Dünyanın nazar boncuğu Konya'daki Meke Gölü yeniden hayat bulacak
Abone olÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve son yıllarda kuruma noktasına gelen Meke Gölü'nün yeniden hayat bulması için yapılan çalışma doğrultusunda Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi'nden gölü besleyen yer altı suyuna günde yaklaşık 7 bin metreküp su taşınacağını bildirdi.
KONYA'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve kuş bakışı görünümü dolayısıyla 'dünyanın nazar boncuğu' olarak adlandırılan Meke Gölü, volkanik patlama sonucu 5 milyon yıl önce meydana gelen kraterin zamanla suyla dolmasıyla oluştu.
Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin kamp yaptığı ve büyüleyici manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakan gölde geçmişte 12 metre derinliğinde su bulunuyordu.
Meke Gölü, son yıllarda küresel ısınma, bölgede sulu tarımın yaygınlaşması ve yer altı su seviyesinin azalmasıyla kuruma noktasına geldi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Meke Gölü'nün su potansiyelinin artırılması ve eski ihtişamına kavuşması için kapsamlı bir çalışma başlatıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Meke Gölü'nün kuraklığın etkisiyle son yıllarda kuruma noktasına geldiğini hatırlattı.
Gölün dünyada ender rastlanan jeolojik yapılardan biri olduğunu dile getiren Kurum, "Hatırlıyorum önceden Meke Gölü'nde metrelerce derinliğinde su vardı. 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak adlandırdığı bu göle eskiden insanlar kamp yapmaya gelirdi. Turistler, bu gölün büyüleyici manzarasına hayran kalır ve burada fotoğraf çektirirdi. Ancak zamanla gerek iklim değişikliğinin gerek kuraklığın etkisi gerekse tarımsal sulamaya bağlı olarak yer altı sularının çekilmesi gölü kuruma noktasına getirdi." ifadelerini kullandı.
Çözüm önerileri tartışıldı
Kurum, gölün eski görüntüsüne yeniden kavuşması için paydaşlarla ortak bir çalışma yürüttüklerini aktardı.
Bakanlık olarak bu duruma kayıtsız kalmadıklarını ve hemen bir çalışma başlattıklarını dile getiren Kurum, bu kapsamda bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesinden yetkililer, Hacettepe Üniversitesi ile Konya Teknik Üniversitesinden akademisyenlerin bir araya geldiğini, Meke Gölü'nün su potansiyelini artıracak çözüm önerilerini tartıştığını bildirdi.
Göle içme suyu kalitesinde arıtılmış su verilecek
Kurum, hayata geçirilecek projeyle Meke Gölü'nün eski cazibesine kavuşacağını vurgulayarak şunları kaydetti:
"Bu kapsamda Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi'nin içme suyu kalitesinde arıtılan suyunu, Meke Gölü'nü besleyen yer altı suyuna veriyoruz. Bu projeyle Meke Gölü eski günlerinde olduğu gibi büyüleyici ve ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuşacak. Meke Gölü'ne can suyu olacağımız bu projeyle inşallah göl ve çevresi yeniden kamp yapanların ve turistlerin cazibe merkezi haline gelecek."
Günde yaklaşık 7 bin metreküp su taşınacak
Kurum, Meke Gölü'ne su taşınacak atık su arıtma tesisinin 8,5 kilometre uzaklıkta olduğunu dile getirdi.
Projenin yatırım bedelinin yaklaşık 3,5 milyon lira olduğunu aktaran Bakan Kurum, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Atık su arıtma tesisinden Meke Gölü'nü besleyen yer altı suyuna günde yaklaşık 7 bin metreküp su taşıyacağız. İnşallah bir yılın sonunda ise 2 milyon 532 bin metreküp suyu gölümüze taşımış olacağız. Ülkemizde arıtılan suların sadece yüzde 5'i kullanılıyor. Hedefimiz bu oranı artırmak. İklim değişikliğiyle ilgili 2030'larda, 2050'lerde artık tüm dünyada su savaşlarının meydana geleceği ve suyun çok daha kıymetli olacağı bir sürece giriyoruz. Dolayısıyla mevcut sularımızı yeniden kullanacak adımları da atmak durumundayız. Biz de Meke Gölü'ndeki izolasyonu sağlayarak arıtma tesisimizdeki suyu bu gölümüze taşıyacağız. İnşallah farklı su kaynaklarıyla da burayı besleyerek Meke Gölü'nün daha da canlanmasını sağlayacak adımları atacağız."
Öte yandan; fotoğraf ve doğa tutkunlarına her mevsim ayrı güzellikler sunan bölgede oluşan 350'den fazla obruk ile Meke Gölü'nün UNESCO Küresel Jeopark Ağı'na kazandırılması için başlatılan çalışmanın devam ettiği belirtildi.