DYPde yeni siyasi açılım

Abone ol

Ağar'dan yeni açılımlar. Ezber bozan çıkışların yanı sıra sürpriz isimleri DYP'ye katıyor.

DYP Lideri Ağar demeçleriyle şaşırtmaya devam ediyor. Besbelli bir çıkış içinde. Kendisinden hiç beklenmeyen sözler duyuluyor. Askere karşı mesafeli konuşması, terörle ilgili birçokların ezberini bozan çıkışı, Büyükanıt ile olan polemiği hafızalarda.

Kararsızları kazanmak zorunda
Peki neden Ağar böyle bir söylem değişikliğine gitti? Bunun en büyük ana nedeni yaklaşan seçimler tabii ki. Malum DYP'nin şu anki imajı seçimleri birinci sırada bitirme için yeterli değil. Bütün anketler bunu söylüyor zaten. Ağar, aslında böyle sert bir çıkışlar yapmaya mecbur. Çünkü anketler gösteriyor ki kararsızlar şu anda Türkiye'nin en büyük partisi durumunda. Kararsız ama kalabalık seçmenleri etkileme adına yelpazeyi mecburen genişletmek zorunda.

Partinin zayıf noktaları
Partinin muhalefette olmasına rağmen sıçrayış gösterememesinin altında birçok neden yatıyor. İçi boşalan merkez sağ söyleminin nasıl doldurulacağı Ağar'ın elinde. Bürokrasiden gelmesi, emniyetçi kişiliği, kabul etmese de üzerine yapıştırılan devletçi söylemi, kentlerde yok denecek kadar zayıf olması, kırsal kesimden oy alabilmesi, ANAP ile olan kan davasına dönüşen rekabet, yolsuzluklar ve belki de en önemlisi halka yönelik yeni açılımlar ve heyecan uyandıracak vizyonun ortaya konulmaması, partinin zayıf noktaları.

Kentli muhafazakarlığa yöneliş
Örneğin yeni transfer Nevval Sevindi tam bu örneğe uyuyor. Zaman gazetesi yazarı Sevindi, kentli, muhafazakar, ve kadın olması bu kesime bir mesaj. "Köylü partisi" imajından sıyrılmak isteyen DYP'de önemli bir vitrin isim. Erkek egemen bir parti olarak bilinen DYP bir taşla üç kuş vurmayı planlıyor. Sevindi aynı zamanda Fethullah Gülen cemaatine yakın isimlerden birisi.

Kürt kimlikli İslamcı ile flört
Kulislerde DYP ile anılan Ali Bulaç ve Altan Tan isimleri de sürpriz olarak nitelendiriliyor. Eğer bu isimler partiye gelirse DYP'nin oy yelpazesi de genişleyecektir. Altan Tan'ı bilmeyenler için söyleyelim. Kürt kimliği ile tanınıyor, ama PKK'ya şiddetle karşı çıkıyor. Yani PKK ve DEHAP karşıtı bir oluşum içinde yer alıyor. Tan, fikirlerini bir toplantıda şöyle açıklıyordu: Ben Türklerin Türklüklerinden vazgeçmeden, Kürtlerin Kürtlüklerinden vazgeçmeden, Araplarında Araplıklarından vazgeçmeden ve diğerleri ile birlikte yaşama projesinden yanayım.

Askere karşı çıkış aslında sivilliğe vurgu
Askere karşı çıkışı ile bir bakıma Ağar, Demokrat Parti'nin mirasının DYP ile devam ettiğini hatırlatıyor. Bu çıkışlar ile Ağar DYP'nin CHP'den olan farkını da göstermek istiyor. Terör örgütü ile devlet arasına sıkışan kararsız doğulu vatandaşların oylarına da ihtiyacı var. 'Dağda gezeceklerine ovada siyaset yapsınlar' lafı ile yetinmeyen Ağar, aynı olmasada buna benzer bir söz ediyor. Ne diyor Ağar: Bir askerî komutanın söyleyeceği gibi 'Son terörist ölünceye kadar mücadeleye devam edeceğiz' lafını siyasetçi söylüyorsa, bunda siyaset diye bir şey yoktur.

Partinin kamuoyundaki imajı ve klasik Ağar söylemlerinin yeterli olmadığınında farkında. Ağar biliyor ki seçimleri kazanmak istiyorsa her bölgeden, her kesimden oy almak zorunda. Herkesi kucaklaması şart. Kentlinin, kadınların, muhafazakarın, liberallerin, doğulunun, oyuna ihtiyacı var.

Yazı: Oktay Sağlam-İnternethaber

Günün Önemli Haberleri