Dünya bu lezzetin hastası

Abone ol

Lokumlarıyla ünlü Afyonkarahisar'da yapılan Afyon lokumu, çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.

Günde yaklaşık 40-42 ton lokumun üretildiği Afyonkarahisar'da bulunan lokum imalathanelerinin, talebi karşılamakta güçlük çekiyor.

Afyon lokumunun ününün Türkiye dışına taştığına dikkati çeken üreticiler, ihraç lokumlar arasında en çok talebin kaymaklı, sultan, cezerye lokumlarına geldiğini kaydettiler.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre 2007 yılında yaklaşık 700 bin dolarlık şekerleme ve lokum ihraç eden Afyonkarahisarlı lokumcular, başta Amerika, Belçika, Dubai, Danimarka, Avustralya, Makedonya, Almanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İspanya olmak üzere çok sayıda ülke insanına Afyon lokumunu tattırıyor.

LOKUM NASIL YAPILIYOR?
Şeker, mısır, nişasta ve suyun uygun oranlarda karıştırılıp, içine meyve ya da kuruyemiş eklenmesiyle elde edilen karışım, 160 derecede bir süre kaynatılıyor. Elde edilen sıcak ve akıcı durumdaki lokum, tahta tablalar ya da mermer tezgahlar üzerine dökülüp, üzerine nişasta serpilerek 24 saat soğumaya bırakılıyor.

Soğuyan ve esnek bir katılığa ulaşan şekerleme, hünerli ellerin de yardımıyla istenen şekle sokulabiliyor.

Lokumun yanında pişmaniye yapımında da önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar'da, pişmaniyenin yapımı ise tamamen insan gücüne dayanıyor.
Günün Önemli Haberleri