Dünyanın en uzun mektubu !
Abone olSakarya’da yaşayan aşçı Mustafa Hikmet Şirin, babasından devraldığı koleksiyonculuk merakını geliştirerek devam ettiriyor. Şirin’e, radyo pr...
Sakarya’da yaşayan aşçı Mustafa Hikmet Şirin, babasından devraldığı koleksiyonculuk merakını geliştirerek devam ettiriyor. Şirin’e, radyo programı yaptığı zamanlarda bir dinleyicisinden gelen mektup ise uzunluğuyla dünya birincisi.
1980’li yıllarda babası Hikmet Şirin’in önemli gördüğü haberleri gazete sayfalarından keserek arşivlemesi üzerine koleksiyonculuk işine merak salan, asıl mesleği aşçılık olan 50 yaşındaki Mustafa Hikmet Şirin, 1995 yılından itibaren gazete kupürlerinde önemli gördüğü haberleri arşivlemeyi sürdürüyor. Arşivini 2006 yılında ‘Filistin’, ‘İmam Hatip Okulları’ ve ‘Üniversitelerde başörtü sorunu’ konuları ile ayırmaya başlayan Şirin, şimdi Türkiye genelinde 330, dünya genelinde 110, Sakarya için 54 ve Sakarya’nın ilçeleri için 5’er konuda arşivini sürdürüyor.
1997 yılında Fikir Bahçesi isimli programıyla radyo programcılığına başlayan Mustafa Hikmet Şirin, 2005 yılına kadar dinleyicilerinden gelen mektupları da biriktirerek, arşivledi. Radyo programcılığı yaptığı sürede Şirin’i şaşırtan bir hadisede bir dinleyicisinden gelen mektup oldu. Çalıştığı radyonun frekansı 104.0 olduğu için bir dinleyeni tarafından 6 ayda yazılan 104 metrelik mektup alan Şirin, bir buçuk sene önce okumaya başladığı mektubun hâlâ daha yarısına bile gelemedi. Şirin’in bir buçuk yıl içerisinde okuduğu kısım açıldığında yaşadığı sokağa sığmadı.
HENÜZ HEPSİNİ OKUYAMADI
Boşa vakit geçirmeyi sevmediği için babasından kalan gazete arşivini devam ettirmeye başladığını belirten Mustafa Hikmet Şirin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2006 yılında Filistin konusuyla arşivime başladım. Akabinde İmam Hatip Okulları ve üniversitelerde türban meselesi konularında arşiv yapmaya başladım. Türkiye ve Dünyadaki meseleler arttıkça arşivimin konuları arttı. 569 konuda arşiv yapıyorum.”
1997 yılında gelen bir teklif üzerine radyo programcılığına başladığını anlatan Şirin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Radyoda program yaptığım sırada birbirinden güzel, ilginç mektuplar almaya başladım. Takriben 5 bine yakın mektup geldi. Bu mektupların hepsini muhafaza ediyorum. Mesela dünyanın en küçük ve en büyük mektubunun bizde olduğunu iddia edebilirim. Mektubu yazan dinleyicim 6 ay uğraşmış. Radyo frekansı 104.0 olduğu için 104 metrelik mektup yazmış. Dünyanın en ufak mektubu da 3 santime 4 santim. Bu mektupları anı olarak saklıyorum.”
Mustafa Şirin, daha sonra 104 metre uzunluğundaki mektubun bir buçuk senede okuduğu kısmını sokakta açtı. Görenlerin şaşırdığı mektup Şirin’in oturduğu sokağa sığmadı.
(İHA)