Dünyada bir ilk

TanGo To Istanbul Festivali'nin organizatörleri, çok değerli eğitmen arkadaşlarımız, Eşref Tekinalp ve Murat Elmadağlı, dünyada bir ilke imza attılar

Sevkan Arlı Orbay sevkanarli@internethaber.com

Tüm Türkiye'de, Tango severlerin heyecanla beklediği Türkiye'nin üç büyük festivalinden biri olan ve bu yıl 5.si düzenlenen "TanGO To Istanbul Festivali" ne çok az kaldı. Üstelik sadece Türkiye'den değil, tüm dünyadan bir çok Tango tutkununun, nefeslerini tutarak beklediği, müthiş bir organizasyon!

Neden derseniz: TanGo To Istanbul Festivali'nin organizatörleri, çok değerli eğitmen arkadaşlarımız, Eşref Tekinalp ve Murat Elmadağlı, dünyada bir ilke imza attılar...

Arjantin'liler çok şaşırdı!

Dünyanın en büyükleri olarak bilinen, günümüzün en ünlü iki Tango orkestrası Color Tango veSexteto Milonguero , ilk defa İstanbul'da, aynı oragnizasyon için bir araya gelecek, hatta birlikte sahne alacaklar...İnanılmaz güçlü bir dansçı kadrosu da, sahnede gösteri şölenleri yaparak, onlara eşlik edecekler...

Şimdi festival hakında, daha detaylı bilgi verebilmek için, Murat Elmadağlı ve Eşref Tekinalp ile yaptığım röportajı sizlere aktarmak istiyorum.

S.A.O. – Sizin, özellikle geçen sene ki festivalinize katılmış olan birçok kişiden, çok olumlu seyler dinledim, hatta "şimdiye kadar Türkiye'de yapılan festivallerin, en başarılsıydı" diyenler var.. Bana bu sürekli yükselen başarı trendinizin sırrını söyler misiniz, önek aldığınız festivaller var mı ?

M.E. - Çok festival gezdik, seminerlere katıldık, Avrupa'daki tüm organizasyonları gördük. Bunların hepsinden bir parça deneyimlerimiz oldu, 'Bak bu festivalde bu çok güzel bunu yapalım, bu hiç iyi olmamış buna dikkat edelim, aslında şöyle olsaydı ne iyi olurdu, biz böyle yapalım, bu kötüydü bunu biz kesinlikle yapmayalım' diye esinlendiğimiz örneklerimiz oldu. Kısacası iyileri seçip kötüleri yapmamak ve kendi fikirlerimizi birleştirip bir festival yapmaya çalıştık. Tecrübelerimizle her yıl daha iyisini yapmaya çalışıyoruz.

S.A.O. - Festivalinizde, Tango'ya çok şey katmış bu iki orkestra, sizin organizasyonunuz sayesinde ilk defa bir araya gelerek, birlikte sahne alacaklar! Bu fikir nasıl ortaya çıktı ?

E.T – Dünyadaki diğer festivallerden daha güçlü bir değişiklik yapmak istiyorduk. Bu, bunun gibi birçok çılgınca fikirlerden sadece birisiydi ( diğerlerini şimdi açıklamayacağım !). Murat bana 'nasıl olur, böyle birşey yapsak ' diye sorduğunda, 'hadi ordan yine uçmaya başladın' diye cevap verdim. Ve hemen teklif ettik...

S.A.O. - Peki teklif ettiğinizde nasıl karşıladılar, şaşırdılar mı ?

E.T. - 'Neden olmasın' dediler. Bence onların dışında ki herkes çok şaşırdı.. Buenas Aires gezim esnasında bir çok müzisyen ile sohbetlerimiz esnasında birçoğu Color Tango gibi köklü bir orkestranın ve Sexteto Milonguero gibi dünya çapında bir orkestranın böyle bir şeyi nasıl kabul edebilekleri yönünde şaşkınlıklarını dile getiridiler. Biz de gelip görmeyi çok isteriz dediler...

S.A.O. - Bu yıl ki festivalinizin, Dünyanın üç büyük festivali arasına yerşeleceği söyleniyor, büyük bir yükseliş gerçekten.. Peki her yıl aynı performansı bekleyenlere ne diyeceksiniz?

