e-atıklara kesin çözüm

Abone ol

Kadıköy Belediyesi, çevre korunmasında önemli bir sosyal sorumluluk projesine daha imza attı.

Teknoloji ilerledikçe kısa sürede atık haline gelen ve diğer organik atıklarla birlikte çöpe atılarak toprağa ve yer altı sularına zehirli maddelerin karışmasına neden olan elektronik atıkların çevreye zararsız bir şekilde toplanması ve geri dönüşümünün sağlanması için Elektrikli Elektronik Ekipman Atıkları Yönetim Projesi (AEEE) başladı.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen projenin tanıtımını Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk yaptı. Kadıköy Belediyesi’nin çevre konularında yaptığı hizmetlerle öncü ve diğer belediyelere örnek olduğunu kaydeden Başkan Öztürk, 2000 yılında geri dönüşüm projelerini başlattıklarını bir çok belediyeye bu konuda örnek olduklarını söyledi. Bilgisayar başta olmak üzere, televizyon, kamera, bilgisayar ekipmanlarının teknolojinin ilerlemesi yeni modellerinin çıkmasıyla kısa sürede elden çıkarılmak istendiğini bunların diğer atıklarla çöpe atıldığında çevrede büyük tehlike yarattığını kaydeden Öztürk şunları söyledi:

“Artık evinizde yada işyerinizde bilgisayarlarınız, elektrikli elektronik aletleriniz bozulduğunda belediyemizin 0216 414 38 15 numaralı telefonunu arayarak, bu aletlerinizin özel araçlarımızla evinizden alınmasını ve yeniden değerlendirilmesini ve çevreye zarar verilmeden yok edilmesini sağlayabilirsiniz. Bu yeni projemizin hayata geçirilmesiyle çevre korunmasına önemli bir katkı sunacağız. Kadıköy Belediyesi Avrupa Birliği ile bugüne kadar 10’a yakın projeyi başarıyla uygulamıştır, eğitim, insan hakları sağlık konularında projeler başarıyla yürütüldü. Başlattığımız bu proje Avrupa Birliği ile çevre konusunda işbirliği yapacağımız ilk proje. Avrupa Birliği bu projeye 150 bin Euro katkı sunuyor. Bu paranın daha fazlasını Kadıköy Belediyesi olarak biz de harcayacağımızı düşünüyoruz. Önemli olan harcanan paralar değil, tabii ki bu proje ile çevreye sunduğumuz katkıdır. Her konuda olduğu gibi elektronik atıkların da geri dönüşümü, tekrar ekonomiye kazandırılması yada sağlıklı şekilde yok edilmesi konusunda öncü olmaktan büyük onur duyuyoruz.”

İsveç Belediyesi yetkililerinin de katıldığı basın toplantısına başka ilçelerden belediye yetkilileri de ilgi gösterdi. Proje ile ilgili teknik bilgiler aktaran Kadıköy Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Şule Onur da proje kapsamında İsveç’in Torsby Belediyesi ile ortak çalışmalar yapacaklarını, toplanan atık bilgisayarların tamir edilebileceklerinin Anadolu’ya Yardım Kampanyası kapsamında ihtiyacı olanlar hibe edileceğini belirtti.

“ALO BOZUK BİLGİSAYARIMI GELİP ALIN HATTI : O216 414 38 15”

Kadıköy de başlayan yeni uygulama ile evlerinde yada işyerlerinde bilgisayar, disk, klavye, monitör, yazıcı, tarayıcı gibi elektronik atıklar bulunan kişiler, Kadıköy Belediyesi’nin yeni kurduğu Atık Koordinasyon Merkezi’nin 0216 414 38 15 (6 hat) nolu telefonlarını arayarak, elektronik atıklarının sağlıklı bir şekilde evlerinden ya da işyerlerinden özel araçlarla alınmasını sağlayacaklar.

Tüm bunların yanında Kadıköy Belediyesi Atık Koordinasyon Merkezi, Kadıköy Belediyesi’nin Çevre ve Temizlik İşleri Müdürlüğünün farklı birimleriyle topladığı ambalaj atıkları, atık kızartmalık yağlar, atık piller, tıbbi atıklar, tadilat atıkları, hurda lastikler gibi atıklarında tek bir merkezden toplanması ve koordinasyonunu da yönetecek. Kadıköylülerin 0216 414 38 15 (6 hat) nolu telefonları arayarak hem atıklarını güvenli ellere teslim edecekler hem de çevreye zararsız yöntemlerle geri kazanımını, dönüşümünü ve yok edilmesini de sağlamış olacaklar.

DİĞER İLÇELER DE EĞİTİMDEN YARARLANACAK
Kadıköy Belediyesi, hayata geçirdiği Elektrikli Elekronik Ekipman Atıklar Projesi (AEEE) ile sadece kendi ilçesinde yaşayan Kadıköylülere değil, aynı zamanda Anadolu Yakası’nda yaşayan vatandaşlara da hizmet verecek. Çünkü Elektrikli Elektronik Ekipman Atıklar Projesi kapsamında Anadolu Yakası’nda bulunan diğer ilçe belediyelerinin temizlik işçilerine de eğitim verilecek.

Proje ile kamu, özel sektöre ait elektronik alet satıcı ve üreticiler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ile banka çalışanları da elektronik atıkların toplanması geri dönüşümü ve çevreye zararsız bir şekilde yok edilmesi konularında eğitilerek bilinçlendirilecek.

TAMİR EDİLEBİLECEK BİLGİSAYARLAR HİBE EDİLECEK

Projenin başlamasıyla teknolojik gelişmeler karşısında kısa sürede e-atık haline gelen bilgisayar ve bilgisayar ekipmanları Kadıköy Belediyesi Atık Koordinasyon Merkezi tarafından toplanacak. Kullanıma uygun bilgisayarlar, tamir edilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılırken, kullanılmayacak durumdaki parçaların geri dönüşümü sağlanacak yada zararlı maddeler içeren parçalar doğaya zarar verilmeden yok edilecek. Böylece, e-atıklardan hem geri dönüşüm ve geri kazanım yoluyla ekonomiye katkı sağlanırken, çevreye verecekleri zarar da önlenmiş olacak.

Elektrikli Elektronik Ekipman Atıkları için ;

Kadıköy Belediyesi Atık Koordinasyon Merkezi 0216 414 38 56 (6 hat)

E-Atık Merkezi 0216 478 09 15 - 0216 456 21 63

Günün Önemli Haberleri