Dünya, Türkiye’yi ve Şanlıurfa’yı yeniden keşfedecek
Abone olYunus Emre Enstitüsü tarafından dünyanın farklı noktalarında yıl boyunca düzenlenecek “Türkiye Haftaları” nın ilki Romanya’da 03-07 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleşiyor.
2019 Göbeklitepe yılı kapsamında “Göbeklitepe: İnsan ve Hayat” ana temasıyla Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen “Türkiye Haftası” Göbeklitepe Konferansı ile başladı. Şanlıurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Celal Uludağ’ın Romanya Milli Kütüphanesinde gerçekleştirdiği açılış konferansında Göbeklitepe’nin tarihsel süreci, dünya tarihi açısından önemi ve bölgede yürütülen çalışmalar ile ilgili bilgiler aktarıldı.
Açılış konferansına Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz başta olmak üzere; akademisyen, arkeoloji bölümü öğrencileri, müzeciler ve seçkin davetlilerden oluşan çok sayıda misafir katıldı.
Göbeklitepe’nin anlatıldığı ve katılımcıların sorularıyla devam eden konferansın ardından, kazı alanı ve anıtların detaylı resimlerinden oluşan bir fotoğraf sergisi açıldı.
Bilinenin ötesinde tarihteki en eski anıt unvanını alan Göbeklitepe, insanlığın gelişmesindeki rolüyle tarihin sıfır noktasını teşkil ediyor. Bereketli Hilal’in içerisinde yer alan, tarihteki ilk kentlerin, bürokrasinin, yazının ve devletin ortaya çıktığı Göbeklitepe’nin tarih yolculuğundan ilham alarak Anadolu coğrafyasının insan ve hayat hikayesi; Yunus Emre Enstitüsü tarafından „Türkiye Haftası” aracılığıyla 2019 yılında dünyayla paylaşılıyor.
Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki dostluğun ve kültürel bağların pekişmesi amacıyla 2009 yılından bu yana dünyanın dört bir yanında etkinlikler gerçekleştiren Yunus Emre Enstitüsü, ülkemizin farklı özelliklerinin tanıtılmasının amaçlandığı “Türkiye Haftası” aracılığıyla farklı mekân, farklı ses ve renkler ile dünyada bir Türkiye etkisi oluşturmayı hedefliyor.
Yunus Emre Enstitüsü tarafından 03-07 Nisan 2019 tarihlerinde Romanya’nın başkenti Bükreş’te gerçekleştirilen “Türkiye Haftası” etkinlikleri Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçiliği, Türk İş Adamları Derneği, Romanya Kültür Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı gibi kurum ve kuruluşların desteğiyle gerçekleştiriliyor.