E.T.- Bu festival her sene katlanarak büyüdü, 1.sinde küçük bir toplanış şeklinde iken, bu yıl 52 ülkeden 800 -900 civarında bir katılım bekliyoruz. Geçmiş tecrubelerimizden hareketle, her zaman en az kayıtlı katılımcı kadar da kayıtsız katılımcı festival milongalarını doldurdu, şu an itibarı ile ders, milonga veya konser almış olan 600 ün üzerinde kayıtlı katılımcı var. ve bu sayının 500 civarı yabancılardan oluşuyor.Tarih yaklaştıkça rakamlar artmaya devam ediyor.. Tabii ki bir duraklama ya ulaşacağız, ama biz hep bir yenilik bir inovasyon ile bu enerjiyi devam ettireceğiz.

S.A.O – Derslere ve Milongalara Türkiye'den ve yurtdışından katılımcı oranı nedir, sizce Türkiye 'den katılım yeterli mi?

M.E. - Derslere % 80 oranda yabancı katılrken, genellikle bu sayı milongalarda % 50 olarak eşitleniyor. Son hafta kayıtlar hızlanıyor ve daha 3 haftamız var... Bu yıl kayıtlarımız açılmadan bile yurt dışından arayıp, "ne zaman kayıt yaptırabileceğiz"diye soranlar oldu. Ilgi gerçekten büyük. Tahminen yabancı katılımcı sayısının 800 olmasını bekliyoruz. Artı yerli katılımcılar ile bu sayı ciddi rakamlara ulaşacak. Türkiye'de Tango'nun daha geniş kitlelere tanıtılması ile bu oranların kısa sürede eşitleneceğini düşünüyoruz.. Hedefimiz bu doğrultuda..

S.A.O - Bu konserler ve diğer organizasyonlar nerelerde olacak ?

E.T. - Konserlerin yerleri açıklandı, biletix sayfalarında mevcut. Milonga ve dersler için ise
bir hafta icinde web sitemiz tangotoistanbul.com üzerinden açıklacağız.

S. A.O - Peki Tango yapmayı bilmeyip, yine de katılmak, bu muazzam ortamı paylaşmak isteyenler için ne dersiniz, herkes gelebilir mi ?

E.T. - Bizim en baştan beri hedefimiz; Tongo'yu daha geniş kitlelere tanıtmak ve yaymak... Herkesin katılabilmesi için; bu yıl 3 istanbul, 1 Ankara ve 1 Antalya olmak uzere 5 konser duzenleyeceğiz. Color Tango istanbul da 2 defa izleyici karşısına çıkacak. Bu konserlerde orkestraya festival kapsamında bizimle beraber olan Dünyaca ünlü dansçılar eşlik edecek. Biletler ise biletix de satısa çıktı.

Program şu şekilde:

ANKARA 2 Mart Cumartesi Color Tango Konseri ve dans gösterileri

ANTALYA 3 Mart Pazar Color Tango Konseri ve dans gösterileri

İSTANBUL 5 Mart salı Color Tango Konseri ve dans gösterileri

İSTANBUL 8 Mart Cuma 20:30 Color Tango Konseri ve dans gösterileri

İSTANBUL 10 Mart Pazar 20:00 TangoPoison (Sexteto Milonguero Konseri ve Dans gösterileri)

S.A.O – Heyecanla bekliyoruz, internet sayfanıza bakınca bu sene ekstra, bir çok faliyetiniz daha olduğunu görüyoruz. Kısaca bahsedebilir misiniz?

M.E. - Evet, bu yıl yabancı katılımcılara, Istanbul'umuzun güzelliklerini ve tarihi mekanlarını tanıtmayı da hedefledik. Ders ve seminerlerimizin dışında: Tango Cafe, milonga sonrası “After Hour Party”, Kapalı Çarşı ve tarihi mekanları ziyaret, Boğaz turu ve yat milongası, uluslar arası konuk dansçıların gösterileri, Tango ayakkabı-kıyafet standları ve fotoğraf sergileri gibi etkinlikler palnladık.

Evet değerli Tango severler, Sevgili Murat Elmadağlı ve Eşref Tekinalp eğitmen ve organizatör arkadaşlarıma, bu muhteşem fırsatı bizlere sundukları için teşekkürlerimi sunuyorum.

Özellikle Cumartesi gecesi milongasını kaçırmamanızı öneriyorum. Ayrıntılar için adresinden takip edebilirsiniz. Ben de, bu muhteşem, çılgın ikilinin organizasyonlarını takip edip, sizlere bildirmeye devam edeceğim

Herkese mutlu bir hafta diliyorum. Dans ve sevgi hayatınızdan eksik olmasın.