Dünyada 195 milyon işsiz var

Abone ol

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi tarafından hazırlanan rapor açıklandı;

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi (DESA) tarafından hazırlanan ''Dünyanın Sosyal Durumu 2007''raporunda, herkese ''iyi iş'' ve istihdam sağlanmasının hükümetpolitikalarının temeli olması gerektiği belirtildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ekonomik ve sosyal işlerden sorumluyardımcısı Sha Zukang tarafından bugün basına tanıtılan raporda,''Ekonomik büyümeden ziyade herkesin iyi işlere sahip olmasının, ekonomikve sosyal politikaların merkezinde olması gerekir'' denildi.

Raporda küreselleşmenin ve ekonominin liberalleşmesinin yararlar yanındapek çok zararlı değişikliklere ve etkilere neden olduğu belirtilerek,''Siyaset belirleyenlerin bu gerçekle yüzleşmesi ve buna göre stratejilerbelirlemeleri gerektiği'' kaydedildi.

İstihdamın, yoksulluğun azaltılması ve sosyal gelişmenin teşvikedilmesinde çok önemli rol oynadığı belirtildiği raporda, ''işsizliğinartması, iş gücü pazarının esnek ve serbest hale gelmesi, göç ve ekonomikve sosyal libarelleşme'' konularında ayrıntılı bilgiler yer alıyor.

RAPORDAN İSTATİSTİKİ BİLGİLER
Rapor 2006 yılı verilerine göre, dünyada 195 milyon insanın işsiz olduğunuve 1996 yılında yüzde 6 olan dünya işsizlik oranının 2006 yılında yüzde6,3'e çıktığını belirtiyor. İşsizlik oranı gelişmiş ülkelerde yüzde 6,2iken bu oranın Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde yüzde 9,8'e, AfrikaSahra-altı'nda ise yüzde 12,2'ye çıktığı bildiriliyor.

Dünyada kadınların yüzde 49'unun, erkeklerin ise yüzde 74'ünün çalıştığı belirtilerek, kadın-erkek eşitsizliğinin istihdam alanında devam ettiği vurgulanıyor.

Dünyada 14 yaşın altında 190 milyon çocuğun çalıştığı vurgulanan raporda,dünyada çalışan çocukların üçte ikisinin Asya ve Pasifik bölgesindebulunduğu, Afrika Sahra-altı'ndaki çocukların ise yüzde 25'inin çalıştığıbelirtiliyor.

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi tarafından 2 yılda bir yayınlanan buyılki rapora, ''http:// www.un.org/esa/socdev/social/rwss/index.htlm'' adresinden ulaşılabilir.

Günün Önemli Haberleri