Dünya gençleri Bayrampaşada
Abone olBayrampaşa Belediyesi dünya gençlerini Gençtival'de buluşturdu. Dünyada ilk defa Genç Birleşmiş Milletler Kurulu oluşturuldu.
Bayrampaşa Belediyesi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’yla, 29 Mayıs İstanbul’un Fethi kutlamalarını bir gençlik festivaliyle buluşturdu.
Genç Birleşmiş Birleşmiş Milletler üyesi 114 farklı ülkeden gençlerin katıldığı program bugün TBMM Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ve Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge’nin katılımlarıyla başladı.
İLK GENÇ BM TOPLANTISI
Bayrampaşa Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Gençtival’de, dünyada ilk defa Genç Birleşmiş Milletler Kurulu oluşturuldu. Program açılışı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Meclis Başkanı Köksal Toptan, toplantının Bayrampaşa’da yapılmasını önemsediğini belirterek, buradan dünyaya çok özel mesajlar gönderileceğini söyledi. Belediye Başkanı Hüseyin Bürge ve ekibine teşekkür eden Toptan, bu buluşma çok heyecan verici bir şey. Bu, dünyaya güzel bir mesajdır. Emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. 192 ülkeden gençler davet edildi, 114 ülkeden gençlerden aynı ülke etrafında özellikle İstanbul’da toplanmış olması bizim için de önemli ve gurur verici. İstanbul medeniyetler kucaklaşmasına, buluşmasına asırlarca ev sahipliği yapmış bir kent. Toplantının burada yapılmasını önemsiyorum. Gençlerin dünyaya önemli mesajlar vereceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
GENÇLER UMUT VERİYOR
Törenin açılışında konuşan Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge; Genç Birleşmiş Milletler’in kuruluş ve organizasyonu hakkında bilgi verdi. Toplantının dünya barışı adına önemli bir girişim olduğunu söyledi. Bürge, dünyanın değişik ülkelerinden gelen gençlere İstanbul’a ve Bayrampaşa’ya hoş geldiniz dedikten sonra barışın dünyaya gençlerle geleceğine inandığı mesajını verdi. Bürge; birçok farklı kültürü yüz yıllar boyu barış içerisinde bünyesinde barındırmış olan Osmanlı Medeniyeti’nin mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgedeki siyasi ve kültürel gelişmelere etkisi olduğuna dikkat çekti. Cumhuriyet’in kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” vecizesinin bugün yaşadığımız dünya şartlarında daha bir anlam kazandığını ifade eden Başkan Bürge, bu yıl ikincisi düzenlenen “Gençtival” alanından dünyaya hep beraber insanca yaşama onuru ve barış mesajı verileceğini söyledi.
192 ÜLKE DAVET EDİLDİ….
Genç BM’nin çatısı altında toplanan 192 ülke gencinin dünya barışına, tükenmeyen gençlik enerjileriyle katkıda bulunacaklarını belirten Bürge, “Dünya barışı adına, yürüyüşün ilk adımlarının Bayrampaşa’dan başlaması heyecanını yaşıyorum. Gençler, üç gün boyunca silahsızlanma, insan hakları, ayırımcılık, küresel ısınma, işsizlik, açlık ve sosyal adalet gibi küresel konularda vizyoner açılımlarda bulunacaklar” dedi.
Başkan Bürge, Genç BM çalışmalarının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen Medeniyet İttifakı Projesi’ne genç bir bakış açısıyla katkı sağlanacağını söyledi.
