Dünyanın en sevilmeyen ülkesi
Abone olBBC'nin 21 ülkede yaptığı araştırma çarpıcı sonuçlar verdi. En sevilmeyen iki ülke kim? Peki Türkiye ne durumda?
BBC’nin dünya genelinde düzenlediği bir anketin sonuçlarına göre, İran ve İsrail dünyada en az desteklenen ülkeler oldu. Rusya ve Çin ise geçen yıla göre daha negatif bir imaj sergiliyor. Türkiye’de ise dünyaya genel olarak negatif bir bakış var.
İRAN VE İSRAİL İLK İKİDE
BBC’nin dünya genelinde kamuoyunun nabzını tutmak üzere her yıl düzenlediği anket, Çin ve Rusya’nın dünyadaki itibarının geçen yıl azaldığını gösteriyor. 21 ülkede 13 bin 500 kişinin katılımıyla düzenlenen kamuoyu araştırmasında, ABD’nin durumunun ise, geçen yıla göre az da olsa, iyileştiği görülüyor.
Ancak ABD genel olarak hala ‘negatif’ algılanıyor. Globescan araştırma kuruluşunun düzenlediği ankette, katılımcılara ‘Hangi ülke dünyayı olumlu/olumsuz etkiliyor’ sorusu soruldu.
EN POZİTİF GÖRÜLEN ALMANYA
Dünyada negatif olarak görülen ülkelerin başında İran geliyor. İran’a yüzde 55’lik bir kesim olumsuz olarak bakarken, katılımcıların yüzde 51’i İsrail’e karşı da negatif yönde görüş beslediğini belirtti.
İsrail’e pozitif bakan ABD ve bu konuda kararsız olan Rusya hariç, ankette yer alan 19 ülke İsrail’in etkisini olumsuz buluyor. Pakistan’da 18 ülke tarafından negatif olarak algılanıyor. Ankette en pozitif görülen ülke ise geçen yıl olduğu gibi Almanya oldu.
TÜRKİYE DÜNYAYA ‘NEGATİF’ BAKIYOR
Katılımcı 21 ülke içinde AB’nin dünyadaki etkisine olumsuz bakanların çoğunlukta olduğu tek ülke Türkiye oldu. Olumlu görüşler yüzde 44’ten 34’e gerilerken, olumsuzlar yüzde 40’tan 44’e yükseldi.
Türkiye’de, katılımcıların görüşlerinin sorulduğu 15 ülke arasında, hakkında olumlu görüşlerin çoğunlukta olduğu tek ülke Almanya oldu. Katılımcıların yüzde 44’ü Almanya’yı destekliyor.
İngiltere, Fransa, Kanada, Hindistan, Pakistan, Güney Afrika, İran, Rusya, Brezilya ve Japonya’nın etkisi konusunda ‘olumsuz’ diyen kesimin oranlarında artış var.
RUSYA VE ÇİN İÇİN İBRE GERİYE DÖNDÜ
ABD, halkın yüzde 63’ünün negatif bulduğu bir ülke olmaya devam ediyor. Bu oran geçen yıl yüzde 73’tü. Yani Washington’a bakışta iyileşme mevcut.
Dünya genelinde, Kasım ve Şubat ayları arasında düzenlenen ankette elde edilen sonuçlar, geçen yılın oranlarıyla da karşılaştırıldı.
Geçen yıl, katılımcıların eğilimi Çin ve Rusya’nın olumlu etkisi olduğunu söyleme yönündeydi. Şimdi ise, olumlu değerlendirmeleri altı puan azalan Çin için, yüzde 39 olumlu, yüzde 40 olumsuz bir oran görünüyor.
Rusya’nın tavrını olumsuz değerlendirenlerin oranındaki yüzde 8 artış ise, ibrenin yönünü değiştirdi: Ülkenin etkisi olumsuz diyenler yüzde 40, olumlu diyenler yüzde 30 oldu.