, genel olarak, basılıdan dijitale doğru genel bir eğilim var, gazeteler olsun, dergiler olsun... Bu yıllardır devam eden doğal bir sürecin bir sonucu sadece.

SAFFET UÇAR (İNŞAAT MÜHENDİSİ)

Sizce e-kitap okumak ve klasik kitap okumak arasındaki fark nedir?
Aslında e-kitap demek biraz garip. Neticede e kitap bir elektronik aletten okunuyor. İkisinin arasındaki asıl fark da buradan geliyor. Bir kere e-kitap da ruh eksik. Yani aslında kitap değil, sıradan bir bilgisayar verisi. Cihazı kapattığın zaman kayboluyor. Gerçek kitap ise (bak gerçek diyorum, demek ki; diğeri sahte) kapattığın vakit masanda, kitaplığında, hep yanında, göz önünde. Aldığın yer ve zaman ve kiminle aldığın gibi hatıraların oluyor. Yıllar sonra içinden çıkan kuru bir yaprak, bir not, bir karalamayı hatırlamak nostaljik duygulara sebep oluyor. Dijital ortamda aldığınız bir not insana aynı hazzı vermiyor. Hem e kitabı yazarına imzalatma gibi bir şansımız da yok

E- kitabın size sağlamış olduğu en büyük avantaj ve dezajantaj nedir?

En büyük avantajı yer kaplamıyor artı yüzlercesini bir aletin içine sığdırma imkanımız olduğu için yanıma hangi kitabımı alsam diye düşünmek zorunda kalmıyoruz belki ama, zaten aynı anda bir kaç kitap okumadığım için bu çok da büyük bir avantaj sayılmaz. Çünkü ben bir kitabı okumaya başladım mı, heyecanla bitirene kadar başımı kaldırmam. Bunun yanında bir bilgisayar programının hangi avantajları varsa o avantajları da var tabi. Aradığın pasajı kolayca bulma, kopyalama, kullanma gibi.

E-kitap fiyatlarını makul buluyor musunuz?

bana göre e-kitap fiyatları normal kitaplarla kıyaslandığında yayınevlerinin matbaa (basım), dağıtım, eleman masrafı gibi klasik yayında yapmak zorunda oldukları bir çok masrafı yapmadıkları düşünülürse çok pahalı.

E- kitapla birlikte kütüphanede kitap saklama kültürünün yok olacağını düşünüyor musunuz?

E-kitap da dijitalleşen diğer bütün şeyler gibi gerçeğinin yerini tutamayacağına göre, öle bir korkum yok. İnsanlarımız zaten az okuyorlar ve kitapları raflarda güzel görünsün diye sergiliyorlar. Bunun için e-kitap okuyucu alacaklarını sanmıyorum. İnsanların hediyeleşmek için birbirlerine e-kitap verisi göndereceklerine ihtimal vermediğim için de, kitap sektörü etkilense bile klasik kitap satışlarının her zaman e kitaptan daha fazla olacağını düşünüyorum. Günün birinde gerçek kitabı yok edecek kadar yaygınlaştığını varsayacak olursak çok kötü sonuçlar doğururdu zaten. Kitap saklama kültürü diye bir şey kalmadığı gibi matbaalarda çalışan insanlar, kağıt üreten insanlar, kitapçılar, satış elemanları vs gibi bir çok insanın işsiz kalmasına da sebep olurdu.

KAMURAN SEZER (SOSYOLOG)

E-kitap okumak ve klasik kitap okumak arasındaki fark nedir?

Benim açımdan fark büyük... e book internet donemin bana sağladığı imkanları çok rahat bir şekilde kullanabiliyorum... istediğim kitap, aradığım sözcükler, detay bilgileri vs rahat bir şekilde bulabiliyor um...

E- kitabın size sağlamış olduğu en büyük avantaj ve dezajantaj nedir?

Avantajı, her yerde her istediğim bilgilere ulaşmak.. dezavantaj, kitabini kokusu ve kullanımı hakiki değil

E-kitap fiyatlarını makul buluyor musunuz?

E-book kitapların fiyatlarını makul bulmuyorum. Fiyat farkı çok büyük değişiklik

E- kitapla birlikte kütüphanede kitap saklama kültürünün yok olacağını düşünüyor musunuz?