Barışa büyük ihtiyaç duyulan günümüzde GBM’nin çok kültürlü yapısıyla dünya barışına anlamlı katkılar sağlayacağını belirten Bürge “Gençtival’de barış ve işbirliğine yeni ufuklar açan birlik mesajıyla dünya barışı için önemli bir adım atılacağını görüyorum” dedi
GENÇ FATİH’İN İZİNDE
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş GBM açılışında yaptığı konuşmada gençlere İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in yönetim anlayışını örnek gösterdi. Topbaş konuşmasında şunları söyledi. “555 yıl önce sizin gibi genç bir insan olan Fatih Sultan Mehmet fethettiği şehri modern yönetim anlayışına emanet etti. Günümüz dünyasında yaşam alanları bitmekte, nüfus hızla artmakta. Miras aldığımız dünyayı sizlere ve geleceğe taşımak istiyoruz.
DAHA ÇOK ÇABA HARCAMALIYIZ
Daha kaynaştırıcı ve şeffaf yönetimi ortaya koymak istiyoruz. Sizler geleceğin yöneticileri, işadamları hatta dünyayı etkileyecek olan liderler olarak yetişeceksiniz. Burada ortaya çıkacak ana temaları hedefe ulaştırabileceğinize inanıyorum.
Yüzünü güneşe çevirenler gölge görmezler. Hepimizin yüzü o istikamette olmalı ve dünyamızda dostluk ve barışı tesis etmek için daha fazla çaba harcamalıyız.”
TOPTAN, ‘DAHA UMUTLUYUM’
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan; dünya gençlerinin birada çözüm için diyalog başlatma sürecine girmesinin kendileri için umut verici olduğunu söyledi ve toplantıya ev sahipliği yapan Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge’ye teşekkür ederek İstanbul’un tarihi günlere tanıklık ettiğini ifade etti.
Toptan konuşmasında şöyle devam etti.
“Bu toplantının Gençlik ve Spor bayramından önce kutlanması bana göre çok anlamlıdır. Bundan 25 gün önce Türkiye bir de çocuk bayramı kutladı. Dünyada çok önemli bir gününü, Meclisinin kuruluş gününü çocuklara armağan eden Türkiye, kurtuluş savaşının başladığı 19 Mayıs tarihini de gençliğine armağan etmiştir. Bu coşkuyu bu heyecanı, şimdi dünya gençleriyle paylaşıyoruz.
İSTANBUL UYGARLIKLAR ŞEHRİ
Bu etkinliğin İstanbul’da olması da oldukça anlamlıdır. Çok sayıda uygarlığın bir araya geldiği İstanbul’da bu toplantının düzenlenmesi de oldukça anlamlıdır.
Genç arkadaşlarımız dünyanın geleceği ile ilgili içimizi hoş tutan, ümitlendiren, güzel şeyler söyledi. Bu toplantı daha başlangıcında amacına ulaşmış demektir. Değerli dostlar her yıl 500 bin çocuğun yetersiz beslenme yüzünden öldüğünü biliyoruz. Terör ve savaşta binlerce insanın öldüğünü, milyonlarca çocuğun öksüz kaldığını biliyoruz. Böyle bir dünyada savaş için harcanan kaynakların, çok azının refah ve kalkınmaya harcanması, en önemlisi çocukların açlıktan ölmemesi için harcanması halinde dünya gerçekten barış için geleceğe ilerleyen bir dünya olacaktır.
BARIŞ MÜMKÜNDÜR
Siz gösteriyorsunuz ki, savaş yerine barış mümkündür, siz gösteriyorsunuz ki sevgiyi paylaşmak iletişim yoluyla barışı ve diyaloğu yakalamak mümkündür.
Dünyayı havasıyla, suyuyla, toprağıyla hoyratça kullanıyoruz. Bir taraftan doğal afetlerle uğraşıyor ve binlerce insanı kaybediyor, evsiz yoksul hale getiriyor. diğer yandan soluduğumuz havayla binlerce insanı hasta ediyoruz. Çok kısa zamanda önlemler alınmazsa, dünyanın gittiği bu yol çıkmaza girecek.
İşte böylesine bir yolda sizin ortaya çıkışınız, sizlerin sorunları yüksek sesle dile getirerek diyalog kurmanız bize cesaret veriyor.
