Dünya sanatçıları arasında bir Türk

Abone ol

Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prf.Dr Nazan Erkmen İtalya'da Dünya Kadın Sanatçılar Sergisine Seçildi‏

Kültür, sanat ve toplumsal konuları destekleyen ve önemli bir referansa sahip olan İtalyan Vakfı Fondazione Roma ve (IULM, International University of Languages and Media) IULM Dil ve Medya Uluslararası Üniversitesi, Roma ve Milano’da Yüksek Lisans öğrencileri tarafından teklif edilen bu projeyi üstlendi.

Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerinden seçilen; kadın ve çocuk haklarına verdikleri emek ve sorumluluk bilinci ile çalışan kadın sanatçıların eserlerinden oluşan bu önemli sergiyi 6 – 9 Kasım 2014 tarihinde, aynı zamanda grafik sanatlar ile ilgili önemli bir dökümantasyon merkezi olan Palazzo Fandango Incontro, Roma Kültür Merkezi’nde düzenlemeye karar verdi.

Serginin amacı, Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerinden seçilen kadın sanatçıların eserleri üzerinden onların kendi öykülerini, evrensel kadını ve sergiye katılan kadın sanatçının ait olduğu toplumla olan ilişkisini irdelemek. Sergiyi düzenleyen kurul Kültür açısından bakıldığında Avrupa ülkelerine uzak olduğunu düşündükleri, ancak kendi yetenekleri ve kararlılıkları ile sivrilmiş bu toplumlara ait kadın sanatçıları ülkelerinde olduğu kadar dünya ölçeğinde de tanıtmayı; onların kendi ülkelerine özgü kültürel ve sanatsal zenginlikleri hakkında ortam yaratmayı amaçlamaktadır.

Roma’da Palazzo Fandango Sanat Galerisi’nde yer alacak olan bu sergi hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir. Etkinlik, röportajlarla, yayınlarla, video ve fotoğraf çekimleri ve sanatçıların kendi resimledikleri kitaplarla zenginleşecektir. Sanatçıların çalışmaları ardındaki öyküleri ve ülkeleri ile ilgili verecekleri bilgi sergi açısından büyük önem taşımaktadır. Seçici kurul adına Serginin kuratörleri Valeria Lenuzza ve Susanna Fiorentini’dir. Katılımcı tüm illüstratörler gibi, Binbir Gece öyküleri anlatıcısı ve öykünün de ana karakteri olarak, topluma ait gelenekler ve dini inançların da da ötesine giden kadını temsil eden bir ikon olarak Şehrazat bu serginin sembolüdür.Şehrazat gibi, katılımcı sanatçılar da eserlerinde kararlılık, cesaret ve özgürlük ruhu içerisinde kendilerini ifade etmektedirler.

SERGİDE KİMLER VAR?

Sergiye Çin Cumhuriyetinden Chrissy Ziada, Mısır’dan Dalia Ziada, Hindistandan Teju Behan, Smita Deba, Dulari Devi, Amruta Patil, İran’dan Shirin Adl. Marjane Satrapi, Israel’den İlana Zeffren, Japonya’dan Yuko Shimizu ve Yoko Furusho, Kore’den Kuin ve Mari Kim, Lübnan’dan Zeira Abirached, Zeina Bassil, Joumana Medelj, ve Maya Zankoul, Pakistan’dan Ambreen Butt ve Türkiye’den Doğuş Üniversi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Nazan Erkmen davet edildi . Sanatçıların resimledikleri kitaplar da ayrıca sergide yer alacaktır.

Günün Önemli Haberleri