Düşürülen uçakla ilgili ilginç detay Rus pilotlar meğer...
Abone olF-16'ların sınır ihlali yapan Rus uçağını vurmasının perde arkasında çok ilginç bir detay yatıyor.
Rus uçaklarının ekim ayında hava sahası ihlali
yapmasının ardından iki ülke arasında açılan özel kanala, olay günü
Rus pilotların yanıt vermediği, ardından Türk pilotların füzeleri
ateşlediği ortaya çıktı.
Hürriyet Ankara temsilcisi Deniz Zeyrek, Rusya ile büyük krize neden uçağın düşürülmesiyle ilgili çarpıtı bir detay aktardı.
TÜRKİYE’NİN Rus uçağını düşürmesinin arkasından ilginç bir detay çıktı. Diplomatik kaynaklar, 3 - 4 Ekim’de Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından yaşanan krizden sonra Rusya Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tümgeneral Sergey Dronov’un, 15 Ekim’de Ankara’ya geldiğini hatırlatarak, bu ziyarette Suriye’de operasyon yapan Rus uçaklarıyla Türk jetlerinin karşı karşıya gelmemesi için alınacak önlemlerin belirlendiğine dikkat çekti.
|
'ÖZEL TELSİZ KULLANIMI' ANLAŞMASI İMZALANMIŞ
Üst düzey bir yetkili, Dronov’un ziyareti sırasında ABD ile
Rusya Hava Kuvvetleri arasında imzalanan ‘Özel Telsiz Kanalı
Kullanımı’ anlaşmasının Rusya ile Türkiye arasında da imzalandığını
anımsatarak şu bilgileri paylaştı:
- “Rusya 15 Ekim’de Ankara’daki görüşmelerde ‘Biz Suriye’de sadece bir telsiz kanalı kullanıyoruz. Bizimle o kanaldan temasa geçin, uyarılarınızı o kanaldan yapın, sorun çıkmasın’ mesajı verdi.
- Türkiye bunu kabul etti ve o günden itibaren bütün uyarılar o kanaldan yapıldı.
- Aynı kanal, ABD Hava Kuvvetlerince de kullanıldığında, Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı uyarılar aynı zamanda hem Rus hava üssünden, hem ABD’nin İncirlik’teki radarlarından kaydedildi.
CEVAPSIZLIK ‘CİDDİ TEHDİT’
- Türk pilotlar 5 dakika boyunca Hatay’ın güneyinde önce batıdan
doğuya, ardından doğudan batıya yönelerek Hatay’ın güneyinde
daireler çizen iki uçağı - özel kanaldan 10 kez uyardı.
- Son uyarı uçaklar Cisr al Şuğur’un batısındaki Bidama kasabası
semalarından Batıya dönüp Yamadi istikametine ilerlerken
yapıldı.
- Özel kanaldan yapılan hiçbir uyarıya karşılık vermeyen
iki uçağın milliyeti bu nedenle saptanamadı.
- Rusya ile anlaşmaya rağmen iki uçağın da özel kanaldan iletişim
kurmayıp Tük hava sahasına yaklaşmayı sürdürmesi, Türk pilotların
uçakları ‘Profil: Suriye uçağı’, durumu da angajman
kuralları çerçevesinde ‘ciddi tehdit’ olarak algılamasına
neden oldu.
- Uçaklardan biri dönüp diğeri ilerlemeyi sürdürünce de
Hatay semalarında devriye gezen THK’ne ait F-16 ateş
açtı.”
YETKİ KUVVET KOMUTANINDA
Hürriyet’in güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiler, Rus uçakları son birkaç gündür benzer bir rota ile uçuşlarını sürdürüp Türk hava sahasını ihlal etme aşamasına gelince, konu 22 Ekim Pazar günü yapılan Güvenlik toplantısında değerlendirildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, o toplantıda Genelkurmay Başkanı’na ‘angajman kurallarının’ uygulanması çerçevesinde siyasi direktif verdi. Genelkurmay Başkanı da emir-komuta silsilesi içinde Hava Kuvvetleri Komutanı’na Türkiye’nin ilan ettiği kurallara uyulmadığında tehdidin bertaraf edilmesi emrini verdi. 23 Ekim sabahı da 5 dakikalık bir süre içinde 10 uyarıya rağmen ihlal gerçekleşince de kurallar uygulamaya sokuldu.
PİLOT TAM YETKİLİDİR
Askeri bir yetkili, 5 dakika boyunca süren gelişmelerin Hava Kuvvetleri Komutanı’nın bilgisi çerçevesinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, şu bilgiyi verdi: “Angajman kuralları için düğmeye basıldığında pilotlar belirli bir prosedüre tabidir ve tam yetkilidir. ‘Combat-çatışma-’ aşaması olarak görülen bu prosedürde üslerle onay sorulmaz ama bilgi verilir. Pilotların ‘emergency’ durumunda attıkları her adım, ilgili komutanlar tarafından anlık takip edilmektedir. 5 dakikalık zaman aralığında Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal da bilgilendirildi. İki komutanın ‘vurmayın’ emri olmadığı için de pilotlar prosedürü tamamladı.”
RUS UÇAKLARI NEDEN O ROTADA UÇUYOR
Bir güvenlik yetkilisi Rus uçaklarının neden Türkiye sınırına sıfır uçtuğu sorusuna da şu yanıtı verdi: “Türkmenlerin hâkim olduğu tepelerin güney yamaçları zaten Suriye topçusu tarafından bombalanıyor. Ancak kuzey yamacın hedef alınması ancak uçakların tepenin arkasına dolanmasıyla mümkün oluyor. Bu yüzden de Suriye ve Rusya uçakları son dönemde ihlali göze alarak Tepelerin Türkiye’ye bakan kuzey yamaçlarını bombalamayı hedefliyor.”
BİR SÜRE UÇMAYACAKLAR
Rusya Hava Kuvvetleri, olaydan sonra Türkiye sınırındaki hava operasyonlarına ara verdi. Türkiye de IŞİD ile mücadele çerçevesinde Suriye hava sahasına girip IŞİD mevzilerini bombalama operasyonlarını geçici bir süre için durdurdu. İki tarafın da ortalık yatışana ve iki ülke arasındaki diyalog kanalları açılıncaya dek ihtiyatlı devam etme kararlılığında olduğu öğrenildi.