Dünya işsizliğe pes ediyor
Abone olAsya Kalkınma Bankası'nın raporuna göre Asya yakında bir istihdam krizi ile karşı karşıya kalacak.
Bölgenin yüksek büyüme hızına rağmen istihdam sorununun ağırlaşmaya başlaması tüm dünyada endişe yaratıyor. Çünkü Asya en hızlı büyüyen bölge ve orada bile işsizliğin sorun haline gelmekte oluşu tüm ülkelerin işsizlikle baş edebilme ümitlerini kırıyor. Rapora göre Çin,Hindistan ve Rusya'nın küresel ekonomiyle entegrasyon sürecinin sonucunda muazzam bir emek arzı oluştu. Raporun en önemli bulgularından biri belli bir istihdam artışı sağlamak için gereken büyüme hızının giderek artmakta oluşu.
Bu konuda en çarpıcı olumsuz gelişme Çin'de yaşandı. Çin ekonomisi yüzde 1 istihdam artışı sağlamak için 1980'lerde sadece yüzde 3 büyümeye ihtiyaç duyuyordu, bu rakam 1990'larda yüzde 8'e fırladı. Nitekim Çin hükümetinin resmi açıklamalarına göre 2006'nın ikinci yarısında bu ülkedeki kolej mezunlarının yüzde 6o'ı iş bulamayacak. İşsizliğin önemli nedenlerinden biri artan emek arzını emmeye yetecek çapta sermaye yatırımı yapılamaması, öteki nedeni de otomasyon.
Sözgelimi Hindistan'daki bir motosiklet fabrikasında iki yıl evvel 810 işçi 244000 motosiklet üretiyordu. Otomasyondan sonra ise sadece 90 işçi bu rakamın üç katını üretmeye başladı.Hindistan'ın önde gelen şirketlerinden Tata grubun başkanının verdiği bilgilere göre Hindistan nüfusunun yüzde 20'sini 20 yaşın altındaki nüfus oluşturuyor. Bu yaklaşık 250 milyon kişi demek oluyor ve bu gençlerin hepsi eğitim, iş ve tatminkar bir ücret istiyor.
Kaynak: Birgün ekonomi