Dünya liderleri arasındaki ilk Türk
Abone olTürk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyesi ve başarılı işadamı Nusret Cömert, dünyanın en saygın okullarından olan Harvard Üniversitesi'nin İleri Liderlik Girişimi'ne kabul edildi.
Nusret Cömert, dünyayı değiştirecek liderleri topluma
kazandırmak için 2009 yılında faaliyete geçen Harvard İleri
Liderlik Girişimi'ne kabul edilen ilk Türk oldu.
Üst düzey yöneticiler kariyerlerinin zirvesine yaklaşırken, bunlardan pek çoğu deneyimlerini topluma aktarmanın yollarını arıyor ve bunu hem yönetim yeteneklerini kullanarak hem de bu konudaki son gelişmeleri öğrenerek yapıyor. Bu yöneticilerden biri de enerji alanında çalışmalar yapan Nusret Cömert. Cömert, geçtiğimiz günlerde çok az sayıda üst düzey yöneticinin alındığı Harvard Üniversitesi İleri Liderlik Akademi Üyeliği'ne kabul edildi.
Çeşitli ülkelerden çok sayıda üst düzey ve nitelikli yöneticinin başvurduğu program için çok sıkı bir değerlendirme ve seçme süreci yaşandı. Nusret Cömert ise programa İleri Liderlik Girişimi tarafından özellikle davet edilerek bu sürece tabii tutuldu. Eleme süreci sonunda, programa bu yıl 9'u ABD dışından olmak üzere toplam 28 kişi kabul edildi.
Cömert'in Harvard'ın İleri Liderlik Akademi Üyeliği'ne seçilmesinde Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Petrol Platformu Derneği (PETFORM) gibi sivil toplum kuruluşlarında yaptığı çalışmalar, yurt içi ve yurt dışında enerji alanında yapılan etkinliklerdeki çalışmaları ve konuşmaları, Türkiye doğal gaz piyasasının liberasyonu ile petrol ve doğal gazın arama ve üretimi konusunda yaptığı çalışmalar etkili bir rol oynadı.
GELECEĞİN LİDERLERİ
Seçilmiş başarılı liderlerin, kariyerlerinin gelecek aşamasında dünyaya etki edecek şekilde hazırlanmaları için özel olarak tasarlanan Harvard İleri Liderlik Girişimi, 2009 yılında faaliyete geçti.
Harvard Üniversitesi profesörlerinden oluşan bir grup tarafından geliştirilen İleri Liderlik Girişimi bir yıllık bir program. Dünyada ilk olan ve yüksek eğitime büyük bir yenilik getiren programa, alanında en az 20-25 sene çalışan ve başarılı olan liderler arasından seçilen bireyler kabul ediliyor. Bunların arasında bakan ve üst düzey yöneticilerin yanı sıra girişimciler, sivil toplum liderleri gibi geniş bir yelpazeden oluşan liderler bulunuyor.
Geçen yıl 17 kişinin katıldığı İleri Liderlik Girişimi'ne bu yıl kabul edilen lider sayısı 28'e çıkarıldı. Bu 28 kişinin 19 tanesi ABD vatandaşı, sadece 9 tanesi ABD dışından. ABD dışından olanlar Türkiye, Hindistan, İspanya, İrlanda, Arjantin, Avustralya, Japonya, Kanada ve Nijerya'dan. Nusret Cömert ise Türkiye'den Harvard İleri Liderlik Akademi Üyesi olarak davet edilen ilk Türk.
HEDEF KÜRESEL SORUNLAR
Programa katılan akademi üyeleri, üniversitenin işletme, eğitim, siyaset bilimi, hukuk, eczacılık ve kamu sağlığı fakültelerinden yeni bilgi ve disiplinler arası yeni beceriler elde ediyor. Sosyal ve küresel sorunlara karşı duyarlılığı olan üst düzey ve yetenekli yöneticileri biraraya getiren bu program, bu liderlerin küresel sorunlarla başa çıkmayı deneyimleyebilmeleri için oluşturuldu.
Akademi üyeleri yoksulluk, ekonomik kalkınma, kamu sağlığı, enerji, çevre, sürdürülebilir büyüme, sağlık sorunlarının globalizasyonu, temel eğitim, gençlik, etik ve uyuşmazlığın önlenmesi gibi dünyanın en büyük sorunlarının çözümü için hazırlanıyorlar. Bunu ise İleri Liderlik Seminerleri, Beyin Takımı (Think Tank), ders incelemesi, çalışma grupları gibi yöntemler ile akademi üyelerinin tecrübelerinin paylaşılması şeklinde gerçekleştiriyorlar. Seminerler majör küresel sorunlara ve liderlik temalarına ilişkin haftalık yoğun çalışmalar şeklinde oluyor. Beyin takımı çalışmalarında ileri liderlerin boşluğu doldurabileceği dünyanın bazı ana sorunlarına 2-3 gün derinlemesine giriliyor ve önemli katılımcılar ile çalışılan konunun acil çözümüne ilişkin tecrübeler paylaşılıyor.
Ders incelemeleri akademi üyelerinin ilgisini çeken ve geniş bir yelpazede yer alan konularda olabiliyor. Liderler üniversite, master veya doktora öğrencileri ile çalışma grupları oluşturup onlara akıl hocalığı yapıyor, konularıyla ilgili ders veriyor ve Harvard Üniversitesi'nin tüm kaynaklarına ulaşabiliyor.
NUSRET CÖMERT KİMDİR?
Geleceğin liderlerini yetiştiren Harvard'ın İleri Liderlik Girişimi'nde akademi üyeliğine kabul edilen ilk Türk olan Nusret Cömert, İskenderun'da doğdu.
28 yıldır enerji sektöründe çalışan Cömert, 12 sene petrol ürünleri, 16 sene de petrol ve doğal gazın arama ve üretimi alanlarında faaliyet gösterdi. 10 yıldır TÜSİAD üyesi olan Cömert, aynı zamanda TÜSİAD'ın Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu ile Parlamento İşleri Komisyonu üyesi ve Enerji Grubu Başkan Vekili. Türkiye tarihindeki ilk özel sektör doğal gaz ithalat ve toptan satış şirketini kurup faaliyete geçiren ve halen bu şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürüten Cömert, önemli bölgesel enerji projelerinde görev aldı.
Petrol ve doğal gazın arama ve üretimi ile doğal gaz piyasası sektörlerinin çatı derneği olan Petrol Platformu Derneği (PETFORM )'un geçmiş üç dönem yönetim kurulu başkanlığını yapan ve kuruluşundan bugüne getirilmesinde büyük rol oynayan Nusret Cömert, Türkiye'de doğal gaz piyasasının liberalizasyonu sürecinin de öncülüğünü yaptı. PETFORM yönetim kurulu başkanlığı yaptığı dönemde Türkiye'de arama ve üretim faaliyetlerinin geliştirilmesi, sektör fikirleri ve önerilerinin oluşturulması ile bunların otoritelere iletilmesi konularında yoğun çalışmalar gerçekleştiren Nusret Cömert, görev yaptığı şirketin Türkiye'de derin deniz ile karasal alanlarda arama faaliyetlerine başlamasının da öncülüğünü yaptı.
Nusret Cömert, halen Türkiye'deki Shell Enerji A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyor. Cömert ayrıca hevesli bir yelkenci ve dünyanın en eski gur