Dünya bu tehlikeyle karşı karşıya!

Abone ol

Ukrayna'daki çevre örgütlerinden Sitall, ölüm saçacak bir tehlikeye karşı dünyayı uyardı...

Ukrayna'daki çevre örgütlerinden Sitall, ölüm saçacak bir tehlikeye karşı dünyayı uyardı:

"İkinci Dünya Savaşı'nda Almanların ve 1956'da Sovyetler'in Karadeniz'e attığı kimyasal silah dolu binlerce varil ve konteyner çürümeye başladı. Arsenik oranı normalin yüz misli, Karadeniz her an ölü deniz olabilir"

Karadeniz'in yakın gelecekte büyük bir kimyasal felaketle karşı karşıya kalacağı iki gün önce Ukrayna çere örgütü "Sitall" yöneticisi Genadiy Rubtsov tarafından açıklandı. Kırım yarımadası açıklarında Almanların İkinci Dünya Savaşı (1939-1945) sırasında denize attığı 1200 varil kimyasal silahla, 1956 yılında Sovyetler Birliği lideri Nikita Kruşçev'in emriyle Azak denizi açıklarına atılan 360 konteynerin garanti sürelerini doldurduğu için her an denizi zehirleyebileceği vurgulandı. Çevreci örgüt açıklamasında, sadece İkinci Dünya Savaşı'nda Almanların denize attığı bir varil arseniğin 40 kilometre çapındaki bir alanda canlı bırakmayacağını vurguladı. 1200 varil arsenik ise 48 bin kilometrelik alanı zehirleme kapasitesinde. Karadeniz'i tehdit etmeye başlayan ikinci kimyasal silah mezarlığı Azak denizi açıklarında.

SON KULLANMA TARİHLERİ DOLDU

55 yıl önce Sovyet rejimi tarafından buraya atılan 360 konteyner kimyasal silah, arsenikten bin kat daha tehlikeli İprit, Zarin, Zoman ve Lyuizit dolu. Üstelik buradaki konteynerlerin son kullanım tarihi de belli. Sovyet askeri arşiv belgelerine göre konteynerler 2010 yılında garanti süresini doldurdu.

ACI FATURAYI HEPİMİZ ÖDEYECEĞİZ

KARADENİZ'e geçici muhafaza koşuluyla yıllar önce bırakılan kimyasal silahın çıkartılması için günümüzde hiçbir çalışmanın yapılmadığını vurgulayan Ukrayna çevreci örgütü "Yarın öbür gün kimyasal silahların acı faturasını sadece Ukrayna değil, Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkeler ödemek zorunda kalacak" dendi.

Günün Önemli Haberleri