Düşünceyle yönetilen biyonik kol
Abone olAfganistan'da görev yaparken kolu kopan İngiliz asker, sinir uçlarının yeniden bağlanması sayesinde, protez kolunu düşüncesiyle hareket ettirebiliyor.
Afganistan'da kolu kopan İngiliz asker Andrew Garthwaite,
biyonik kolunu düşünceleriyle kontrol etmeyi öğreniyor.
Onbaşı Garthwaite, 2010 yılında Helmand'da bir arkadaşının öldüğü patlama sırasında yaralandı.
Garthwaite'in kopan kolunun yerine, Avusturya'daki Viyana Tıp Üniversitesi'nde 2012'de yapılan bir ameliyatla biyonik kol takıldı.
6 saatlik sinirle donatma operasyonunda, askerin omzundaki sinir uçları göğsüne bağlandı. 18 ay geçtikten sonra, beyninden elektrotlarla gönderdiği sinyaller, göğsü üzerinden protez kola iletiliyor.
Elini göğsünde hissediyor
Viyana'da Otto Bock firması tarafından geliştirilen biyonik kol,
organik sinirler aracılığıyla kontrol edilebildiği gibi, doğala
yakın hareketlere olanak sağlıyor.
Hastanın sezgisel olarak düşündüğü hareketler anında kol tarafından yerine getiriliyor. Yani biyonik kol, düşünceyle harekete geçiyor.
Kaybettiği elini göğsünde hissettiğini belirten Garthwaite, yaşadığı hissi şöyle tarif ediyor: "Son 3 yıldır başparmağım ve diğer parmaklarım olmadığı için, şimdi birden bire bunları yeniden hissetmek tam anlamıyla tuhaf bir his. Bu yüzden beyninizi eğitmeniz gerekiyor."
Ancak Garthwaite'in bu yüksek teknoloji ürünü kolu kullanırken dikkat etmesi gereken noktalar var. Parmağını çok hızlı hareket ettirmeyi düşünürse, takma eli 360 derece dönüp baştaki duruma gelebilir.
İnsanların kolunun takma olduğunu ilk başta anlamadığını belirten Garthwaite, hareket ettikçe çıkan robot sesinin ise insanları şaşırttığını anlatıyor.
26 yaşındaki asker, "Artık geriye bakmanın anlamı yok, çünkü zamanı geriye döndüremezsiniz." diyor ve ekliyor: "Burada olduğum için çok şanslıyım ve talihliyim. Bu yeni hayatımın içinde umarım çok başarılı olurum."