Belediye kütüphaneleri konseptlerini değiştireceğine inanıyorum... Örnek olarak; Almanya'da bazI kütüphaneler mediothek oluyor...

Tek kitap değil multimedia sunuyorlar...

Özel kütüphaneleri diğer yandan daha da değer kazanacaklarına inanıyorum... neden kitap daha az basılırsa o kadar çok değeri olur diye düşünüyorum. ..

SİNAN CAN (T.C YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ DOÇ.DR.)

Sizce e-kitap okumak ve klasik kitap okumak arasındaki fark nedir?

Ben şahsen ikisinin oldukça farklı tecrübeler olduğunu düşünüyorum. Öncelikle basılı kitaplarda özel bir zamana ve özel koşullara ihtiyacınız var; özellikle baştan sona okuyacağınız kitaplar için basılı kitaplar halen vazgeçilmez. Fakat diğer yandan her zaman yanınızda taşıyabileceğiniz bir cihaza binlercesini yerleştirebileceğiniz, içindeki metinlerde detaylı aramalar yapabileceğiniz, üzerine notlar alabileceğiniz; metinleri veya resimleri kopyalayarak dijital olarak kullanabileceğiniz e-kitaplar da büyük avantajlar sağlıyor. Aslında aradaki farkı esas belirleyen şey, okuyucunun alışkanlıkları. Dijital teknolojiye alışık olmayan birisi için e-kitaplar halen verimli bir alternatif değil; fakat teknoloji ile hemhal olan insanlar için çoktan vazgeçilmezler arasında girdi bile e-kitaplar...

E- kitabın size sağlamış olduğu en büyük avantaj ve dezajantaj nedir?

Benim için en büyük avantajlarını şöyle sıralayabilirim:

A. Özellikle referans amaçlı kullandığım bir çok kitabı sürekli yanımda bulundurabilmem,
B. Metinlerde ve dosyalarda aramalar yapabilmem
C. Dijital kitaplardaki materyalleri epostalarda, sunumlarda yahut makalelerde kullanabilmem,
D. Kağıt harcama miktarımı ciddi oranda azaltabilmem
E. Ve son olarak göreceli olarak düşük maliyet...

E-kitap fiyatlarını makul buluyor musunuz?

Hayır, gereksiz derecede pahalı buluyorum. Ayrıca Türkiye'deki e-kitap pazarı henüz dünyayla kıyaslandığında neredeyse yok mertebesinde. Ayrıca kitapların pahalılığı ve seçenek azlığı insanların bu seçeneğe yönelmesini etkili biçimde engelliyor diye düşünüyorum. Kaldı ki bu durum, dijital dünyada engellenmesi çok zor olan korsanlığa da çok uygun bir zemin hazırlıyor. Bu gün çeşitleri artırılarak fiyatlarında belirgin bir düşüş sağlanabilirse, e-kitap okuma alışkanlığının kolaylıkla bir salgına dönüşeceğini ben şahsen öngörüyorum.

E- kitapla birlikte kütüphanede kitap saklama kültürünün yok olacağını düşünüyor musunuz?

Belki uzun zaman için böyle olabilir; fakat bunun için e-kitap okumakta kullandığımız yöntemlerin çok daha ileri düzeyde gelişmesi gerekiyor. Halen bir çok cihazda kağıt ve mürekkebin sağladığı konforu elde etmek zor. Ayrıca cihazlar her ne kadar günden güne ufalsa da internet üzerinden "bulutta depolama" adı verilen sistemin genele yayılabilmesi ve cihazların da insanın biyolojik ihtiyaçlarına çok daha uyumlu hale gelmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra, şu anda e-kitaplarda bence en büyük sorun, çoğunun, basılı kitapların doğrudan taklitleri olmaları. İnternet bağlantılı ve gelişmiş çoklu-ortam özelliklerine sahip cihazlarla uyumlu yepyeni e-kitap platformlarının ve uygulamalarının oluşturulması gerekiyor. Apple'ın iBook uygulamasındaki etkileşimli kitaplar bunun ilk örnekleri arasında, ama henüz çok temel seviyede işler. Eğer e-kitap alanında bahsettiğim konularda özgün ilerlemeler sağlanırsa, evet, e-kitaplar, basılı kitapları tahtından edebilir.

Günün Önemli Haberleri