Dünyada yayın yasağı nasıl uygulanıyor?
Abone olTürkiye'de son dört yıl içinde 150'den fazla konuda medyaya yasak getirildi. Peki diğer ülkelerde durum ne? Yayın yasağı hangi konularda uygulanıyor?
Türkiye'de son dört yıl içinde 150'den fazla konuda medyaya yayın yasağı getirildi.
Son olarak eski dört bakanın yolsuzluk iddialarıyla ilgili Meclis komisyonunda verecekleri ifadeler için yayın yasağı kararı alındı.
Peki diğer ülkelerde durum ne? Medyaya hangi konularda yasak uygulanıyor?
Uluslararası Basın Enstitüsü'nden Steven Ellis, dünyada yayın yasaklarının genelde dava süreçlerinde uygulandığına dikkat çekiyor.
Ellis yargı sürecinin bütünlüğünü ve sanıkların haklarını korumak için yasaklar konulduğunu belirtiyor.
Bunun yanında pek çok ülkenin özellikle cinsel taciz ve tecavüz davalarında mağdur kişinin kimliğinin açıklanmasını yasakladığını söylüyor.
BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Ellis, dünyada Kanada'nın yayın yasağını en sık uygulayan ülkelerden biri olduğunu belirtiyor.
Parlamento örneği
Bunun yanında İngiltere'de 2011 yılında ünlü kişilerin dahil olduğu mahkeme süreçlerine yasak getiren mahkeme kararlarının tartışılmasının da yasaklandığını söylüyor.
Yine İngiltere'de aynı yıl The Guardian gazetesinin bir parlamento üyesinin, bir şirketin zehirli atıkları Fildişi sahillerine boşalttığı yönündeki iddiaları hakkında soracağı bir soruyla ilgili haberlere yasak getirildiğini, ancak gelen tepkiler nedeniyle bu yasağın kaldırıldığını hatırlatıyor.
Peki dün bir açıklama yaparak, yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde dört bakanın vereceği ifadelerle ilgili getirilen yayın yasağını eleştiren IPI genel olarak yayın yasaklarını nasıl değerlendiriyor?
Ellis "Demokrasinin işleyebilmesi için bilginin serbest dolaşımı gereklidir. Yayın yasaklarının kötüye kullanılması ihtimali çok büyük. Dolayısıyla çerçevesi çok dar olmalıdır, aksi takdirde toplumun demokratik sisteme güveni zedelenir ve aynı zamanda halkın bilgi sahibi olarak demokrasiye katılımı ve karar alması ciddi anlamda riske girer."
IPI dün yaptığı açıklamada "Yolsuzluk iddialarının üzerine yayın yasağı örtüsü örtmeyi amaçlayan bu yasak, hukuka karşı inancı zayıflatacak ve Türkiye'deki demokrasiye gölge düşürecektir" demişti.
Yasağın kınandığı açıklamada, "Yetkililerden bu yasaklama kararının kaldırılması için gerekli adımları ivedilikle atmasını talep ediyoruz" denilmişti.