Dünya'ya düşüyor: Dev uydunun kontrolünü kaybettiler!

Abone ol

Çin'in 2011'de uzaya gönderdiği 8,5 ton ağırlığındaki uzay istasyonu Tiangong-1, Pekin yönetiminin kontrolü kaybetmesinin ardından düşüşe geçti.

Çin'in 2011'de uzaya gönderdiği dev uzay istasyonu Tiangong-1, Pekin yönetiminin kontrolü kaybetmesinin ardından düşüşe geçerken uzmanlar yaklaşık 100 kiloluk moloz yığınının Dünya'da tam olarak hangi noktaya düşeceğinin henüz belli olmadığını söylüyor.

Tiangong-1, diğer adıyla 'Gök Saray-1', kontrolden çıkmış bir şekilde Dünya'ya doğru ilerliyor. İstasyonun birkaç ay içinde 'Dünya'ya düşmesi' bekleniyor. Tiangong-1, Çin'i 'uzay süper gücüne' dönüştürecek bir bilimsel proje olarak görülüyordu.

ÇİN YETKİLİLERİ DOĞRULADI

Fırlatılmasından bir yıl sonra 2012'de ülkenin ilk kadın astronotu Liu Yang'ın da ziyaret ettiği istasyon, hem insanlı hem de insansız uzay görevleri için kullanıldı. Çin yetkileri, 2016'da uzay istasyonunun kontrolünü kaybettiklerini doğruladı.

ZAYIFLAYARAK PARÇALANIYOR

Çin'in uzay ajansı, Birleşmiş Milletler'e (BM) istasyonun Ekim 2017 ile Nisan 2018 arasındaki zaman diliminde Dünya'ya çarpacağı bilgisini vermişti. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, istasyonun yörüngesi istikrarlı bir şekilde zayıflayarak parçalanıyor.

HIZI HER GEÇEN SANİYE ARTIYOR

Geçtiğimiz haftalarda istasyon atmosferin çok daha yoğun katmanlarına ulaşan istasyonun yeryüzüne düşüş hızı da giderek artıyor.

İNSANLARA ZARAR VERME ORANI DÜŞÜK

Harvard Üniversitesi'nin tanınmış astrofizikçisi Johanthan McDowell, istasyonun yörüngesinde Yer'e en yakın noktanın 300 km'nin altında olduğunu söyledi.

Bu parçaların insanlara zarar verme ihtimali düşük ancak Çin Mayıs ayında BM'nin Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi'ne yaptığı açıklamada, istasyonun düşüşünü izlemeyi sürdürecekleri sözünü vermişti.

NEREYE ÇARPACAĞI DÜŞMEDEN BİRKAÇ GÜN ÖNCEDEN TESPİT EDİLECEK

Çin, yeryüzüne nihai dalış süreci başladığında BM'ye bilgi vereceğini söylemişti ama astrofizikçi McDowell'a göre, istasyonun yeryüzünde nereye çarpacağı, ancak birkaç gün öncesinde tespit edilebilecek.

Atmosferin koşullarına bağlı olarak düşeceği konumun değişerek 'bir kıtadan bir başkasına' geçebileceğini belirten McDowell, sözlerine şöyle devam etti: "Yeryüzüne düşüşünün tam olarak ne zaman olacağını ancak 6 ya da 7 saat öncesinde öğrenebiliriz. Ne zaman düşeceğini bilmiyorsak, nereye düşeceğini de bilemeyiz."

Günün Önemli Haberleri