Dünyada bir ilk gerçekleşecek

Abone ol

Türkiye ve KKTC'yi, dünyada ilk kez kullanılacak bir teknikle denizin altından birbirine bağlayacak projede sona gelindi.

Türkiye ve KKTC'yi, dünyada ilk kez kullanılacak bir teknikle, denizin 250 metre altında askıda kurulacak 80 kilometre uzunluğundaki su boru hattı ile birbirine bağlayacak olan KKTC Su Temin Projesi'nin ilk adımı olan Alaköprü Barajı'nda fiziki gerçekleşme yüzde 82'ye ulaştı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, KKTC Su Temin Projesi, deniz dibindeki basınç düzeyinin borularla su aktarımı imkansız kılması sebebiyle, özel bir teknikle inşa edilecek. 80 bin 151 metre uzunluğundaki boru hattı, deniz dibinden değil, 250 metre derinlikte kurulacak askılarla KKTC'ye su taşıyacak.

Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşası devam eden Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, deniz altındaki boru hattı ile KKTC'de Girne yakınlarındaki halen inşa edilmekte olan Geçitköy Barajı'na aktarılacak.

5 aşamada devam eden KKTC Su Temin Projesi'nin kilit tesisi olan Alaköprü Barajı inşaatında, yüzde 82 fiziki gerçekleşme sağlandı. Temelden 99 metre yükseklikte inşa edilmekte olan Alaköprü Barajı'nın iş bitim tarihi başlangıçta 12 Ekim 2014 olarak belirlenmesine karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları üzerine baraj 7 Mart 2014 tarihine kadar su almaya hazır hale getirilecek. Gövde dolgusu tamamlanan barajın ön yüz kaplama betonu işine de başlandı.

KKTC'NİN 50 YILLIK SU İHTİYACINI KARŞILAYACAK

KKTC'ye aktarılacak yıllık 75 milyon m3 suyun yüzde 50,3'ü içme-kullanma, yüzde 49,7'si sulama suyu olarak değerlendirilecek.

Projenin gerçekleşmesi ile halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC'de, 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca 4 bin 824 hektarlık alanda tarımsal sulama yapılacak.

Günün Önemli Haberleri