e-Borcu Yoktur Projesi
Abone olİşverenler, ihalelere girebilmek için gereken ''borcu yoktur'' belgelerini, internet ortamından alabilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Sosyal Sigortalar Kurumu
(SSK) tarafından işverenlere ''borcu yoktur'' belgelerinin internet
ortamında verilmesi (e-borcu yoktur uygulaması) hakkındaki tebliği,
Resmi Gazete'de yayımlandı.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun ''İhaleye Katılımda Yeterlik Kuralları'' başlığını taşıyan 10. maddesi ile ''Türkiye'nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olan'' isteklilerin ihale dışında bırakılacağı hükmü uyarınca, gerçek veya tüzel kişi olan işverenlerin SSK'ya bağlı sigorta il veya müdürlüklerinden ''borcu yoktur belgesi'' alması gerekiyor. İşverenlerin bu belgeyi talep etmesi durumunda da ihale tarihi itibariyle kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borçlarının olup
olmadığının tespiti amacıyla Türkiye çapında sorgulama yapılıyor.
Bakanlık, gerek işverenlerin ''borcu yoktur'' belgesine ilişkin taleplerinin daha hızlı ve doğru bir şekilde karşılanması, gerek sigorta il veya sigorta müdürlüklerinin bu konudaki iş yoğunluğunun azaltılması, gerekse e-Devlet uygulamasının yaygınlaştırılması amacıyla, ''Sanal Sigorta ve e-Bildirge Uygulaması'' kapsamında Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ''e-Borcu Yoktur Projesi'' geliştirdi.
-''e-BORCU YOKTUR UYGULAMASI''-
Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre işyeri tescil edilmiş ve bu işyerlerinden dolayı e-bildirge kullanıcı kodu ve şifresi almış olan işverenler, vergi kimlik numaraları anahtar olarak kullanarak ''e-borcu yoktur'' uygulamasından yararlanabilecek. İşverenler, sigorta il veya sigorta müdürlüklerine gidilmesine, müdürlükler arasında yazışma yapılmasına gerek kalmadan SSK'nın www.ssk.gov.tr adresinden ''borcu yoktur'' belgelerini istenilen gün ve saatte internet üzerinden alabilecek.
''e-borcu yoktur'' uygulaması kapsamında, Kurum bilgi işlem programları tarafından elektronik ortamda üretilecek olan belge ile gerçek veya tüzel kişi olan işverenler, Kamu İhale Kanunu ve uygulama yönetmelikleri uyarınca ihalelere katılabilecekler, ihaleli bir işi üstlenmişler ise hak edişlerini alabilecekler veya ihale konusu olmayan işlerde ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yaptıkları sözleşme veya protokoller gereği verdikleri hizmetlerin karşılığı olan ödemelerini ya da aracı (taşeron) olarak faaliyette bulundukları işlerde asıl işverenden olan alacaklarını alabilecekler.
-BAŞVURU
Uygulamasından faydalanmak isteyen işverenler, kurum web sitesinde
yayımlanmış olan ''e-Borcu Yoktur Taahhüt Belgesi'' ve ''e-Borcu Yoktur Başvuru Formlarını'' eksiksiz ve gerçeğe uygun olarak doldurduktan sonra, kurumda tescilli işyerlerinin bulunduğu sigorta il veya sigorta müdürlüklerinden herhangi birine vermek suretiyle başvuruda bulunabilecek. ''e-borcu yoktur'' başvurularının kurum tarafından incelenmesi sonucunda, aktivasyon işlemi yapılan işverenler, işyerlerine ait e-bildirge kullanıcı kodu ve şifrelerini kullanarak, internet üzerinden ''borcu yoktur'' belgelerini
alabilecek. Gerçek ve tüzel kişi olan işverenler, üzerlerine kayıtlı diğer işyerleri için ayrı bir başvuru yapmadan sistemden yararlanabilecek.
İhale makamları ile diğer kurum ve kuruluşları da ibraz edilen ''e-borcu yoktur'' belgesinin doğruluğunu kurumun internet sitesinden kontrol edebilecek.
-KURUMA BORCU OLANLARA YAPILACAK İŞLEMLER-
Kuruma borcu bulunan işverenler ise ''borçlara karşı dava açılmış ve bu dava henüz kesin hükme bağlanmamışsa'', ''vadesi geçtiği halde ödenmemiş ve ihale tarihinden önce ilgili kanunlara istinaden belli bir vadeye bağlanıp tecil ve taksitlendirme işlemi yapılmış olan borçların, vadesindeki ödeme yükümlülükleri aksatılmamışsa'' ve ''prim borcunun 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre tahsili için kurum tarafından yapılan her türlü işleme karşı ihale tarihinden önce dava açılmış ve açılan bu dava kesin hükme bağlanmamışsa'', bu uygulamadan yararlanamayacak. Bu işverenlerin önceden olduğu gibi ilgili sigorta il veya sigorta müdürlüklerine bizzat müracaat ederek, belge almaları gerekecek.
İşverenin kendi hisselerine düşen bölümü ödemiş olması durumunda veya ortaklık veya üst düzey yöneticilik ilişkisi sona erdikten sonra işyerinin kuruma borcunun bulunması durumunda da işverenlerin belge almak için sigorta il veya sigorta müdürlüklerine bizzat müracaat etmeleri gerekecek.
''e-borcu yoktur'' başvurusu sırasında veya daha sonraki bir tarihte ortak veya üst düzey yönetici olarak aktivasyonu yapılmış olan işyerlerinden kaynaklanan borçların bulunmadığının anlaşılması ve ortaklık veya üst düzey yöneticilik ilişkisinin sona erdiğinin belgelenmesi halinde ise işyeri, aktivasyonu yapılmış işyerleri grubundan çıkarılacak.
İhale tarihi itibariyle Türkiye genelinde kuruma toplam sigorta primine esas aylık kazanç alt sınırına kadar borçları olanlara da söz konusu borçlarını ödemeleri kaydıyla, ''borcu yoktur'' yazısı verilebilecek. Bu durumda olan işverenler, önceden olduğu gibi ilgili sigorta il veya sigorta müdürlüğüne bizzat müracaat edecek. Borcu olmamasına rağmen ''e-borcu yoktur'' sisteminde borçlu görünen işverenlerin de işyerinin bağlı bulunduğu sigorta il veya
müdürlüğüne gerekli düzeltmenin yapılması için müracaat etmesi gerekecek.