Öyle diliyorum ki gelecekte bu dostluklar, arkadaşlıklar devam edecek. Gelecekte çocuklar ölmeyecek ve savaşlar olmayacaktır.
AVRUPA YORGUN, TÜRKİYE GENÇ
Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu yaptığı konuşmada Türkiye’nin ekonomik ve politik önemine dikkat çekti. Türkiye’nin şu anki ekonomisiyle dünyanın en büyük 16 ekonomisi arasında yer aldığını ifade eden Başesgioğlu, nüfus itibarıyle de dünyanın 17’inci ülkesi konumunda olduğumuzu söyledi.
15-24 yaş arası nüfusun yaklaşık 20 milyon civarında olduğuna dikkat çeken Başesgioğlu; “Ülke nüfusunun üçte ikisi yarın işbaşı yapacak gençlerden oluşuyor. Yorgun Avrupa’nın genç, dinamik, ekonomisi büyük Türkiye’ye ihtiyacı var. Türkiye, bütün bu pozitif değerleriyle batının ve çağdaş dünyanın evrensel değerleriyle buluşma ve dünyaya katma değer katma konusunda büyük bir azim göstermektedir. Denize bir taş attığımızda o taşın dalgaları nasıl denize yayılırsa Türkiye’deki sosyal-ekonomik bir olayın yansımaları Adriyatik’ten Çin Seddi’ne yayılır. Bizim tarihi birikimimiz bunu gerektiriyor” dedi.
NOTLAR
Tuluğhan Uğurlu’nun piyano resitaliyle başlayan “Gençtival” 192 Birleşmiş Milletler ülkesinden davet edilen gençlerden oluşan Genç Birleşmiş Milletler (Genç BM)’in oturum açılışıyla devam etti.
Genç BM Genel Sekteri Alper Erdem, Güvenlik Konseyi Oturum Başkanı Işık Oğuz Ertem ve Komisyon Başkanı Serkan Özdoğan davetlileri selamladı. Genç BM Genel Sekreteri Alper Erdem yaptığı konuşmada, 192 ülkenin gençleri olarak dünyaya barışı getirmek için çalışacaklarını söyledi. Dünyanın bugün karşılaştığı küresel sıkıntıların çözülebilir sıkıntılar olduğunu belirten Erdem, siyasilerin gençlere güvenmesi halinde dünya barışının sağlanacağı mesajını verdi.
Ümitsizliğin yalnızca bir yanılgı olduğunu vurgulayan Erdem, Yıllardır BM çalışmalarında görev aldığını belirterek, “Birleşmiş Milletler (BM) dünya barışını sağlamak için 2. dünya savaşından sonra kuruldu ve dedelerimiz dünya barışı için en önde yürüdüler. Burada toplanma sebebimiz, dedelerimize verdiğimiz sözü tutmaktır. Bizlerde dünya barışına katkı sağlamak için buradayız ve farklılığımız çimentomuz, kararlılığımız tuğlamızdır. Genç BM olarak barış evini inşa edeceğiz” diye konuştu.
Sırasıyla kürsüye gelen Genç BM delegeleri barış adına birer konuşma yaptılar. Rusya Delegesi Maria Kondratyeva, genç olarak enerji ve yaşam isteğiyle dolu olduklarını ve bunu savaşların, açlığın olmadığı bir dünyaya aktarmak istediklerini söyledi. Arnavutluk Delegesi Erjona Kastrati ise, “Yeni milenium gençliği olarak her gün insan haklarının ihlal edildiğini görmek bizi üzüyor. Bu anlamda, Genç BM’nin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bizler, gerek bilgimiz ve gerekse eğitimimizle barışı kurtarabiliriz” diye konuştu. Suriye delegesi Osama Alolovlov da, genç insanlar olarak savaşların olmadığı, insanların birbirinden nefret etmediği bir dünyada yaşamak istediklerini ve bunun için bir aryaya geldiklerini kaydetti.